«El treball constata que la cambra d’hibernada triga més a refredar-se en relació amb els anys anteriors. Aquest retard afecta la hibernació dels ratpenats, perquè no troben les temperatures òptimes per poder hibernar fins a finals de gener o principis de febrer. Així, aquests animals busquen els espais més freds pròxims a l’entrada del refugi d’hivern i s’exposen a un major risc de depredació (per exemple, per genetes)», conclou Marc López-Roig (UB-IRBio).
Rutes migratòries en procés de canvi
Amb una hibernació cada cop més curta, els ratpenats comencen abans l’activitat, en comparació amb altres anys; avancen els desplaçaments migratoris, i arriben abans als refugis de primavera. Si hi ha episodis de freds tardans un cop entrada la primavera, els ratpenats podrien no estar preparats per afrontar períodes de baixes temperatures. Aquests canvis també podrien tenir implicacions en la conservació i la gestió de l’espècie. «Les rutes migratòries i els desplaçaments estacionals dels ratpenats de cova estan molt ben documentades a Catalunya. En els darrers anys, s’han identificat noves localitats en aquestes rutes, però també s’han perdut o alterat alguns dels refugis importants coneguts», comenta Serra-Cobo.
Per exemple, se sap que en un refugi d’hibernada de les comarques de Tarragona l’augment de la temperatura interior va impedir la hibernació del ratpenat de cova. La pèrdua d’aquest refugi com a lloc d’hibernada va modificar la migració d’aquesta espècie i alterar algunes de les rutes migratòries del sud de Catalunya.
Com afectarà en el control de plagues en el medi natural?
El canvi global també podria alterar la funció ecològica dels quiròpters, que són decisius per al control de plagues d’insectes i espècies vectores de malalties infeccioses en el medi natural. Com podrien afectar tots aquests canvis en el cicle biològic de les seves preses?
«Tot indica que la fenologia de certes espècies d’insectes també s’ha avançat amb l’escalfament climàtic. Això coincidiria amb el final d’hibernació dels ratpenats, de manera que l’impacte d’escurçar la hibernació seria menor si aquests dos esdeveniments estiguessin sincronitzats», afirmen els autors de l’estudi.
Totes les espècies de quiròpters poden quedar afectades pel canvi climàtic, però la magnitud de l’impacte podria ser molt diferent entre grups de ratpenats amb diversos patrons biogeogràfics. «Les espècies mediterrànies, adaptades a unes condicions climatològiques amb temperatures més elevades, podrien ser menys vulnerables a l’escalfament climàtic que les espècies de latituds més nòrdiques o boreals», conclou l’equip.