Mig centenar de vehicles i unes 300 persones participen en la protesta pels projectes de parcs eòlics i solars al Pallars Jussà

De Comiols a Tremp passant per Isona. Aquest ha estat el recorregut que han cobert la cinquantena de vehicles que han sortit a les 10h del matí del Port de Comiols i han anat fins a Isona i després a Tremp on ha finalitzat la marxa. Els punts on s'han concentrat les aproximadament 300 persones que han participat en la protesta corresponen als municipis més afectat pels projectes presentats en aquesta comarca i que afecten un total de 630 Ha, tot i que no són els únics. Tant a Isona com a Tremp s'ha fet lectura del Decàleg per una transició justa. La protesta, que demana la derogació del decret 16/2019 de les energies renovables i una moratòria pels projectes presentats, ha estat promoguda per Salvem lo Pallars i per la Plataforma unitària contra l'autopista elèctrica.

[foto]

Les concentracions continuen aquest diumenge a la Catalunya Central i a les comarques del Sud de Catalunya

Comarques del Sud 

La primera convocatòria de les comarques del Sud de Catalunya és la de Gandesa, a la Terra Alta a les 11h del matí, i l’organitzen les entitats Terra Alta Viva, Trenquem l’Ametlló, GEPEC-EdC, Salvem lo Montsià, STOP Vandellòs II, FAAV (Federació d’Amposta d’Associacions de Veïns) i Vipte (Voluntaris i Participació de les Terres de l’Ebre), amb el suport d’AMEVESABA i Defensem Fullola.

La segona concentració convocada és a les 12h del migdia a Reus i vol aglutinar el malestar del Baix Camp, l’Alt Camp, la Conca de Barcerà i el Tarragonès. Aquesta convocatòria està organitzada pel Gepec-EdC i Unió de Pagesos, amb el suport de la Plataforma Territori Sostenible del Camp i  Xarxa Sud.

Finalment, la tercera concentració de diumeng, que està convocada a Falset a les 18h per aglutinar el malestar del Priorat, està organitzada per les administracions locals, empreses, organitzacions i entitats de la societat civil de la comarca del Priorat.

Des de Xarxa Sud, que agrupa associacions, entitats, plataformes, grups no governamentals i sense ànim de lucre i persones de les comarques del sud de Catalunya, el decret 16/2019 “ha suposat liberalitzar el sol, afavorir la instal·lació de grans centrals industrials eòliques i fotovoltaiques, sense disposar de planificació territorial, ni d’avaluació estratègica, ni de criteris clars i transparents per a l’avaluació dels projectes.”.

Per això demanen que tots els representants polítics del territori es posicionin en contra d’aquest decret i en l’adopció d’una serie de mesuris que facin que el canvi de model energètic no degradi al territori i tingui conseqüències nefastes per a la seva cultural, economia i per a la societat en general.

Per Xarxa Sud, la proposta és clara: “Cal la derogació i posterior reforma del Decret Llei 16/2019; L’elaboració d’una Planificació Territorial Estratègica; La declaració d’una moratòria de tots els projectes actualment en tramitació; criteris, clars i suficients, sobre el que han de complir els projectes de centrals industrials eòliques i fotovoltaiques per evitar impactes negatius greus; un model de transició energètica de gestió pública, distribuïda i amb la participació del territori i que repercuteixi en el territori; estimular l’autoproducció d’energies renovables per aconseguir llars i empreses, institucions públiques autosuficients energèticament; que la instal·lació de qualsevol central energètica s’ubiqui preferentment en espai ja urbanitzats, industralitzats o ja emprats per a altres funcions (polígons industrials, canals de rec, vorals de xarxes viàries, espais degradats), a proximitat dels centres de consum i no en espai naturals·.

Catalunya Central: Bages, Moianès i Anoia

Des del Bages i el Moianès hi ha previst  per diumenge 9 al matí, una marxa lenta de vehicles que aniran fins a Manresa, en una mobilització en la que hi participaran 7 plataformes del territori i Unió de Pagesos.

A la comarca de l’Anoia es planteja una marxa en bicicleta des dels diferents municipis afectats i que confluirà a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada. Durant el recorregut es preveu fer un vídeo explicatiu de la marxa, però també visibilitzar els terrenys afectats pels 130 molins que hi ha projectats a la zona i els parcs solars que afecten 800 Has.

Terres de Ponent

Les plataformes contra les macroinstal·lacions projectades a l’Urgell, les Garrigues i el Segrià Sud es concentraràn el diumenge a les 12h del migdia a la Plaça Sant Joan de Lleida, davant la Delegació del Departament de Territori, on donaran lectura al Manifest.

Comparteix-me:

Manual d’instruccions per gaudir de la natura amb civisme

Els espais naturals són sistemes vius i com a tals són molt sensibles al comportament de les persones i els animals forans. Una actitud cívica i responsable és indispensable quan...

L’emergència climàtica vista per la joventut rural

Joves rurals han mostrat els seus videos aquest divendres en un Festival del Videominut que ha acollit la UAB i que forma part d’un projecte d'alfabetització audiovisual de la Universitat...

Les sortides a la natura també necessiten full de ruta

Tant si sou persones expertes com si no, heu de planificar les visites als espais naturals i tenir molt presents les condicions meteorològiques...