L’espai natural de Sant Miquel del Fai serà públic i d’accés gratuït

La Diputació de Barcelona ha ultimat els tràmits per la compra de l'espai natural de Sant Miquel del Fai, una finca d'alt valor natural i patrimonial de 70,5 ha, situada als municipis de Bigues i Riells, Sant Feliu de Codines i Sant Quirze Safaja, a cavall entre les comarques del Vallès Oriental i el Moianès. El preu d'adquisició ha estat fixat en 1,3 milions d'euros. Actualment, l'espai és de propietat privada i continuarà funcionant com fins ara fins el mes de juliol, A partir d'aleshores tancarà per realitzar reformes i adequacions i es reobrirà com un espai públic i d'accés gratuït, tot i que pugui haver-hi determinades restriccions o regulacions d'accés.

El conjunt d’aquest espai està qualificat com a sòl no urbanitzable inclòs en el Pla especial del medi natural i del paisatge (PEIN) dels Cingles de Bertí. El conjunt de l’espai està inclòs dins la Xarxa Natura 2000.

L’espai natural de Sant Miquel del Fai inclou també un important patrimoni monumental, com el conjunt del monestir, amb edificis com l’església romànica de Sant Miquel, documentada des del S X, considerada l’església troglodítica més gran de Catalunya, la casa Prioral del segle XV o l’ermita de Sant Martí del segle XII.

L’interès natural de Sant Miquel del Fai prové també per la seva dimensió geològica, amb successió de penya-segats i replans sobreposats sobre la vall del riu Tenes, i que originen balmes, coves, salts d’aigua i gorgs, que donen un caràcter singular i notori a aquest espai.

Aquest conjunt arquitectònic i natural es propietat, des de l’any 1990, de l’empresa Espai Natural Sant Miquel del Fai SL, que és qui ha mantingut, preservat i gestionat l’espai per tenir-lo en òptimes condicions per les visites públiques, les activitats i celebracions que el recinte ha acollit fins ara.

Amb la compra d’aquest espai, la Diputació de Barcelona té la voluntat de recuperar aquest conjunt patrimonial i natural per potenciar el seu ús públic com espai obert i d’accés lliure a tots els ciutadans. Així mateix, el seu objecte és donar suport al desenvolupament econòmic dels municipis on està situat, així com del conjunt de municipis del Vallès Oriental i el Moianès.

Un cop adquirit aquest espai natural, la Diputació de Barcelona procedirà al seu tancament temporal per tal de realitza-hi diferents actuacions per la millora i restauració dels monuments i serveis als visitants.

Comparteix-me:

El Govern finança la retirada de la fusta morta del bosc per minimitzar el perill d’incendi forestal

El Departament d’Agricultura està tramitant una línia d’ajuts que anima les propietats forestals a retirar la fusta morta del bosc. Amb un valor de mig milió d’euros, l’ordre de finançament...

El saló B-Travel 2025 marca la ruta per a un turisme més sostenible i de qualitat

B-Travel, el saló de turisme organitzat per Fira de Barcelona, tanca una edició marcada pel foment i promoció d’un turisme més sostenible i de qualitat després de tres dies de...

L’orina humana, un recurs valuós com a fertilitzant per a l’agricultura urbana sostenible

La reutilització de l’orina humana permetria produir fertilitzants sostenibles per a l’agricultura urbana, amb importants beneficis ambientals. Això conclou un estudi fet per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de...