L’AMB posa en marxa noves mesures ambientals als sectors d’obres i indústria

L'ÿrea Metropolitana de Barcelona ha posat en marxa a finals del 2017 un nou paquet de mesures destinat als sectors de la indústria i les obres públiques. Malgrat que el principal causant de la contaminació atmosfèrica és el transport terrestre, responsable del 70% de les emissions de petites partícules sòlides i líquides disperses a l'atmosfera (PM10) i del 80% de les de diòxid de nitrogen (NO2), la indústria i les obres contribueixen també amb un 30% de la generació de PM10 i un 20% de NO2.

[foto] 
En la primera fase de la implantació de les mesures, l’AMB s’ha coordinat amb els 5 municipis de la denominada zona de baixes emissions de l’àmbit de les Rondes de Barcelona: Barcelona, l’Hospitalet, Cornellà i Esplugues de Llobregat, i Sant Adrià de Besos. Algunes de les mesures tenen caràcter permanent, d’altres en canvi només s’activaran en casos d’avís preventiu i d’episodi de contaminació atmosfèrica. De cara a aquest any 2018, l’AMB preveu aprovar un model d’ordenança marc per als ajuntaments, que permeti aplicar també les mesures en les obres privades, així com treballar amb la resta de municipis metropolitans per ampliar l’àrea d’actuació de les mesures ambientals. “No ens podem quedar de braços creuats davant les 3.000 morts causades per la contaminació atmosfèrica a l’àrea metropolitana”, ha explicat Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB.

A més, també es treballarà per a la sensibilització ciutadana en matèria d’educació ambiental. Quan hi hagi un episodi d’alta contaminació es farà una campanya per informar sobre els nivells de contaminació, les fases de l’episodi, les mesures preventives que s’aplicaran i les recomanacions que determina el Programa Metropolità Compartim un futur, “pel qual van passar quasi 50.000persones durant el curs passat”, ha recordat Badia.

Pel que fa a la indústria, s’han determinat una sèrie de mesures aplicables a les instal·lacions que són competència de l’AMB, a través de plans d’acció individuals per reduir les emissions de NO2 i PM10.Concretament, les mesures s’aplicaran a les instal·lacions de tractament de residus i sanejament d’aigües residuals: l’Ecoparc de Barcelona, l’Ecoparc de Montcada i Reixac, la Planta de Tractament de Fangs de l’Edar del Besòs, la Planta Integral de Valorització de Residus de Sant Adrià del Besòs, l’Edar del Prat de Llobregat i el del Besòs. Aquests plans d’acció inclouen mesures com l’aturada de processos d’arrencada i posada en marxa dels motors o mesures com el teletreball pels treballadors, que s’estendran també a l’àmbit de les activitats privades en cas d’episodi d’alta contaminació atmosfèrica.

En aquest sentit, l’AMB va aprovar aquest desembre el Pla d’acció genèric per la reducció de les emissions de NO i PM10 a l’atmosfera de les indústries, per als episodis d’alta contaminació, que pretén ser una guia per les indústries que dissenyin els seus propis plans d’actuació. Aquest pla d’acció genèric classifica els principals sectors industrials de l’àrea metropolitana, en indústria química, siderúrgica, foneria i gestió de residus, i proposa actuacions tant de manera estructural com en casos d’episodis puntuals.

En l’àmbit de les obres, s’incidirà primer en l’obra pública dels 5 municipis metropolitans de la zona de baixes emissions de les rondes. Al llarg d’aquest any, es desplegaran noves mesures que afectaran també a les obres privades, i que s’estendran a més municipis de l’àrea metropolitana. Algunes de les mesures es duran a terme en la fase ‘d’avís preventiu’, com aturar la producció i l’aplicació de l’asfalt (NO2), o minimitzar els desplaçaments de vehicles i maquinària (PM10 i NO2). En episodis d’alta contaminació es procedirà a aturar les obres.
“L’AMB coordinarà l’operativa d’activació de mesures, que inclou les comunicacions que s’han de fer tant als municipis, com als serveis educatius i les activitats i obres titularitat de l’AMB. Tant les comunicacions com les actuacions a dur a terme han estat consensuades amb els municipis de la zona de baixes emissions de l’àmbit de les Rondes de Barcelona, i seran les mateixes que els propis municipis enviaran a la indústria i les obres públiques que siguin de la seva competència, ha conclòs el vicepresident de Medi Ambient Eloi Badia.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...