Just quan se celebra la vinticinquena edició del Festival de Cinema de Girona, Lluís Valentí, fundador i director del festival, ha decidit incorporar una secció dedicada al cinema ecològic. Girona és una ciutat amb consciència ecològica, que acull, des de fa vuit anys, la fira Eco-Sí (www.firagirona.com) i en la qual diferents agrupacions i associacions socials com L’Associació de Naturalistes de Girona (www.naturalistesgirona.org), Mou-te en Bici, L’Ateneu Naturalista (www.ateneunaturalista.org) tenen un ferm compromís amb el medi ambient i l’ecologia.
El Festival compta amb especialistes en cinema i ecologia com són Enric Urrutia, director de cinema i editor de Bio Eco Actual, al càrrec de la programació d’aquesta primera edició de la secció de cinema ecològic i José López Pérez, periodista, director i
fundador del magazine digital www.nosolocine.net, com a Director de Comunicació de la mateixa.
El certamen també comptarà amb Helena Escoda, eco activista pels drets dels animals que donarà suport a les projeccions introduint les temàtiques de les pel·lícules.
El dia dedicat a les pel·lícules i documentals de la secció de cinema ecològic és el dissabte, 7
Els títols programats a la secció ecològica del Festival són:
Meat the Truth “La veritat vobre la varn” Nacionalitat holandesa. Directors: Gertjan Zwanikken & Claudine Everaert.
La pel·lícula documental es centra en analitzar les explotacions ramaderes, les quals generen més emissions de gasos d’efecte hivernacle a tot el món que tots els cotxes, camions, trens, vaixells i avions junts. Llargmetratge.
La Barbacoa. Director: Enric Urrutia.
Llargmetratge que reflecteix l’actitud humana respecte a la seva pròpia alimentació a través de documental i de ficció. Persones destacades de diferents posicions socioculturals: religió, indústria càrnica, animalistes, científics, són entrevistades
i transmeten la seva visió sobre l’ús i l’abús dels animals. Director: Enric Urrutia.
La voz del viento. Director: Carlos Pons.
Llargmetratge. Jean Luc Danneyrolles, pagès de la Provença francesa i Carlos Pons, documentalista espanyol i director del film, organitzen un viatge cap a Granada a la trobada de projectes socials alternatius. Enrolen un càmera i marxen durant els grans freds del febrer del 2012, portant, com a moneda de canvi, una gran col·lecció de llavors.
Stop! Rodando el Cambio. Directors: Alba González de Molina Soler i Blanca Ordóñez de Tena.
Llargmetratge. Amb aquest documental presentat en forma de road-movie es mostra una alternativa de vida real i factible, tant a escala individual com col·lectiva. El corrent decreixentista agrupa a dia d’avui diverses pràctiques o formes de vida que moltes persones i col·lectius ja estan duent a terme. En el viatge es mostren totes aquestes maneres d’entendre la vida, el consum, el respecte pel medi ambient, el treball, i el desig i la necessitat latent de participar activament en les preses de decisions, tant polítiques com socials, que regeixen les nostres vides. Totes tenen alguna cosa en comú: vivim en el mateix planeta, i aquest planeta és finit.
Dos tomates y dos destinos. Directors: David Rodríguez i Aníbal Gómez.
Curtmetratge de ficció. El K-44 i el Maurici s’han conegut pel xat, queden per conèixer-se, no saben molt l’un de l’altre però la cita els donarà l’ oportunitat de fer-ho. A primera vista, el K-44 sembla més atractiu però el Maurici té alguna cosa, alguna cosa que al K-44 el torna boig. Però el Maurici té molt clar el que vol, i el que no.
Paral·lelament a la secció de cinema ecològic, es podran veure les pintures acríliques dedicades als animals de la pintora i eco activista Montse Mulé. Durant la clausura del Festival, el músic convidat Pedro Burruezo, eco activista i director de la publicació The Ecologist, interpretarà dos temes dedicats a la natura i l’home.