L’ecologia entra per primera vegada al Festival de Cinema de Girona

Coincidint amb la celebració de la vinticinquena edició del Festival de Cinema de Girona, el certamen incorpora una secció de cinema ecològic, que inclou títols titols com "Meat the Truth" --La veritat vobre la varn-, "La Barbacoa", "La voz del viento", "Stop! Rodando el Cambio", o "Dos tomates y dos destinos". El Festival de Cinema de Girona es celebra entre el 5 i el 7 de setembre a Girona, i les projeccions de la secció ecològica es faran a la Casa de Cultura el dissabte dia 7. Amb la incorporació d'aquesta secció ecològica, el Festival de Cinema de Girona es converteix en el segon certament sobre cinema i medi ambient de Catalunya, després del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient de Barcelona, el FICMA, que es celebra cada any a la capital catalana el mes de juny, al voltant del Dia del Medi Ambient.

Just  quan se celebra la vinticinquena edició del Festival de Cinema de Girona, Lluís Valentí, fundador i director del festival, ha decidit incorporar una secció dedicada al cinema ecològic. Girona és una ciutat amb consciència ecològica, que acull, des de fa vuit anys, la fira Eco-Sí (www.firagirona.com) i en la qual diferents agrupacions i associacions socials com L’Associació de Naturalistes de Girona (www.naturalistesgirona.org), Mou-te en Bici, L’Ateneu Naturalista (www.ateneunaturalista.org) tenen un ferm compromís amb el medi ambient i l’ecologia.

El Festival compta amb especialistes en cinema i ecologia com són Enric Urrutia, director de cinema i editor de Bio Eco Actual, al càrrec de la programació d’aquesta primera edició de la secció de cinema ecològic i José López Pérez, periodista, director i
fundador del magazine digital www.nosolocine.net, com a Director de Comunicació de la mateixa.

El certamen també comptarà amb Helena Escoda, eco activista pels drets dels animals que donarà suport a les projeccions introduint les temàtiques de les pel·lícules.

El dia dedicat a les  pel·lícules i documentals de la secció de cinema ecològic és el dissabte, 7

Els títols programats a la secció ecològica del Festival són:
Meat the Truth “La veritat vobre la varn” Nacionalitat holandesa. Directors: Gertjan Zwanikken & Claudine Everaert.
La pel·lícula documental es centra en analitzar les explotacions ramaderes, les quals generen més emissions de gasos d’efecte hivernacle a tot el món que tots els cotxes, camions, trens, vaixells i avions junts. Llargmetratge.
La Barbacoa. Director: Enric Urrutia.
Llargmetratge que reflecteix l’actitud humana respecte a la seva pròpia alimentació a través de documental i de ficció. Persones destacades de diferents posicions socioculturals: religió, indústria càrnica, animalistes, científics, són entrevistades
i transmeten la seva visió sobre l’ús i l’abús dels animals. Director: Enric Urrutia.
La voz del viento. Director: Carlos Pons.
Llargmetratge. Jean Luc Danneyrolles, pagès de la Provença francesa i Carlos Pons, documentalista espanyol i director del film, organitzen un viatge cap a Granada a la trobada de projectes socials alternatius. Enrolen un càmera i marxen durant els grans freds del febrer del 2012, portant, com a moneda de canvi, una gran col·lecció de llavors.
Stop! Rodando el Cambio.  Directors: Alba González de Molina Soler i Blanca Ordóñez de Tena.
Llargmetratge. Amb aquest documental presentat en forma de road-movie es mostra una alternativa de vida real i factible, tant a escala individual com col·lectiva. El corrent decreixentista agrupa a dia d’avui diverses pràctiques o formes de vida que moltes persones i col·lectius ja estan duent a terme. En el viatge es mostren totes aquestes maneres d’entendre la vida, el consum, el respecte pel medi ambient, el treball, i el desig i la necessitat latent de participar activament en les preses de decisions, tant polítiques com socials, que regeixen les nostres vides. Totes tenen alguna cosa en comú: vivim en el mateix planeta, i aquest planeta és finit. 
Dos tomates y dos destinos. Directors: David Rodríguez i Aníbal Gómez.
Curtmetratge de ficció.  El K-44 i el Maurici s’han conegut pel xat, queden per conèixer-se, no saben molt l’un de l’altre però la cita els donarà l’ oportunitat de fer-ho. A primera vista, el K-44 sembla més atractiu però el Maurici té alguna cosa, alguna cosa que al K-44 el torna boig. Però el Maurici té molt clar el que vol, i el que no.

Paral·lelament a la secció de cinema ecològic, es podran veure les pintures acríliques dedicades als animals de la pintora i eco activista Montse Mulé. Durant la clausura del Festival, el músic convidat Pedro Burruezo, eco activista i director de la publicació The Ecologist, interpretarà dos temes dedicats a la natura i l’home.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...