La jornada, organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i que ha obert la directora general de Boscos i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea. inclou un taller participatiu amb les persones assistents per debatre i reflexionar sobre el paper de la dona en tant que propietària i gestora de la seva forest, la presentació del llibre “El bosc a taula. Receptes de boscos sostenibles de la mà dels 20 millors xefs”, de la mà de la xef Carme Ruscalleda, i una xerrada- debat per reinvindicar les capacitats femenines en àmbits mascunilitzats, a càrrec de Marina Subirats, escriptora i experta en temes relacionats amb la situació i l’educació de les dones
Les dones, també invisibilitzades al sector forestal a Catalunya
El mes d’octubre, es va presentar per primer cop un estudi sobre Diagnosi de gènere del sector forestal realitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Les dones representen només entre el 8 i el 9% de les persones ocupades al sector forestal. Tot i que el 32% de la propietat forestal privada és a les seves mans, estan infrarepresentades en els àmbits de l’associacionisme i la presa de decisions en el sector. La visibilitat de les propietàries i la presència en la gestió de la finca i en els espais de decisió és molt poc significatiu. Aquestes són algunes de les conclusions que es desprenen de l’informe encarregat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que per primera vegada fa una radiografia on queden paleses les discriminacions i els obstacles amb què es troben les dones que volen accedir o formen part dels sectors forestal, cinegètic i de la pesca continental, i que expliquen la seva absència significativa.
A més de l’ocupació mateixa, pel que fa a l’accés a les professions lligades al bosc, també cal tenir en compte la poca representació de dones que escullen els estudis d’enginyeria forestal o de graus formatius relacionats amb l’activitat forestal, que és al voltant d’un 22%.
Fruit d’aquesta primera diagnosi, la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi està desplegant el primer Pla de gènere, el qual inclou diverses accions. Una d’aquestes accions és precisament reunir per primera vegada les propietàries forestals.
Emboscades, una exposició amb mirada de dona
L’exposició Emboscades. Dones i bosc convida a explorar i endinsar-se (emboscar-se) en el paper de les dones en l’àmbit forestal, així com en la importància de gestionar i conservar els boscos. Tot a través de la mirada de 18 dones que, dia a dia, amb la seva feina, ho fan possible.
L’exposició es pot visitar fins al 14 d’abril als Jardins del Palau Robert i és una proposta expositiva del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda amb la col·laboració de la Direcció General de Difusió i que ha rebut el suport i assessorament, també, de l’Institut Català de les Dones.