L’ús de bosses de plàstic d’un sol ús s’ha reduit a la meitat, però encara se’n consumeixen massa

Catalunya ha reduït a més de la meitat el consum de bosses de plàstic d'un sol ús en cinc anys, segons es desprèn de l'informe presentat aquest dilluns pel director de l'Agència Catalana de Residus (ARC), Josep Maria Tost. Segons ha informat la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya en un comunicat, l'estudi mostra que el consum de bosses de plàstic el 2012 a Catalunya es van consumir uns 22,5 milions de bosses setmanals, mentre que el 2007 se n'usaven uns 45 milions, un 52% de reducció del consum per càpita. Des de la Plataforma Catalunya Lliure de Bosses de la Fundació Prevenció de Residus i Consum desaquen que malgrat haver-se reduït el 52% del consum per càpita de bosses de plàstic d'un sol ús en cinc anys, encara es consumeixen 22,5 milions de bosses a la setmana, és a dir 405 bosses de plàstic anuals per llar, o 156 bosses per habitant.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha presentat l’estudi de consum de bosses de plàstic d’un sol ús (BPNU) a Catalunya l’any 2012. Ho ha fet en el marc d’una trobada amb representants de les 65 empreses i associacions adherides al denominat Pacte per la Bossa, una iniciativa de l’ARC que va néixer l’any 2009 com a marc de col·laboració amb les organitzacions sectorials amb l’objectiu de reduir el consum d’aquest tipus de bosses per càpita en un 50% l’any 2012, respecte dels valors de 2007. Aquesta iniciativa és pionera a l’Estat espanyol i diferents Comunitats Autònomes també han començat a aplicar-la, propiciant un canvi de model de consum de bosses de plàstic a tot l’Estat.

Consumim 1.200 milions menys de bosses de plàstic que fa 5 anys
L’estudi revela que l’any 2012 es van consumir a Catalunya gairebé mil dos cents milions de BPNU menys que el 2007, fet que suposa una reducció del consum per càpita d’una mica més del 52%, superant els objectius de reducció del Govern. L’any 2012 es van consumir 22,5 milions de bosses a la setmana, mentre que el 2007 el consum era de 45 milions d’unitats setmanals. O el que és el mateix, cada llar va consumir l’any passat 405 bosses i fa cinc anys n’eren 911. Els resultats de l’estudi mostren que, de mitjana, cada català consumeix al llarg de l’any 156 bosses de plàstic, 171 menys que el 2007.

Aquesta reducció indica que les mesures implementades en el marc del Pacte per la Bossa estan donant resultat. Així, la implantació en gran nombre d’establiments associats i de gran superfície de mesures de prevenció pel que fa a la distribució gratuïta de bosses de plàstic, així com la major oferta de productes alternatius per transportar la compra (bosses reutilitzables, compostables, etc.) estan incidint en els hàbits de consum dels ciutadans.

L’estudi mostra que el 72,5% de les bosses consumides a Catalunya durant el 2011 es van utilitzar per compradors en el sector alimentari, el 6,8% es van destinar a productes per a la llar, el 6,2% a comerç mixt, i el 4,9% en productes quotidians no alimentaris, entre d’altres usos. Aquesta reducció és el resultat del Pacte per la Bossa, una iniciativa d’ARC pionera a Espanya que va néixer el 2009 i que limitava la distribució gratuïta de bosses de plàstic gratuïtes en les grans superfícies.

Les bosses en la distribució i el consum
Pel que fa a la tipologia d’establiments, l’estudi constata que la major part d’aquestes bosses es consumeixen en el comerç urbà (90,6%) i en els supermercats (7,6%).

La reducció global s’ha produït perquè en totes les tipologies d’establiments, en major o menor grau, s’hi han aplicat mesures de prevenció. Així, els supermercats, els hipermercats i els grans magatzems han experimentat una reducció del consum de bosses del 92,2%, el 96,6% i el 62,0% respectivament. En el comerç urbà, el consum ha caigut en mixt alguns sectors (equipament de la persona, equipament de la llar i cultura i lleure), mentre experimenta pujades en la resta, fet que dóna la xifra final per a aquesta tipologia d’establiment d’un increment del 7,8% respecte el 2007, millorant, això sí, respecte les dades de 2011 (increment del 16%).

El gramatge de les BPNU també ha caigut significativament en tots els formats comercials. Això ha suposat que el consum de plàstic en forma de bosses de nanses d’un sol ús que l’any 2007 era de 2,6 kg, hagi estat durant l’any 2012 de només d’1 kg per habitant.

Pel que fa als subsectors comercials, l’estudi mostra que el quotidià alimentari és en el qual es concentra la major part del consum d’aquestes bosses. Així, el 72,5% que s’ha consumit a Catalunya durant el 2011 va ser en aquest tipus d’establiments. La resta de subsectors tenen una incidència molt menor: l’equipament de la llar representa el 6,8% de les bosses consumides; el comerç mixt el 6,2%; el quotidià no alimentari el 4,9%; l’automoció i els carburants, el 3,6%; l’equipament de la persona, el 3,2%; lleure i cultura, l’1,6%, i l’1,3% correspon a altres subsectors

La metodologia d’avaluació emprada ha estat la mateixa que es va utilitzar en els estudis de l’any 2007, 2009 i 2011. Així, s’ha recollit informació mitjançant enquestes personalitzades en els supermercats, hipermercats i grans magatzems, i en 405 establiments de comerç urbà (menys de 400 m2 de superfície), ubicats en els mateixos àmbits que en els anteriors estudis.

L’estudi s’ha dut a terme en el marc del Programa de Gestió de Residus Municipals 2006-2012 (PROGREMIC), que quantifica els objectius de reducció en el nombre de bosses de plàstic d’un sol ús per càpita lliurades als comerços en un 50% el 2012, respecte als valors de 2007.

Comparteix-me:

Manual d’instruccions per gaudir de la natura amb civisme

Els espais naturals són sistemes vius i com a tals són molt sensibles al comportament de les persones i els animals forans. Una actitud cívica i responsable és indispensable quan...

L’emergència climàtica vista per la joventut rural

Joves rurals han mostrat els seus videos aquest divendres en un Festival del Videominut que ha acollit la UAB i que forma part d’un projecte d'alfabetització audiovisual de la Universitat...

Les sortides a la natura també necessiten full de ruta

Tant si sou persones expertes com si no, heu de planificar les visites als espais naturals i tenir molt presents les condicions meteorològiques...