MARTÍ BOADA I PEPE BEUNZA PARLEN A GALLECS DE LA DEFENSA DEL TERRITORI EN UN ACTE EN MOTIU DEL DIA DEL MEDI AMBIENT

Amb aquest acte, l'Ateneu de Gallecs vol fer la seva presentació pública. Per a donar a conèixer la iniciativa, l'Ateneu ha organitzat pel proper diumenge dia 2 de juny al matí una activitat emmarcada en la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient que es celebra el proper 5 de juny. L'activitat de diumenge començarà amb dues visites guiades -a peu o en bicicleta- per l'espai, continuarà amb un esmorzar amb productes de Gallecs i la plantada d'un arbre com a símbol de la nova etapa de comença i acabarà amb una xerrada sobre la importància del territori, la seva defensa i l'evolució de la lluita que es ve portant a Gallecs des de finals dels anys 70. La xerrada anirà a càrrec de dos referents com Martí Boada i Pepe Beúnza i comptarà amb la presentació de Pol Ansó, president del nou Ateneu de Gallecs.

L’espai rural de Gallecs ha constituït i constitueix encara avui un pulmó verd al mig del Vallès. Fruit d’una expropiació dels anys 70, Gallecs pertany a l’INCASOL i suposa unes 400 hectàrees de conreu, un nucli de població i masies disseminades, un patrimoni natural i arquitectònic que s’ha aconseguit preservar enmig de tot un paratge que amb els anys ha acabat reconvertit, en una bona part, en industries i polígons.
Gràcies a la lluita dels darrers 40 anys, Gallecs és avui és un espai verd i protegit pel gaudi dels seus visitants, però ara es vol fer un pas més i reconvertir-lo en un espai natural més viu. Un espai autosuficient que respecti la història mil·lenària de Gallecs i la seva diversitat tant natural com agrícola i social. Per aconseguir-ho s’ha creat l’Ateneu de Gallecs, que s’ha plantejat com a primer objectiu la recuperació de la masia de Can Cruz com un aglutinador d’activitats i a l’hora com un símbol del Gallecs del sègle XXI.
Aquesta nova etapa que comença l’Ateneu pretén que tant la societat civil com les institucions participin d’aquest camí de recuperació, reconstrucció i dinamització de Gallecs, una tasca que ja es ve fent des de l’àmbit de l’agricultura i dels productes de la terra, i que ara es vol fer extensiu a d’altres sectors: reconstrucció de masies, construcció d’edificacions sostenibles, energies renovables, agricultura biodinàmica, activitats socio-artístiques, recopilació de la pròpia història de Gallecs i de l’ecologia al nostre país…

Per a donar a conèixer la iniciativa, l’Ateneu ha organitzat pel proper diumenge dia 2 de juny al matí una activitat emmarcada en la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient que es celebra el proper 5 de juny. L’activitat de diumenge començarà amb dues visites guiades -a peu o en bicicleta- per l’espai, continuarà amb un esmorzar amb productes de Gallecs i la plantada d’un arbre com a símbol de la nova etapa de comença i acabarà amb una xerrada sobre la importància del territori, la seva defensa i l’evolució de la lluita que es ve portant a Gallecs des de finals dels anys 70. La xerrada anirà a càrrec de dos referents com Martí Boada i Pepe Beúnza i comptarà amb la presentació de Pol Ansó, president del nou Ateneu de Gallecs.


Martí Boada (Sant Celoni, 1949) és geògraf, naturalista i doctor en Ciències Ambientals. Professor i investigador del Departament de Geografia i de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals -ICTA- de la Universitat Autònoma de Barcelona, Membre del Comitè Espanyol Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, de la Comissió de Comunicació i Educació de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura i del Fòrum Global 500 de les Nacions Unides. Ha estat Conseller del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, el CADS, i Comissari de l’Any Internacionals dels Boscos a Catalunya, l’any 2011. Els seus principals camps de recerca són el canvi ambiental global, la biodiversitat urbana i forestal i la comunicació ambiental.


Pepe Beúnza (Jaén, 1947) és enginyer tècnic agrícola i està considerat el primer objector de consciència de caire polític al servei militar obligatori de l’Estat Espanyol, El 1975 arriba a Catalunya i forma part del grup d’objectors de Can Serra, que van ser detinguts i empresonats al Castell de Figueres. Llavors amb la mort del general Franco es precipitaren ja els canvis que donaren més visibilitat a la lluita d’objecció de consciència i l’antimilitarisme en les que Pepe Beúnza participà. Va viure a Gallecs entre els anys 1979 i el 1981, vivint en primera persona la lluita per la defensa d’aquest territori. El 29 de febrer del 2102 va rebre el Premi de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) de Constructors de Pau en nom del col·lectiu d’objectors i insubmisos de consciència del servei militar obligatori.

PROGRAMACIÓ DELS ACTES DEL DIUMENGE 2 JUNY PER A COMMEMORAR EL DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT A GALLECS

10 h. Trobada a l’església de Gallecs i recorreguts guiats per l’espai, a peu o amb bicicleta.

11 h. Esmorzar amb productes de Gallecs i plantada d’un arbre a Can Cruz.

12 h. Xerrades al Consorci de Gallecs sobre Medi Ambient i propostes per a un futur ecològic i sostenible de Gallecs, amb:
-Martí Boada
-Pepe Beúnza

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...