Unió de Pagesos es mobilitza per reclamar mesures urgents i eficients contra la sequera

Unió de Pagesos ha mobilitzat aquest dimarts 220 tractors i 600 persones a Lleida, Tarragona, Girona i Vic per protestar contra l?excés de burocràcia i la manca de respostes del Govern estatal a la greu situació per la sequera. El sindicat enceta així un seguit de mobilitzacions per exigir una resposta urgent al Govern de l?Estat davant la greu situació que afronta la pagesia per l?episodi de sequera i que posa en risc moltes explotacions.

Unió de Pagesos ha organitzat aquest dimarts 9 de maig mobilitzacions amb tractors i vehicles a Lleida, Tarragona i Vic, i una concentració a Girona, davant de les subdelegacions del Govern estatal, i de la seu d’Hisenda en el cas de Vic, com a protesta per l’augment de burocràcia que ha de suportar la pagesia, ara amb la imposició del nou Quadern integrat d’explotació (QIE) per part del Govern estatal, mentre que Europa no l’exigeix

A la mobilització de Lleida ha participat un centenar de tractors i unes 200 persones; a la de Tarragona, un centenar de tractors i unes 300 persones; a la Vic, una vintena de tractors i unes 60 persones, i a la Girona s’ha concentrat una cinquantena de persones amb alguns tractors. Els sindicalistes han llegit davant de les seus de l’Administració estatal un manifest per exigir acabar amb l’excés de burocràcia i amb mesures per pal·liar els efectes de la sequera.

Pel que fa al Quadern integrat d’explotació, el sindicat denuncia que es vol posar en marxa sense els recursos suficients, sense tenir en compte la bretxa digital que pateix la pagesia, ni que en el mercat laboral no hi ha suficients professionals per prestar el servei ni suficients assessors en fertilització i gestió integrada de plagues per atendre els nous requisits de gestió. La pagesia haurà d’informar mensualment de qüestions com els tractaments d’ús sostenible de fitosanitaris, fertilització, comercialització de collita i apunts de reg, entre altres.

Unió de Pagesos, que ha organitzat més d’una vintena de xerrades les últimes setmanes per informar sobre aquesta qüestió en el marc de la campanya #ProuBurocràcia, reclama al Govern de l’Estat i al de la Generalitat, així com als grups del Congrés, del Senat i del Parlament de Catalunya, una posada en marxa molt més escalada de les noves obligacions, tant en la Política Agrària Comuna (PAC) com en el Quadern, perquè s’usin de forma ajustada a la realitat del sector. Per aquest motiu, el sindicat ja ha fet arribar les propostes de modificació, i exigeix que es cobreixin els costos dels nous requisits i la seva compensació.

Quant a la sequera, el sindicat denuncia la manca de planificació i la improvisació de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre per les recents restriccions de reg a la conca del Segre, així com a la part baixa de l’Ebre. Unió de Pagesos considera imprescindible que la CHE informi, de manera totalment transparent, de la gestió que ha dut a terme dels recursos hídrics de la conca de l’Ebre i dels sistemes que l’integren i, en el seu cas, que l’Administració General de l’Estat assumeixi les responsabilitats que se’n derivin. En una assemblea informativa per als regants, ahir, a Ivars d’Urgell (Pla d’Urgell), el sindicat va reunir unes 250 persones per explicar les seves propostes davant d’aquesta situació.

Unió de Pagesos ja va fer arribar a l’abril al Govern de l’Estat, a través d’Unió d’Unions, un paquet de mesures per atendre la greu situació de la pagesia afectada pel llarg episodi de sequera i denuncia que encara no hi ha hagut una resposta a les que depenen del Govern de l’Estat, excepte el fet d’haver-ne traslladat a la Comissió Europea algunes que es poden prendre en l’àmbit de la Unió Europea. Per això, el sindicat ha decidit passar a l’acció reivindicativa al carrer i a posar en evidència la gestió de la CHE, també amb una mobilització el 16 de maig a Saragossa, així com demanar-li les responsabilitats corresponents.

El sindicat exigeix al Govern de l’Estat mesures urgents econòmiques (ajuts directes, finançament i flexibilització de les condicions dels ajuts directes i dels de desenvolupament rural de la Política Agrària Comuna (PAC), fiscals (IRPF, tarifes de l’aigua, IBI de rústica, etc.), socials (quotes de la Seguretat Social, ERTO a les explotacions i a les cooperatives i altres entitats associatives del sector, etc.) i obres d’emergència per facilitar aigua que asseguri els abastaments imprescindibles per a la supervivència del bestiar i de les plantacions de conreus llenyosos.

D’altra banda, Unió de Pagesos demana celeritat al Departament en l’articulació dels ajuts acordats el 21 d’abril als professionals del sector d’herbacis afectats pels diferents danys climàtics patits l’any passat, que van afectar greument la producció de cereals i conreus herbacis de la Plana de Lleida, la Conca de Tremp, la Catalunya Central i a comarques com la Conca de Barberà, en Vallès Occidental i el Vallès Oriental. El sindicat estima unes pèrdues de 180 milions d’euros en total.

El sindicat també reclama al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural mesures contra la sequera i per a la reutilització d’aigües de depuradora. En aquest sentit, el sindicat també ha convocat avui una concentració davant dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, tot seguit de la concentració davant de la subdelegació del Govern estatal.

Unió de Pagesos demana mesures que vagin molt més enllà del que l’any passat es va concretar al Real Decret-llei 4/2022, de 15 de març
El sindicat demana mesures que vagin molt més enllà del que l’any passat es va concretar al Real Decret-llei 4/2022, de 15 de març, pel qual s’adopten mesures urgents de suport al sector agrari per la sequera, llavors centrades principalment a les demarcacions del Guadalquivir i del Guadiana, atès que l’episodi de sequera d’enguany posa en risc la resiliència de moltíssimes explotacions agràries.

A més, la situació actual de sequera s’ha vist agreujada per les mesures preses a destemps per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), per la seva manca de planificació i la improvisació en les recents restriccions de reg a la conca del Segre i a la part baixa de l’Ebre. Unió de Pagesos considera imprescindible que la CHE informi, de manera totalment transparent, de la gestió que ha dut a terme dels recursos hídrics de la conca de l’Ebre i dels sistemes que l’integren i, en el seu cas, que l’Administració General de l’Estat assumeixi les responsabilitats que se’n derivin.

El sindicat considera imprescindible assegurar la resiliència i pervivència de les explotacions agràries en mans de la pagesia professional. Per això, avui, a la reunió amb el secretari general del Ministeri d’Agricultura a la Subdelegació del Govern de l’Estat a Lleida, insistirà en demanar la combinació d’ajuts directes pel lucre cessant i, en el seu cas, per la destrucció de les plantacions de conreus llenyosos, a càrrec dels mecanismes de crisi de l’OCM (Organització Comuna de Mercats) dels productes agraris, dels fons europeus de desenvolupament rural i, atès que no seran suficients per la magnitud dels danys encara que s’assoleixi l’activació d’aquestes possibilitats a la Unió Europea, amb ajuts d’estat a càrrec de l’Administració General de l’Estat. En qualsevol cas, cal assolir el màxim ajut autoritzat en la normativa d’ajuts d’estat per als agricultors professionals.

Unió de Pagesos també reclama una flexibilització de la normativa dels ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC) i del desenvolupament rural a càrrec del FEADER (Fons Europeu de Desenvolupament Rural) aquest 2023, per usar la màxima capacitat d’aquests ajuts de suport a la renda dels agricultors afectats per la sequera, i que no quedin sense usar recursos per aquestes normatives europees en una situació excepcional. Així mateix, demana revisar els Plans especials de sequera i flexibilitzar els cabals ecològics de les conques hidrogràfiques, a més de preveure obres d’emergència per assegurar el subministrament d’aigua al bestiar i salvar els conreus llenyosos.

Altres mesures que reclama Unió de Pagesos passen per  posar a disposició del sector finançament, en forma d’avals i de préstecs i moratòries per als ja contrets, actualment encara més necessaris amb el canvi de la política monetària que ha comportat un augment significatiu del cost financer i en un moment d’una disminució dràstica dels ingressos de les explotacions.

El sindicat també insistteiix en la necessitat d’articular mesures fiscals i socials, com adequar els mòduls de l’IRPF, augmentar les despeses de difícil justificació a l’IRPF, exempcions a les quotes de les tarifes de l’aigua, exempció de l’IBI (Impost de Béns Immobles) de rústica i compensació als ajuntaments pels menors ingressos, exempcions a les quotes a la Seguretat Social, així com, facilitar per causa de força major els ERTO (expedients de regulació temporals d’ocupació), ja sigui a les explotacions o a l’associacionisme agrari (cooperatives, SAT, comunitats de regants, ADV, etc.).

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...