Més d’una setantena de lavabos públics de Barcelona han rebut la distinció de ‘Lavabo amic de la menstruació sostenible’. Generalment, els lavabos públics dirigits a les dones i persones menstruants tenen un format que fomenta que les dones usin un sol tipus de productes menstruals: les compreses i els tampons d’usar i llençar. Aquesta situació, que es la més extensa en el conjunt de lavabos, és un exemple més que mostra com la societat i els models de producció i consum estan marcats per la lògica d’un sol ús i que sovint obvien les necessitats de grups de població, en aquest cas, les dones. Això contribueix a perpetuar els tabús associats a la menstruació i la manca d’informació sobre altres productes menstruals més saludables, ecològics i econòmics en comparació amb els d’usar i llençar més generalitzats.
Les copes menstruals, les compreses de tela, la roba interior menstrual i les esponges marines han esdevingut més populars i estan començant a experimentar un increment en el seu ús entre la població, gràcies als seus beneficis en la salut, ambientals, econòmics, de comoditat, d’autoconeixement del cos, entre altres. Però el seu ús encara no és una qüestió generalitzada. L’elecció dels productes menstruals està influenciada per una combinació de factors com la publicitat, l’oferta en els punts de venda, el cost dels productes, opinions de persones properes, factors culturals, disponibilitat d’informació, conscienciació i les facilitats que disposen les dones menstruants en els lavabos públics.
En aquest context, ara, Rezero amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, ha distribuït una setentena de distintius en els lavabos d’equipaments públics de Barcelona que compleixen un conjunt de criteris perquè les dones i persones menstruants puguin exercir el seu dret de neteja i ús de productes menstruals lliures de tòxics i reutilitzables. Tenir la regla és un procés natural inherent a la vida de les dones i les persones menstruants i ha de ser normal disposar d’espais gratuïts i de confiança on, per exemple, rentar la copa menstrual.
Els criteris que segueixen els lavabos públics que tenen el distintiu són principalment que han de tenir una pica amb aixeta funcional en el mateix compartiment individual del vàter, amb sabó (preferiblement amb pH neutre i lliure d’additius ( i paper de vàter (preferiblement reciclat i lliure d’additius com fragàncies o colorants). També han de tenir una paperera amb servei periòdic de buidatge i gestió adequada dels residus. I, per suposat, ha d’estar en bon estat i funcionament de la infraestructura fixa com cadena del vàter, llum i sistema de tancament de la porta.
“Rezero porta dos anys, a través de la campanya Nou Període -on s’enmarca la iniciativa dels lavabos amics de la menstruació sostenible-, difonent els productes reutilitzables perquè són més segurs i ecològics, promovent l’educació menstrual perquè és clau per trencar tabús i canviar el paradigma social, i, per altra banda, impulsant demandes polítiques com la fiscalització dels productes d’un sol ús ja que actualment no es reciclen i dels quals cap productor es fa càrrec del cost de la seva gestió quan esdevenen residus. Ara, amb aquesta nova iniciativa es vol visibilitzar els lavabos que són inclusius amb les necessitats de les dones i les persones menstruants, i que faciliten la menstruació sostenible i sana.” – Marta Beltran , directora de projectes de Rezero.
La transició cap a una menstruació sostenible només es pot fer amb informació, formació i facilitant l’accés a totes les opcions possibles. Només així les dones o persones menstruants podran fer una elecció lliure.