En una xerrada sobre Biodiversitat i Desenvolupament urbà, Boada remarca que “la natura és un tot” i les ciutats són ecosistemes que en formen part. “Així com un alzinar és capaç de mantenir-se i regenerar-se per ell mateix, les ciutats són sistemes en estrès continu incapaces de sobreviure sense un flux d’energia extern”, va afirmar.
De la mateixa manera que les ciutats s’han convertit en un ecosistema, els animals han adaptat els seus hàbitats al teixit urbà. “El que mesura la qualitat d’un municipi és la biodiversitat que hi ha, és a dir, la fauna i la flora que conviuen amb l’arquitectura humana. A Barcelona hi ha 1.700 espècies de vertebrats diferents, més varietat que al Montseny”, va destacar Boada.
Desdibuixar la frontera entre els boscos i les ciutats
El repte, segons Boada, és integrar els boscos i les ciutats a través d’estratègies d’implementació d’espais verds a les ciutats, i la capacitat d’atracció de fauna segons la vegetació que s’hi planta: “Hi ha espècies, com el Falcó Pelegrí, que viuen encantades en els ecosistemes urbans. Si aconseguim desfronteritzar els límits entre la natura silvestre i la urbana, podrem gaudir de ciutats sanes i biodiverses”.
Un dels factors més alarmants de la crisi social i mediambiental que estem vivint és el creixement exponencial de la població en els darrers anys. A principis del segle XX, la població mundial estava al voltant de 1.600 milions de persones. Les dades d’inicis del 2017 mostren un alt creixement d’habitants al món, més de 7.300 milions de persones . “El fet que siguem més augmenta el consum per càpita, que s’allarga durant més anys perquè tenim més esperança de vida”, va apuntar Boada.
“Si l’equitat entre els éssers humans fos efectiva, necessitaríem dos planetes per subministrar matèria suficient per a tots”
Segons el científic, el problema es troba en què el consum per càpita és molt desigual arreu del planeta: “Si l’equitat entre els éssers humans fos efectiva, necessitaríem dos planetes per subministrar matèria suficient per a tots”. Per pal·liar les conseqüències nocives de l’extracció massiva de béns naturals, Boada proposa “ un canvi d’hàbits generalitzat”.
D’altra banda, també va criticar també la poca visibilitat dels científics i ambientòlegs en els mitjans de comunicació. “Ens trobem en una crisi civilitzatòria que afecta a tota la humanitat. Per això, és necessari un canvi de valors i un nova relació amb el nostre entorn. Els humans i el medi ambient és un de sol”, va assegurar Boada.
La xerrada a tenir lloc divendres pasat a l’Escola de Natura, emmarcada en la programació de primavera, que inclou sortides i tallers sobre educació ambiental. A la trobada hi van assistir unes 40 persones, entre elles el coordinador del grup d’astronomia de l’Escola, Josep Mª Mauri, i l’exregidor de medi ambient a l’Ajuntament de Parets, Francesc Juzgado.