[foto]
Les abelles estan en el punt de mira, i el món de l’apicultura es troba en crisi: en els darrers 50 anys, el nombre d’abelles ha disminuït de manera alarmant. El dia Mundial de les Abelles vol donar veu a aquesta problemàtica, i posar en valor la tasca ecològica de les abelles, que habiten el planeta des de fa més de 100 milions d’anys. La seva existència permet la fructificació de moltes plantes, tant de cultiu com silvestre, a més de la creació de la mel.
Factors de risc per a les abelles
El canvi climàtic a causa de la contaminació atmosfèrica i l’escalfament global, la implantació dels insecticides, l’epidèmia d’abelles provocada per la varroasi o l’ús generalitzat dels transgènic que enverinen el pol·len en certes plantes, són alguns dels motius de la mort de milers d’abelles a Catalunya i arreu d’Europa.
Un altre dels factors que amenaça la conservació de les abelles són les espècies invasores. En el cas de l’abella catalana, la seva principal enemiga és la vespa asiàtica, present al país des del 2016, quan va entrar a les comarques de Girona, i el 2017, ja al Barcelonès. La vespa velutina és una espècia exòtica invasora vinguda d’Àsia. La seva dieta es basa principalment en la caça d’altres insectes, i en poc temps ja s’està adaptant al nostre clima. El problema principal d’aquesta vespa és que no té depredadors en els nostres ecosistemes i l’entrada d’una espècie depredadora de tals magnituds trenca l’equilibri natural de l’ecosistema en alterar la cadena alimentària, arribant a poder extingir una espècia sencera quan s’instal·la en un territori.
Els nius de les vespes autòctones contenen un total de 300, mentre que els de les vespes velutines poden arribar a albergar-ne més de 3000. Quan les abelles autòcnones de Catalunya i altres indrets, prenen consciència de les dimensions de depredadors d’aquest tipus, l’estrès les paralitza i es reclouen dins del niu, on moren de manera massiva per falta d’aliment. Les abelles no són les úniques amenaçades per la vespa asiàtica, sinó que també és perillosa pels humans, ja que les seves picades han provocat ja casos de mort a Galícia.
De moment, la Generalitat no té capacitat per subvencionar l’erradicació de la vespa velutina, així que el cost d’eliminar aquesta espècia invasora recau sobre els apicultors. En aquest sentit, aquest dissabte 19 de maig, les JARC, l’associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya va organitzar una jornada tècnica d’apicultura a Reus, amb l’objectiu de determinar noves estratègies per afrontar els reptes que presenta la preservació de les abelles en el nostre país, així com de la pràctica de l’apicultura, en motiu del Dia Mundial de l’Abella.