[foto]
Durant l’acte s’ha presentat el projecte de Green Hospital que es va iniciar amb la construcció del nou hospital i que culmina amb la instal·lació fotovoltaica durant el seu desè aniversari. Malgrat que l’activitat i el nombre de professionals de l’Hospital de Mollet ha anat augmentant, en 10 anys el centre ha reduït el consum d’electricitat global en un 15%, de gas en un 13%, d’aigua en un 18% i les emissions de CO2 en un 65%. L’edifici, construït al costat del Parc Natural de Gallecs, es va dissenyar pensant en l’eficiència energètica: patis de llums, sostres radiants, sistema de geotèrmia, gestió de residus, recollida d’aigües pluvials i energia elèctrica d’origen 100% renovable
La presentació de la instal·lació de les noves plaques solars a la coberta, que ha tingut lloc aquest dijous 3 de juny, ha estat presidida per l’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràsla gerent de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, Anna Aran, i el president de la Fundació Sanitària Mollet, Andreu Llargués, i conduit pel cap de meteorologia de TV3 i professor associat de la UB, Tomàs Molina, qui ha realitzat una conferència sobre el clima del futur i la responsabilitat climàtica.
“Amb aquesta instal·lació reduïm anualment 120 tones la nostra emissió de CO2, que equival a plantar 240 arbres nous cada any”, explica Òscar Sotos, director d’Infraestructures de la Fundació Sanitària Mollet. S’estima que la nova instal·lació fotovoltaica tingui una producció de més de 800.000 kWh, aproximadament el consum d’una mitjana de 200 habitatges de 75m2. Aquesta producció, que s’injecta a la corrent de l’hospital per a un consum immediat, proporcionaria un 12,5% del consum d’energia elèctrica total de l’Hospital, un 7% durant els mesos d’hivern i un 25% durant els mesos d’estiu. L’Hospital ha realitzat una inversió de 450.000€ per la instal·lació del sistema fotovoltaic, que es preveu que s’amortitzi al llarg de 7 anys.
“Els hospitals són un dels edificis públics amb major consum d’energia degut a la seva activitat continuada 24 hores al dia. L’objectiu és aconseguir que en 30 anys la nostra petjada de carboni en el planeta sigui 0”, explica Jaume Duran, director general de la Fundació Sanitària Mollet. Per materialitzar aquest compromís, l’Hospital de Mollet ha estat el primer centre hospitalari en adherir-se als compromisos de la 1a Cimera d’Acció Climàtica Catalana de la Generalitat de Catalunya.
“Em fa especial il·lusió estar avui aquí, veient com ha evolucionat la pandèmia en aquests mesos i la tasca que hem fet entre tots per fer-hi front i compartir-ho amb un hospital amb un ADN diferent, enfocat a la millora continua, la qualitat i la responsabilitat mediambiental”, explica Anna Aran. “La instal·lació d’aquestes plaques és una gran notícia per a la ciutat i pel planeta i un fantàstic exemple per a d’altres hospitals, unes instal·lacions que se sumen als 875m2 de plaques fotovoltaiques que l’Ajuntament ha instal·lat els darrers anys. Cal seguir i seguirem apostant per les energies renovables que han de fer de Mollet una ciutat més sostenible i responsable amb el medi ambient”, ha tancat l’acte Josep Monràs.
El projecte s’ha realitzat en col·laboració amb CHINT Energy, empresa fabricant de mòduls solars i constructors de parcs solars amb el reconeixement als Millors Mòdols Solars del 2020 per l’entitat PVTECH.