Mesures per a evitar la desaparició del Delta de l’Ebre pel canvi climàtic

L'objectiu és optimitzar l'elevació del sòl mitjançant les aportacions de sediment inorgànic i la generació de matèria orgànica, reduir l'erosió costanera, augmentar la fixació de carboni al sòl, reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i millorar la qualitat de l'aigua. El projecte LIFE+ EBRO-ADMICLIM planteja una gestió integrada de l'aigua, els sediments i hàbitats a les zones humides i els arrossars al Delta de l'Ebre, una zona molt vulnerable a l'enfonsament natural del terreny (subsidència) i a la pujada del nivell del mar.

[foto]
Aquest projecte conclourà amb l’elaboració del Pla d’Acció Climàtica del Delta de l’Ebre amb mesures concretes i efectives per a l’adaptació i mitigació al canvi climàtic. També preveu diverses mesures de divulgació mitjançant publicacions, jornades científiques i de transferència, activitat de divulgació ambiental, etcètera.

Les accions pilot previstes en el projecte són:

• prova pilot d’injecció de sediments a la xarxa de canals de reg del Delta de l’Ebre;
• prova pilot d’injecció de sediment al tram final del riu Ebre;
• optimització del funcionament de dos filtres verds;
• optimització de les emissions de gasos d’efecte hivernacle dels arrossars;
• avaluació de l’aportació de sediment sobre la producció d’arròs;
• avaluació de les zones vulnerables a la subsidència i a la pujada del nivell del mar; i
• elaboració del Pla d’Acció Climàtica del Delta de l’Ebre.

Una de les primeres accions sobre el terreny ha estat la instal•lació de reflectors per a mesurar la subsidència del terreny mitjançant interferometria diferencial d’imatges radar de satèl•lit (DInSAR).

El projecte, subvencionat en 1,1 milions d’euros per la Comissió Europea (CE) a través del programa LIFE+, està coordinat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya, a través del programa d’Ecosistemes Aquàtics, i hi participen com a socis beneficiaris l’Agència Catalana de l’Aigua, el Consorci Concessionari d’Aigües per als Ajuntaments i Indústries de Tarragona, la Comunitat de Regants i Sindicat Agrícola de l’Ebre, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, i la Universitat de Córdoba (UCO). El projecte tindrà una durada de quatre anys, i es preveu la seva conclusió a mitjans del 2018.

Val a dir que la presentació del Projecte LIFE+ EBRO-ADMICLIM va tenir lloc el passat dia 10 de febrer, en el marc de les Jornades Tècniques de l’Arròs, organitzades per l’IRTA i que es van celebrar a Deltebre amb la participació de més de 200 persones, principalment relacionades amb el món de l’arròs.

Comparteix-me:

El port de la Ràpita fa un pas més per ser un port verd

L’acció del port de la Ràpita s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre. Es tracta de la neteja del fons marí del...

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera