La consellera Jordà ha assisistit a la subhasta dels primers vedells de Raça Bruna dels Pirineus sortits del nou centre de testatge
“Amb aquetes instal·lacions, el departament d’Agricultura aposta per l’impuls de la ramaderia de muntanya. És el nostre deure conservar el patrimoni genètic d’aquest país. Quan perdem diversitat d’espècies, hi perdem tots”. Ho ha dit la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, durant la visita al nou Centre de Testatge de les races autòctones bovines catalanes, ubicat a l’Escola Agrària del Pirineu.
El Departament D’Agricultura ha invertit 200.000 euros en adaptar les instal·lacions de l’Escola a les necessitats d’aquest centre, que va entrar en funcionament el passat mes d’octubre i on avui s’ha fet la subhasta dels primers vedells de Raça Bruna dels Pirineus sortits d’aquestes instal·lacions.
En el decurs d’aquest mateix acte, la consellera ha signat un conveni de col·laboració amb el president de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI), Josep M. Moga, per a l’organització i el funcionament d’aquest centre de tetstatge. Segons la consellera, “integrar un centre de testatge i una Escola Agrària és una gran oportunitat per atreure talent cap al sector, potenciar la formació i la transferència de coneixement del sector ramader i potenciar la innovació en aquest àmbit”. “Estem segurs que la col·laboració de FEBRUPI, el centre de testatge i la Xarxa d’escoles, especialment les de les comarques de muntanya, serà clau per mantenir i potenciar la ramaderia de muntanya”, ha afirmat Jordà.
En l’actualitat no hi ha a Catalunya cap centre de testatge de titularitat pública, només la raça Bruna dels Pirineus disposa d’un centre a la comarca del Pallars Jussà, gestionat per la federació de la raça FEBRUPI, que s’ha quedat petit per donar servei a tots els ramaders que ho requereixen.
Característiques de la vaca bruna dels Pirineus
La vaca bruna dels Pirineus prové de la vaca autòctona catalana ubicada als Pirineus i fusionada amb bovins de raça bruna alpina que es van importar de Suïssa a finals del segle XIX i principis del segle XX. La zona d’origen va ser els Pirineus catalans, trobant-se actualment a les comarques pirinenques i prepirinenques de Catalunya, principalment al Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès.
Està classificada com a raça de protecció especial i constitueix el 80% dels bovins de carn de Catalunya. El cens aproximat de la raça és de 30.000 vaques de més de 2 anys, i els animals inscrits al llibre genealògic de la raça a 31 de desembre de 2018 és de 9.346 femelles reproductores i 457 mascles, repartits en 248 explotacions.
El Programa nacional de conservació, millora i foment de les races ramaderes regula el reconeixement oficial de les associacions de criadors que gestionen els llibres genealògics de les races autòctones, així com el reconeixement i la inclusió d’aquestes en el Catàleg oficial.