Més incendis i un mort pel foc a les comarques de Lleida

Ja són 7000 les hectàrees cremades a la demarcació de Lleida en el que va d'any

Els pagesos afectats per l’incendi més important d’aquest estiu, que va calcinar més de 5000 hectàrees a les comarques de la Noguera, la Segarra i l’Urgell i va provocar la mort d’un home el passat 18 de juliol, han demanat a la Generalitat que obri una línia d’ajudes per als costos que suposarà la reparació de les destrosses.
Tot i que el 73% de les 5.000 hectàrees cremades són agrícoles, pràcticament totes estaven sembrades. Les pèrdues són de palla, instal·lacions i maquinària, sobretot a Oliola, Cabanabona, Florejacs i Sanaüja. Alejandro Domingo, responsable de cereals de la Unió de Pagesos, reclama a la Generalitat que “engegui l’engranatge” per tal d’avaluar els danys i poder començar a donar ajudes als pagesos i veïns damnificats.

Tot i que les causes de l’incendi s’estan el departament de Medi Ambient de la Generalitat apunta que l’origen del foc podria deure’s a la caiguda d’un cable elèctric, cosa que la companyia de suministrament elèctic descarta. Fecsa Endesa reconeix que el cable va caure, però diu que ho va fer hores després que es declarés el foc. Amb tot, el govern i la companyia elèctrica han anunciat que s’obrirà una investigació.

El balanç final de l’incendi és de 5.055 hectàrees cremades de les comarques de l’Urgell, la Segarra i la Noguera, i la mort d’un jubilat veí de Guissona que va quedar atrapat a prop del seu vehicle..

Segons un primer inventari de la Generalitat, el foc ha cremat almenys 15 coberts, tractors i maquinària agrícola diversa i dues explotacions ramaderes. De fet, pagesos i ramaders ja poden començar a calcular els danys en conreus i granges amb un sistema d’inventari que ha posat en marxa el Departament d’Agricultura. A Cabanabona s’ha cremat tota la superfície del terme municipal i la Generalitat estudia declarar el municipi zona catastròfica.

Pel que fa a les pèrdues mediambientals, 4.700 de les hectàrees cremades són zones protegides, concretament de la ZEPA Vall de Sió-Llobregós, que estudia i protegeix diverses espècies d’aus. Tot i l’afectaqció, val a dir que l’època de nidificació d’aquests animals ja s’ha acabat, i per tant es creu que la fauna no hauria quedat gaire afectada, si més no, aquest any.

Aquest és l’incendi més important d’aquest any a Catalunya, i el més destacat que ha afectat les Terres de Ponent en l’última dècada. Aquest any ja han cremat 7.000 hectàrees a la demarcació de Lleida.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...