L’exministre d’Agricultura espanyol, Miguel Arias Cañete és nomenat nou comissari europeu de Clima i Energia

El president de la Comissió Europea, el conservador luxemburguès, Jean -Claude Juncker, ha adjudicat al candidat espanyol a comissari, Miguel Arias Cañete, la cartera de Clima i Energia del proper executiu comunitari que, igual que el de Durao Barroso, estarà format per 19 homes i 9 dones. El Parlament europeu es pronunciarà a l'octubre en una votació i, si es compleix el calendari, el nou Executiu comunitari començarà a treballar l'1 de novembre. Cañete, com la resta dels 27 comissaris proposats, haurà d'enfrontar-se amb l'audiència del Parlament Europeu, entre el 29 de setembre i el 3 d'octubre. En coneixer el nomenament, l'organització ecologista Greenpeace ha expressat la seva sorpresa per aquesta elecció debut als vincles que Cañete manté amb la indústria del petroli.

Juncker té previst reunir el seu equip en un seminari informal, a continuació delqual cada comissari s’ha de sotmetre a un examen a l’Eurocambra en la comissió parlamentària que li correspongui. Les audiències estan programades per a finals de setembre.

Els socialistes espanyols ja han avisat que Cañete ho tindrà difícil per passar l’examen per les seves “declaracions masclistes” durant la campanya electoral. Però l’exministre d’Agricultura no preveu problemes perquè ja es va disculpar i va explicar que aquestes declaracions no responen a la seva manera de pensar..

El nou executiu europeu tindrà set vicepresidències, d’entre les que destaca la primera vicepresidència, per a l’holandès Frans Timmermans, al capdavant de la cartera de Millor Regulació, Relacions Institucionals, Legalitat i Carta de Drets Fonamentals. Les altres sis vicepresidències són per a Federica Mogherini, com a alta representant de la UE; Kristalina Georgieva, com a titular de Pressupost i Recursos Humans; Andrus Masip, al capdavant de Mercat Digital Únic; Alenka Bratusek, per Unió Energètica; Valdis Dombrovskis, per Euro i Diàleg Social, i, per a Jyrki Katainen, Treball, Creixement, Inversió i Competitivitat. L’exministre francès de Finances el socialista Pierre Moscovici ha estat escollit responsable d’Afers Econòmics i Financers, Fiscalitat i Duanes. D’aquesta manera, el luxemburguès compleix el seu compromís durant la campanya de les eleccions europees de deixar el càrrec a un membre de la família dels socialistes i demòcrates. Ara bé, Moscovici es mantindrà sota el paraigua del conservador Katainen.

Greenpeace ha expressat la seva sorpresa per aquesta elecció debut als vincles que Cañete manté amb la indústria del petroli

L’organització ecologista Greenpeaceha mostrat la seva sorpresa davant l’elecció de Miguel Arias Cañete com a nou comisari europeu d’ Energia i Acció Climàtica, donada la seva gestió com a ministre de Medi Ambient a España i  els “seus coneguts interessos en empreses petroleres, com per exemple  la petrolera Ducar S.L.”. Arias Cañete va ser el responsable de la Declaració d’ Impacte Ambiental positiva per a les prospeccions de petroli a les Illes Canaries.

Julio Barea, responsable d’Energia de Greenpeace declara que “un comisari capaç i  proactiu podria ajudar a dirigir l’Unió Europea cap a  la reducció de les emissions de CO2 necessària i cap a un sistema energètic net  i eficient, encara que és més que dubtós que Cañete porti a terme un repte així, donades les seves connexions amb la  industria petrolera i la seva trajectòria mediambiental”.

A l’octubre, el Consell Europeu haurà d’acordar la política climàtica i energètica

El 23 d’octubre, el Consell Europeu acordarà la política climàtica i energètica que ha d’adoptar un triple compromís vinculant pel 2030 de, al menys, el 55% de reducció d’emissions internes (prenent com a referència les de 1990), una quota d’energies renovables del 45% i un 40% d’estalvi i eficiència energètica. Aquests tres objectius són essencials i els pilars per a què la UE contribueixi a la reducció d’emissions que és justa que es porti a terme en la lluita global pel clima.

.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...