[foto]
L’Ultra Clean Marathon, la cursa que uneix esport i consciència ambiental, s’ha celebrat aquest dissabte 11 de juny i ha recollit 550 kg de residus entre els 180 corredores i corredors que, distribuits en 23 equips, han creuat els camps del Vallès, la serra de Collserola i el riu Besòs fins al litoral de Barcelona i els aproximadament 300 voluntaris que han realitzat accions de neteja als espigons, platges i fons marí de Barcelona. Durant tot el trajecte de la prova, que arrencava a Terrassa i finalitzava al Parc de la Barceloneta de Barcelona, les persones participants han anat recollint residus, pràctica que es coneix amb el nom de plogging. En aquesta modalitat, el temps final de cada equip es pondera entre el temps de cursa i els quilograms de residus recollits al llarg del recorregut. Gràcies a aquesta pràctica es dona visibilitat a la problemàtica dels residus abandonats al medi natural de manera incontrolada.
Els equips participants han sortit puntualment a les 8 del matí del carrer d’Extremadura de Terrassa. A la cursa s’ha imposat l’equip Merrell and Klassmark amb un crono de de poc més de 4 hores. En segona posició ha quedat l’equip Salomon, seguit de l’equip Tema Litoclean. Tots ells han rebut un lot de productes cedits per l’empresa Veritas. La classificació final ve determinada no únicament pel temps amb el que han finalitzat el recorregut, sinó també per les bonificacions que es donen a cada equip. Els 10 equips que han recollit més kg de residus han rebut bonificacions en el seu temps de fins a 60 min. A més, els equips també han rebut bonificacions per aquelles publicacions a les Xarxes Socials on mencionaven la seva participació a la cursa (fins a 100 min en bonificacions).
La composició dels equips en aquesta 4a edició ha estat diversa: “En Forma Suunto Buff” és un equip liderat pel Shadid Ashraf, un jove d’origen pakistanès fundador d’un projecte solidari que motiva joves tutelats a córrer per afavorir la seva integració; l’equip d’ambaixadors de l’UCM ha estat format per un corredor invident acompanyat per un guia, el Miquel Pucurull, un incansable corredor veterà de 84 anys que ha fet l’últim tram, al costat del participant més jove, un noi de 12, l’aventurer i emprenedor Albert Bosch i l’atleta Erica Núñez; i un equip de mestres de les Escoles Vedruna de tot Catalunya ha corregut per l’Associació Hàbitats, que treballa per la conservació dels rius.
Una cursa sostenible
Des de l’Ultra Clean Marathon es defensa que el millor residu és aquell que no es genera. Per aquest motiu la cursa ha aplicat una sèrie de mesures com ara no tenir el recorregut senyalitzat físicament o no proporcionar materials d’un sol ús. A més, amb el plogging s’afavoreix la consciència dels corredors sobre l’impacte que generen els residus al medi ambient.
Una cursa solidària
L’Ultra Clean Marathon és un esdeveniment dedicat a tots els esportistes que estimen la natura i volen actuar per la seva conservació. Cada equip ha participat per a una de les entitats ambientals que treballen a Catalunya per la conservació de la natura, per a la que havia d’aconseguir una donació d’un mínim de 600€. La xifra global recaptada en aquesta quarta edició ha estat de 15.550€, que contribuiran a la millora de la natura. El vincle que s’estableix entre corredors i entitats ambientals és un dels elements més valorats de la cursa.
En el decurs de la jornada han fet acte de presència el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, la Project Manager de l’ACR, Mireia Padrós, el regidor de medi ambient de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero, la gerent d’ecologia urbana de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Frias,i la directora de la Xarxa de Conservació de la Natura, Sandra Carrera. La cursa ha passat pels municipis de Terrassa, Sant Quirze del Vallès, Sant Cugat, Rubí, Santa Coloma de Gramenet i Barcelona. Els ajuntaments de totes aquestes poblacions col·laboren en l’esdeveniment, coorganitzat per la Xarxa per a la Conservació de la Natura, l’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.
Durant el lliurament dels premis, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, s’ha referit a la importància d’accions com aquesta per visibilitzar el problema d’embrutar la natura, explicant que “el mur que s’ha construït amb els residus recollits durant la jornada ens ha d’ajudar a fer-nos a totes i a tots més conscients de la problemàtica que vivim quan no gestionem correctament els residus que generem”.
“Mou-te pel Clima” , la festa a l’arribada a Barcelona
L’acollida dels ecorunners al punt d’arribada, al Parc de la Barceloneta, ha coincidit amb la festa “Mou-te pel clima” organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, que ha acollit una conferència de la Kate Raworth, impulsora de l’”Economia Dònut”, un dinar d’aprofitament i diversos tallers i elements lúdics i per celebrar el canvi a una forma de viure més sostenible.
Circuit internacional de plogging
El plogging és un fenomen internacional que apel·la a esportistes de tot el món. Tan internacional com la pandemia de residus, problemàtica a la que cada corredor i corredora vol fer front. Per això l’Ultra Clean Marathon forma part del Campionat Mundial de Plogging.
NFT commemoratiu
Una novetat d’aquesta edició de l’UCM, és que incorporarà la tecnologia BLOCKCHAIN ??per aportar valor tant a l’esdeveniment com a les diferents causes ambientals que hi participen.
Gràcies a la col·laboració amb l’empresa PLASTIKS, s’ha creat un NFT commemoratiu de l’UCM (representat per una imatge artística de la mateixa) que es posarà a subhasta al perfil de la UCM dins del Marketplace de Plastiks. El comprador que adquireixi aquest NFT haurà de comprar un certificat de compensació del plàstic recuperat durant la carrera.
A més, s’ha proposat als equips si volen crear un NFT amb una imatge de cada equip participant a la cursa per posar també a subhasta. Tots els possibles beneficis de la subhasta aniran destinats a les causes ambientals de la cursa.
Una novetat d’aquesta edició de l’UCM, és que ha incorporat la tecnologia blockchain per aportar valor, tant a l’esdeveniment com a les diferents causes ambientals que hi participen. Gràcies a la col·laboració de l’empresa Plastiks, s’ha creat un NFT commemoratiu de l’UCM que es posarà a subhasta al perfil de la UCM dins del Marketplace de Plastiks. La persona que adquireixi aquest NFT haurà de comprar un certificat de compensació del plàstic recuperat durant la cursa.
L’UCM és una iniciativa impulsada des de l’Agència de Residus de Catalunya, la Xarxa per a la Conservació de la Natura i l’Ajuntament de Barcelona. L’empresa Urbaser n’és el patrocinador principal, mentre que el Diari Sport hi treballa com a mitjà col·laborador. Al llarg de l’organització també hi han col·laborat els ajuntaments de Terrassa, Rubí i Sant Cugat, el Consorci Besòs-Tordera, Ferrocarrils de la Generalitat, el Parc de Collserola i les empreses Salomon, Suunto, Klassmark, Plastiks i Veritas.