El Restaurant Arç de la Cerdanya i El Mercader de l’Eixample de Barcelona guanyadors de la primera edició del Premi Remenja’mmm

No us ha passat mai que aneu a un restaurant i sou incapaces d'acabar-vos el que us heu demanat? Quantes vegades heu pensat en endur-vos per sopar les restes del buffet on heu anat a dinar? Justament perquè això ens ha passat gairebé a totes, aquest any s'ha organitzat el projecte "Remenja'mmm, massa bo per llençar-ho", que vol reduir el malbaratament alimentari en el sector de la restauració. Una de les iniciatives principals és el premi Remenja'mmm, que s'atorga a l'establiment amb una millor prevenció i gestió dels aliments.

[foto] 

El passat 8 de juny, es coneixia el guanyador del 1r Premi Remenja’mmm, un concurs nacional que es convoca per primera vegada amb la intenció de visibilitzar els restaurants que treballen per reduir el malbaratament alimentari. El projecte engloba diverses activitats, i està impulsat per Rezero, el Banc de Recursos, Nutrició Sense Fronteres i el Grup GSR. L’objectiu principal del programa és conscienciar i sensibilitzar la societat sobre un consum sostenible i la distribució òmptima dels aliments, per evitar llençar menjar que encara és bo.

En la primera edició del Premi, el Jurat format per experts en el sector com els xefs Ada Parellada i Mingo Morilla, va decidir que el restaurant Arç de l’hotel Muntanya&SPA de la Cerdanya ha estat l’establiment amb més consciència i prevenció sobre el malbaratament dels aliments. Tot i així, han estat molts els restaurants que s’han sumat a la iniciativa i han contribuit a fomentar un consum sostenible als seus establiments.

Un projecte ampli que premia iniciatives innovadores


[foto] 

El Restaurant Arç del complex Cerdanya Ecoresport de Prullans ha guanyat el 1r Premi per la millor Iniciativa en reducció del malbaratament alimentari. Un sistema de recompenses per als clients que s’acaben tot el que demanen del buffet: si deixen en plat escurat, els comensals són recompensats amb monedes internes que poden donar a tres ONG. La iniciativa, original i engrescadora, forma part de tot un seguit de mesures que aquest complex ha començat a implementar per reduir el malbaratament alimentari; utilitzar els aliments que no han sortit de cuina per a receptes d’aprofitament, facilitar que els clients pugin endur-se el menjar i la beguda que no han consumit, permetre que els propis treballadors s’enduguin els productes que caducaran, elaborar melmelades amb la fruita que es farà malbé, etc.

El 2n Premi s’ha lliurat al restaurant El Mercader de l’Eixample de Barcelona per utilitzar totes les parts del producte fent ús de les receptes catalanes d’aprofitament, entre d’altres accions contra el malbaratament que posen en pràctica cada dia, com deixar escollir els acompanyaments, comprar productes de temporada o oferir als comensals que s’enduguin els sobrants.

Un terç del total de la producció alimentària mundial acaba a les escombraries

Cada dia a Catalunya es llencen 720.000 kg de menjar
, més de la meitat a les llars, però també als restaurants, bars, càterings i comerços. Aquests aliments desaprofitats sumen 260.000 tones anuals, el que equival a les necessitats alimentàries de 500.000 persones durant un any. Un terç del total de la producció alimentària mundial acaba a les escombraries. Per això és tan important un canvi de perspectiva per a tots els agents socials i econòmics que formen part del cicle i la indústria alimentària. 

A nivell ambiental, el malbaratament alimentari perjudica el planeta i la nostra salut, ja que el menjar que es llença augmenta el volum de deixalles i els impactes ambientals associats. A nivell social, a Catalunya el 20% de les famílies estan per sota del 60% de la renda mitjana. A Barcelona, principal nucli poblacional, la pobresa continua augmentat en 55 dels 73 barris per sota de la mitjana de renda familiar segons dades del propi Ajuntament. 

La prevenció del malbaratament alimentari és un eix important del nou Paquet d’Economia Circular de la Comissió Europea, així com el compromís dels Estats Membres de la UE amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que preveu la reducció a la meitat del malbaratament alimentari per càpita en comerços i consumidors l’any 2030, així com la disminució de les pèrdues d’aliments durant la cadena de producció i distribució. En aquest sentit, Catalunya s’ha posat com a objectiu del PRECAT20 (Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020) reduir un 50% el malbaratament alimentari per a l’any 2020.

La primera edició del Premi Remenja’mmm obre les portes d’un canvi de perspectiva, maneres de fer i menjar

Pels establiments i restaurants és indispensable una bona planificació dels aliments necessaris, per tal d’evitar-ne el seu malbaratament. Així com valorar proposta d’àpats elaborats amb aliments de temporada i proximitat. Diferents mides i racions, per a tot tipus de comensals, reutilitzar el menjar sobrant per a melmelades o altres menjars, servir pa només als clients que ho demanen… i sobretot, involucrar tot l’equip perquè el restaurant pugui funcionar de manera sostenible.

Pels clients, no hauria de ser incòmode emportar-se a casa el menjar que no s’han pogut acabar. Durant el concurs, els propis restaurant els convidaven a fer-ho, amb les doggy bags, bosses sostenibles per endur-se el menjar sobrant. I sobretot, el paper dels consumidors s’ha d’enfocat en la participació del debat social d’aquestes pràctiques sostenibles amb el medi ambient i les persones amb menys recursos, sensibilitzar i conscienciar.

Comparteix-me:

El Govern finança la retirada de la fusta morta del bosc per minimitzar el perill d’incendi forestal

El Departament d’Agricultura està tramitant una línia d’ajuts que anima les propietats forestals a retirar la fusta morta del bosc. Amb un valor de mig milió d’euros, l’ordre de finançament...

El saló B-Travel 2025 marca la ruta per a un turisme més sostenible i de qualitat

B-Travel, el saló de turisme organitzat per Fira de Barcelona, tanca una edició marcada pel foment i promoció d’un turisme més sostenible i de qualitat després de tres dies de...

L’orina humana, un recurs valuós com a fertilitzant per a l’agricultura urbana sostenible

La reutilització de l’orina humana permetria produir fertilitzants sostenibles per a l’agricultura urbana, amb importants beneficis ambientals. Això conclou un estudi fet per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de...