La contaminació lumínica a debat al congrés mundial que es fa al Parc Astronòmic del Montsec

Més de 200 persones expertes procedents de 30 països pzarticipen aquests dies all congrés internacional Artificial Light at Night, ALAN 2021 considerat el més important del món en la recerca sobre contaminació lumínica i enllumenat a la nit, i que es celebra al Parc Astronòmic del Montsec. Tot i que la major part del congrés ees realitzarà de manera telemàtica a causa de les restriccions a la mobilitat internacional provocades per la covid, l 'esdevenimentcomptarà amb única una sessió presencial: la taula rodona Llum a la nit, un problema no només d?astrònoms, que tindrà lloc aquest dimecres.

[foto]

La contaminació lumínica pertorba les condicions naturals del medi nocturn, pot afectar els ecosistemes i la biodiversitat, i pot tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient en general

El Parc Astronòmic del Montsec organitza la setena edició del congrés internacional Artificial Light at Night 2021 (ALAN 2021), que se celebra entre el 15 al 17 de juny. Considerat el més important del món en la recerca sobre contaminació lumínica i enllumenat a la nit, el congrés es celebra majoritàriament de forma telemàtica a causa de les restriccions a la mobilitat internacional, tret d’una única sessió dimecres 16 de juny, que és presencial.

La setena edició del congrés, organitzada per l’Astronòmic i el comitè científic internacional ALAN, es porta a terme en un entorn virtual de manera que les persones participants poden accedir-hi en qualsevol moment i interactuen amb la resta en directe. Durant els tres dies de durada del congrés, hi ha   tant ponències enregistrades com presentacions en directe dels convidats especials.

Les persones assistents posen en comú tot el coneixement científic sobre la contaminació lumínica des de diferents disciplines i àmbits de recerca que van des dels avenços en la mesura i l’avaluació de la contaminació lumínica fins a la legislació comparativa, passant també per les tècniques i tecnologies de l’enllumenat públic, les conseqüències de la contaminació lumínica per a la salut, l’impacte social o l’afectació de la il·luminació de les ciutats envers la flora i la fauna.

Llum a la nit, un problema no només d’astrònoms

El congrés compta amb un únic acte presencial el 16 de juny a les 18 h, la taula rodona Llum a la nit, un problema no només d’astrònoms, organitzada conjuntament amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs i orientada al públic general, que permetrà aprofundir en les problemàtiques que pot generar l’exposició a la llum en horari nocturn. Els ponents hi intervindran presencialment des de la seu de l’IEI i es podrà seguir en directe a través del web https://www.culturaiei.cat/.

Les inscripcions al congrés Artificial Light at Night han superat les 200 persones procedents de més de 30 països dels cinc continents, continuant amb la dinàmica d’una alta participació iniciada l’any passat.

El Parc Astronòmic del Montsec va ser designat com a organitzador de l’edició 2020 per part del comitè científic internacional del congrés, durant la celebració de la cinquena edició realitzada a Snowbird (Utah, EUA) el mes de novembre de l’any 2018. L’edició 2020, que s’havia de realitzar del 16 al 18 de juny a la ciutat de Lleida, en col·laboració amb la Diputació de Lleida i l’institut d’Estudis Ilerdencs, es va haver de celebrar íntegrament online i en un format reduït d’una única jornada sota el nom d’e-ALAN, posposant l’edició íntegra a aquest 2021.

Les anteriors edicions del congrés s’han celebrat a les ciutats de Berlín, Leicester (Regnet Unit), Sherbrooke (Quebec, Canadà), Cluj (Romania) i Snowbird-Salt Lake City (Utah, EUA). Enguany es donarà a conèixer la futura seu per a l’any 2023.

 

Comparteix-me:

Puigcerdà acull aquests dies la XIII edició del Congrés Europeu de Muntanya aquest mes d’octubre

Sota el lema "Dissenyant el futur de les economies de muntanya", el congrés -que es celebra fins aquest divendres 18 d'octubre- te l'objectiu de convertir en més sostenibles, resilients i...

Un nou informe alerta que l’Antàrtida s’acosta a un punt d’inflexió i demana proteccions urgents

L´Antàrtida i l´Oceà Austral que l´envolta estan experimentant anomalies de temperatura sense precedents, amb onades de calor marines més freqüents i un canvi radical en la pèrdua de gel marí,...

Eliane Brum: “No es pot arrencar una part de la selva amazònica sense que tot s’alteri”

I quan diu tot, la periodista i activista brasilera vol dir TOT. Es refereix al conjunt de la selva amazònica com a hàbitat de centenars d'espècies animals, vegetals i humanes...