[foto]
Les concentracions continuen aquest diumenge a la Catalunya Central i a les comarques del Sud de Catalunya
Comarques del Sud
La primera convocatòria de les comarques del Sud de Catalunya és la de Gandesa, a la Terra Alta a les 11h del matí, i l’organitzen les entitats Terra Alta Viva, Trenquem l’Ametlló, GEPEC-EdC, Salvem lo Montsià, STOP Vandellòs II, FAAV (Federació d’Amposta d’Associacions de Veïns) i Vipte (Voluntaris i Participació de les Terres de l’Ebre), amb el suport d’AMEVESABA i Defensem Fullola.
La segona concentració convocada és a les 12h del migdia a Reus i vol aglutinar el malestar del Baix Camp, l’Alt Camp, la Conca de Barcerà i el Tarragonès. Aquesta convocatòria està organitzada pel Gepec-EdC i Unió de Pagesos, amb el suport de la Plataforma Territori Sostenible del Camp i Xarxa Sud.
Finalment, la tercera concentració de diumeng, que està convocada a Falset a les 18h per aglutinar el malestar del Priorat, està organitzada per les administracions locals, empreses, organitzacions i entitats de la societat civil de la comarca del Priorat.
Des de Xarxa Sud, que agrupa associacions, entitats, plataformes, grups no governamentals i sense ànim de lucre i persones de les comarques del sud de Catalunya, el decret 16/2019 “ha suposat liberalitzar el sol, afavorir la instal·lació de grans centrals industrials eòliques i fotovoltaiques, sense disposar de planificació territorial, ni d’avaluació estratègica, ni de criteris clars i transparents per a l’avaluació dels projectes.”.
Per això demanen que tots els representants polítics del territori es posicionin en contra d’aquest decret i en l’adopció d’una serie de mesuris que facin que el canvi de model energètic no degradi al territori i tingui conseqüències nefastes per a la seva cultural, economia i per a la societat en general.
Per Xarxa Sud, la proposta és clara: “Cal la derogació i posterior reforma del Decret Llei 16/2019; L’elaboració d’una Planificació Territorial Estratègica; La declaració d’una moratòria de tots els projectes actualment en tramitació; criteris, clars i suficients, sobre el que han de complir els projectes de centrals industrials eòliques i fotovoltaiques per evitar impactes negatius greus; un model de transició energètica de gestió pública, distribuïda i amb la participació del territori i que repercuteixi en el territori; estimular l’autoproducció d’energies renovables per aconseguir llars i empreses, institucions públiques autosuficients energèticament; que la instal·lació de qualsevol central energètica s’ubiqui preferentment en espai ja urbanitzats, industralitzats o ja emprats per a altres funcions (polígons industrials, canals de rec, vorals de xarxes viàries, espais degradats), a proximitat dels centres de consum i no en espai naturals·.
Catalunya Central: Bages, Moianès i Anoia
Des del Bages i el Moianès hi ha previst per diumenge 9 al matí, una marxa lenta de vehicles que aniran fins a Manresa, en una mobilització en la que hi participaran 7 plataformes del territori i Unió de Pagesos.
A la comarca de l’Anoia es planteja una marxa en bicicleta des dels diferents municipis afectats i que confluirà a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada. Durant el recorregut es preveu fer un vídeo explicatiu de la marxa, però també visibilitzar els terrenys afectats pels 130 molins que hi ha projectats a la zona i els parcs solars que afecten 800 Has.
Terres de Ponent
Les plataformes contra les macroinstal·lacions projectades a l’Urgell, les Garrigues i el Segrià Sud es concentraràn el diumenge a les 12h del migdia a la Plaça Sant Joan de Lleida, davant la Delegació del Departament de Territori, on donaran lectura al Manifest.