Les Terres de Ponent i les de l’Ebre, protagonistes d’una reflexió artística sobre la crisi climàtica

L'espectacle "Les nostres terres com planetes dansant" és una fusió d'imatges projectades -dibuixos i il·lustracions en moviment- que evoquen les terres de Ponent i de l'Ebre, amb la música en directe de l'orquestra interpretant una versió reduïda pel músic lleidatà Jordi Roure de Planetes del compositor britànic Gustav Holst. Una reflexió poètica i artística sobre la crisi climàtica portada a escena per Alba G. Corral i l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC).

[foto]
 “Les nostres terres com planetes dansant” es va estrenar a Fira Tàrrega i es podrà tornar a veure a Lleida el 22 d’octubre

Mai abans s’havia vist una orquestra simfònica a Fira Tàrrega. “És una aposta de la fira i un repte per l’orquestra” deia el director artístic de l’OJC, Alfons Reverté, abans de començar l’assaig general de l’espectacle audiovisual que s’estrenaria l’endemà, i amb una plaça Major a vessar de gent, espectant. Com escenari de fons, la façana principal de l’església de Tàrrega. Tot un regal pel sentits. Bellesa i art, música i projeccions de paisatges, fauna, flora, parets de pedra… Tot un món d’imatges dels territoris de Ponent i de l’Ebre que s’han agermanant en aquest espectacle que reflexiona sobre la crisi climàtica i com aquesta afecta en general, però també en particular, posant el focus en el pròpi territori, que aquest estiu de calor i de sequera extrema s’ha vist afectat especialment. Un espectacle Km0 i inèdit a fira Tàrrega. Alfons Reverté ens diu que feia temps que volia fer un espectacle sobre el “moment de crisi climàtica que estem vivint”. “També feia temps que voliem col·laborar amb Fira Tàrrega”. Així que “vam parlar amb la directora Anna Giribet i vam decidir fer aquesta proposta de col·laboració artística i escènica” de projecció d’imatges en directe d’Alba G. Corral i de música, també en directe, de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida.

Reverté va pensar que la versió reduida de Planetes era ideal per aquesta empresa. La composició que va fer Holst l’any 1914 amb una significació astrològica, posa música a tots els planetes excepte a la Terra. “Amb el pretext d’estar als altres planetes, observariem la Terra, aquest planeta que està en una situació fràgil” -explica Reverté- “i per centrar-nos en alguna cosa concreta ens centrem en les nostres terres, en la seva fragilitat: aigua, zones humides, recursos naturals…”. “Hem volgut ensenyar el que tenen en comú les dues terres (les de Ponent i les de l’Ebre) però la reflexió és a nivell general” afegeix Núria Sirvent, gerent de l’OJC.

“Hem volgut fer una reflexió de com està el planeta i l’art ho fa d’una manera poètica”

L’OJC és de les Terres de Lleida i l’Alba G. Corral és de Madrid, però està afincada des de fa anys a les Terres de l’Ebre, concretament a La Ràpita. L’espectacle vol mostrar “tot el que és la terra, els paisatges, la vulnerabilitat del territori… La importància dels canals, dels marges que hi ha al costat de les plantacions, de la pèrdua de biodiversitat i com els canvis en l’agricultura configuren nous paisatges…Hem volgut mostrar les diferències, però sobretot les similituds dels dos territoris” explica Alba G. Corral que recalca que tant la plana de Lleida com les Terres de l’Ebre són “llocs per on es pot passejar molt be i veus l’horitzó”. “Hem volgut fer una reflexió de com està el planeta i l’art ho fa d’una manera poètica” conclou Reverté.

Per summergir-se en el paisatge de les Terres de Lleida, l’Alba va fer una residència sobre el terreny, a la zona de Tàrrega i Vilanova de Bellpuig, des d’on va connectar amb el cor d’aquesta terra de la ma de l’ornitòleg Francesc Pons i de Jaume Ramon Solé, defensor i difusor de l’entorn natural i el patrimoni rural de l’Urgell i la Segarra.

Les nostres terres com planetes dansant no és el primer espectacle en el que col·laboren l’Alba G. Corral i l’OJC. El primer projecte conjunt de música i imatges d’art generatiu es va veure el setembre del 2022 a l’Auditori Enric Granados de Lleida. Va ser per produir aquest espectacle que l’Alfons Reverté i l’Alba G. Corral es van coneixer. “Vam agafar una gran sintonia artística” -diu Reverté-. I és precisament en aquest mateix espai, l’auditori Enric Granados de Lleida, on el proper 22 d’octubre portaràn amb el nou espectacle “Les nostres terres”, després d’haver-lo estrenat a Fira Tàrrega el passat 10 de setembre i d’haver-lo portat parcialment -sense la projecció de les imatges- el 15 d’octubre a la Col·legiata de Sant Pere d’Àger, en el marc del 9è Festival d’Astronomia del Montsec, i de la commemoració de l’Any Oró. Un concert que tancarà el festival i que, acabarà amb una observació astronòmica.  

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...