Mercabarna bonificarà els majoristes aplicant un Índex de Preus al Consum (IPC) reduït -exclou els components de l’índex energètic i el dels aliments no processats- en els contractes d’arrendament de 2022 i 2023, a canvi d’adherir-se al seu pla d’energia verda fotovoltaica, REPowerMercabarna-Energia que es desenvolupa conjuntament amb el programa MES Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona.
La iniciativa municipal MES Barcelona té com a principal objectiu accelerar la transició energètica a la ciutat en tots els sectors d’activitat a través del desenvolupament de generació energètica verda i de proximitat com la que ofereix l’energia fotovoltaica.Aquest programa permet construir un parc de generació energètica dins la pròpia ciutat amb un impacte positiu tant a nivell ambiental com a nivell social, generant milers de llocs de treball a la regió, i reduint la pol·lució de l’aire de la ciutat.
Aquest acord, que respon al projecte de descarbonització i millora de l’eficiència energètica de Mercabarna i al qual s’hi han sumat totes les empreses del recinte alimentari i Mercabarna Flor, suposarà un estalvi d’aproximadament unes 6.000 tones de CO2 anuals a l’atmosfera
A Mercabarna, per exemple, hi ha 800.000 m3 de magatzems frigorífics,una de les majors concentracions de fred industrial d’Espanya. El total d’energia que es consumeix en aquest recinte alimentari genera unes emissions de 19.000 tones de CO2 a l’any, amb uns consums de 90 GWh/any.
FASE I .- Espais Públics propietat de Mercabarna (el projecte s’inicia a finals de 2022)
• Superfície: 125.000
• Potència instal·lable: 5,4 MWp
• Energia generada: 6,8 GWh/any
• Inversió estimada: 4 MM€
• Reducció de 1.716 t CO2
FASE II.- Edificis propietat d’empreses situades a Mercabarna (fins a finals de 2025)
• Superfície: 235.000 m2
• Potència instal·lable: 13 MWp
• Energia generada: 16 GWh/año
• Inversió estimada: 8,5 M€
• Reducció de: 4.144 t CO2
Totes les empreses de Mercabarna s’han adherit al projecte
Les 600 empreses del polígon alimentari s’han adherit al projecte. La bonificació en l’aplicació de l’Índex de Preus al Consum (IPC) corresponent a la revisió anual dels contractes d’arrendament que les empreses majoristes mantenen amb Mercabarna es durà a terme mitjançant la signatura d’un annex als contractes de cadascuna de les empreses que ofereixen serveis al sector alimentari. Aquest annex exposarà que,durant els anys 2022 i 2023, s’aplicarà als majoristes una bonificació equivalent a aplicar l’IPC, excloent els components de l’índex energètic i el dels aliments no processats. Transcorregut aquest termini (anys 2022 i 2023) aquesta bonificació deixarà d’aplicar-se.
Segons l’acord de Mercabarna amb les empreses majoristes situades al seu recinte, aquestes hauran de col·locar plaques fotovoltaiques (si són propietàries de les naus) a les cobertes (teulades) dels seus edificis o contractar energia fotovoltaica d’autoconsum (si desenvolupen la seva activitat a edificis propietat de Mercabarna o a Mercabarna-flor), abans del 31 de desembre de 2025.
Inversió públic-privada
Actualment, a Mercabarna ja hi ha instal·lats 5 megawatts de potencia fotovoltaica en uns 31.000 m2 de teulades d’edificis de Mercabarna (Mercabarna-flor, Biomarket, Zona Comercial) i uns 75.000 m2 a empreses privades situades al recinte alimentari. Al 2025 es disposarà d’aproximadament 13 megawatts més. Això suposarà una inversió públic-privada d’aproximadament 12 milions d’euros i un
estalvi anual de 6.000 tones de CO2 a l’atmosfera.