Entitats ecologistes s’oposen a la Llei ÿmnibus promoguda pel govern de la Generalitat

Les entitats ecologistes han posat el crit al cel davant la imminent aprovació, per part del Govern de la Generalitat, d'una Llei òmnibus per tal d'agilitzar tràmits urbanístics i ambientals. Consideren que darrera "hi ha la voluntat de desregular les actuacions en el medi natural en espais naturals protegits i Xarxa Natura 2000" amb l'objectiu de "dificultar l'acció pública i ciutadana de defensa ambiental", denuncien des de la Federació Ecologistes de Catalunya (EdC) que no descarten recórrer a la via Contenciosa administrativa o a la denúncia a la fiscalia de Medi Ambient ·com a única eina viable per defensar el medi natural, la biodiversitat i la sostenibilitat de molts projectes urbanístics que incompleixen les Directives ambientals europees".

La Llei òmnibus que vol aprovar el Govern català
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet va anunciar el passat 20 d’abril, durant una compareixença telemàtica al Parlament, que la Llei òmnibus que ha d’aprovar el Govern de la Generalitat de Catalunya ha de permetre agilitzar tràmits urbanístics i ambientals i també va indicar que s’habilitaria el mes d’agost, fins ara sempre inhàbil per aquests tràmits, per poder fer aquestes gestions. “Hem tingut una aturada dels tràmits administratius ordinaris, ja siguin urbanístics o ambientals”, va recordar el conseller. Per aquest motiu i per “facilitar l’activitat econòmica”, la Generalitat està preparant una Llei òmnibus “de simplificació de tràmits urbanístics i ambientals, no de simplificació de continguts, en la línia d’evitar duplicitats o d’entrar en terminis més ajustats”. “És una bona resposta del Departament perquè les coses vagin més àgils i aprofitar al màxim el temps”, va reblar el conseller.

Altres mesures que vol aplicar Territori i Sostenibilitat
Calvet proposarà també “una reducció de l’impost de CO2, per a l’exercici 2020, proporcional als dies que ha estat en vigor l’estat d’alarma”. Pel que fa a l’any 2019 afirma que “caldrà modificar el calendari d’elaboració del padró i de cobrament” i perquè l’impost que s’hagi de pagar es faci “de manera ajustada al context socioeconòmic”.
Entre altres mesures, es destinarà una partida de 600.000 euros per compensar l’afectació que han tingut les empreses del tercer sector ambiental.
De cara al futur el titular de Territori i Sostenibilitat considera que “hem d’anar cap a una economia més sostenible, més equitativa i més resilient, vinculada a l’Agenda Verda Catalana” i que passa per la transició energètica, la descarbonització de la mobilitat i l’economia circular. Per aquest motiu Calvet creu que els futurs ajuts i incentius a les empreses han de ser per aquelles que “impulsin mesures per descarbonitzar la mobilitat o per buscar solucions tecnològiques basades en l’economia circular”.

L’EdC no es creu les paraules del conseller
La Federació d’Ecologistes de Catalunya (EdC) considera que les declaracions del conseller Damià Calvet sobre les actuacions que cal fer, un cop superada l’emergència sanitària provocada per la COVID-19, “no són creïbles”.
L’EdC denuncia que la Llei òmnibus “no s’avenen a situacions anteriors quan el mateix govern de Catalunya va decidir no tramitar cap document urbanístic i d’obra pública per part del ministeri durant un període superior als 9 mesos, molt més perllongat que la situació actual i va mantenir les garanties d’exposició pública”. Els ecologistes creuen que aquesta Llei pretén, entre altres, “facilitar la instal·lació de parcs eòlics i parcs solars sense garanties ambientals”.
Pel que fa a l’impost de CO2, EdC consideren que es tracta d’una “eina necessària però totalment insuficient”. Creuen que el conseller, amb el seu discurs, pretén donar “gat per llebre” perquè el “contraposa amb les polítiques urbanístiques i el manteniment de les velles polítiques de creixement econòmic a costa de la depredació del territori”.
Per EdC les mesures proposades pel departament de Territori i Sostenibilitat “no tenen per objectiu el canvi del model energètic” sinó que el que pretene és “l’ampliació de la generació d’energia en grans centres de producció, lluny de la descarbonització i del concepte d’energia distribuïda generada on viu la població”. I és per aquest motiu, continuen dient els ecologistes en un comunicat, “no estableix cap tipus de quota ni obligació de tancament de centrals contaminants, d’energia nuclear, de cogeneració o de cicles combinats o d’aplicar la moratòria a noves instal·lacions d’incineració de residus” com va aprovar el passat mes de març el Parlament de Catalunya.

La Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola demana que s’aprovi el PEPNat de Collserola
La Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola considera que la Llei òmnibus “pretén desregular les garanties legislatives dels projectes urbanístics per tal d’accelerar-ne la tramitació” cosa que “pot ser una via per eliminar o retallar els períodes de consulta i presentació d’al·legacions així com els processos de participació ciutadana”.
En el cas del Parc Natural de la Serra de Collserola creuen que aquesta Llei pot tenir afectacions “greus perquè molts projectes urbanístics en marxa es generen amb fins especulatius i amb dubtosa adequació a la normativa d’impacte ambiental”.

Per aquest motiu la Plataforma demana a totes les administracions implicades que s’aprovi definitivament el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de la Serra de Collesorla (PEPNat) “que havia d’estar enllestit fa vuit anys i que actualment es troba aprovat provisionalment des de fa gairebé un any”. La Plataforma considera que en l’actual context d’emergència ambiental i climàtica “el PEPNat és una eina imprescindible, cabdal per a l’equilibri ambiental i ecosistèmic de l’àrea metropolitana”.

 

 

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...