Mercabarna acollirà el primer mercat d’aliments frescos ecològics d’Espanya

Mercabarna ha posat la 1a pedra del primer mercat majorista d'aliments frescos ecològics d'Espanya. El Mercat Bio ha estat dissenyat per un costat per donar resposta a la creixent demanda d'aliments ecològics per part dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya i per l'aposta de la ciutat de Barcelona com a signatària del pacte de Milà per un model alimentari sa i sostenible. Mercabarna aposta per posar en valor la comercialització d'aquests aliments i facilitar així la seva distribució.

[foto]  
En l’acte de primera pedra,  que ha tingut lloc aquest dimarts 11 de desembre,l’alcaldessa de Barcelona ha afirmat que “al 2015 vam ser moltes les ciutats que vam signar el Pacte de Milà per promoure l’alimentació saludable a les nostres ciutats i la sobirania alimentària. I això necessita no només que hi hagi interès ciutadà, que hi és, no només accions voluntàries, sinó que hi hagi infraestructures ambicioses com el Biomarket, que puguin donar resposta a un territori gran amb alta demanda com és no només la ciutat de Barcelona sinó tota l’Àrea Metropolitana”.

Objectius 
Mercabarna construeix el nou mercat majorista Bio amb 5 objectius clau:
• Apropar aquests productes a les persones de Catalunya que desitgen consumir aliments ecològics a través dels seus centres de compra habituals, el comerç detallista i la restauració (HORECA).
• Donar resposta a la creixent aposta actual del sector majorista i de l’agricultura de proximitat per aquest tipus d’aliments, construint un mercat que en concentrar l’oferta d’aquests productes els donarà una major visibilitat
• Agrupar les empreses majoristes que comercialitzen aquests aliments en un mateix recinte per promoure la competència entre elles i, per tant, la varietat d’oferta i la millor relació qualitat-preu per als ciutadans.
• Facilitar als petits i mitjans productors locals ecològics la comercialització dels seus productes en bones condicions, per la seva viabilitat econòmica.
• Oferir unes instal·lacions específiques per a aliments biològics i agrupar l’oferta d’aquests productes en un recinte que facilitarà els controls higiènico-sanitaris, els d’etiquetatge de certificació de producte ecològic i els de traçabilitat.

El projecte
El Mercat majorista bio segueix el concepte i disseny d’èxit de la resta de mercats de Mercabarna, amb un passadís central i parades per a la venda majorista als dos costats.
Cada lateral disposa de molls i zona de càrrega i descàrrega. A la zona interior de l’accés principal del mercat s’ubicarà un espai per a la venda directa d’agricultors locals.
L’edifici s’ha dissenyat per reduir al màxim el consum energètic, utilitzant fonts d’energies renovables i elements passius de climatització.

Les principals característiques del Biomarket de Mercabarna són:
• Superfície total del mercat: 8.900 (incloent àrea de càrrega i descàrrega de tràilers).
• Superfície edificada: 5.180 m2
• Superfície comercial: 2.568 m2 (parades de venda majorista i zona de venda directa de petits agricultors locals).
• 22 parades de venda majoristes: 18 d’elles de 130m2 útils, i altres 4 de 57m2
• Zona per a la venda directa de 8 petits productors locals
• Passadís central de compradors de 6,5 m d’ample.
• Zones logístiques de càrrega i descàrrega

Amb una inversió de 4.977.000€, es preveu que les obres de construcció del mercat es duguin a terme entre desembre de 2018 i principis de 2020. Es preveu que el Biomarket estigui acabat el primer trimestre de 2020

La comercialització
El nou Mercat bio comercialitzarà sobretot fruites i hortalisses, però també hi haurà punts de venda d’altres aliments frescos (com per exemple productes carnis).
Mercabarna té una previsió de captació inicial de negoci del 20% (23.662 tones/any) del total de fruita i hortalissa ecològica comercialitzada a Catalunya.
La penetració en el mercat arribarà previsiblement al 50% (78.100 tones/any) a partir de 2031.
El Biomarket tindrà el mateix horari de venda que el Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, de dilluns a divendres, de 9 a 17h.

La ubicació i adjudicació dels llocs de venda
La ubicació del mercat ecològic es troba en una part de la parcel·la que abans ocupava autoservei a l’engròs de l’empresa Makro.
L’adjudicació d’espais del Biomarket es realitzarà a través d’un concurs públic que tindrà lloc durant el 2019.

La certificadora oficial d’ecològics al Biomarket

El CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica), la funció del qual és auditar i certificar les empreses que comercialitzen productes agroalimentaris ecològics a Catalunya disposarà d’un espai, oferint així la seva garantia de qualitat.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...