Un dels principals objectius del pacte és evitar que els desplaçaments laborals es concentrin en hores punta. Per aconseguir-ho s’han proposat mesures com ara impuls del teletreball, flexibilització horària o accions relacionades amb els usos del temps i la reforma horària. L’acord “s’inspira en la salut, la qualitat de vida i la conciliació laboral-familiar dels treballadors i treballadores, la sostenibilitat i la qualitat ambiental de l’entorn i la col·laboració publicoprivada, la competitivitat, la productivitat i la corresponsabilitat social i ambiental corporatives”, segons es diu en un comunicat de premsa de l’Ajuntament de Barcelona.
Donat que arran de la pandèmia s’ha detectat un augment de l’ús del vehicle privat amb relació als desplaçaments en transport públic, el pacte vol tornar a encaminar la mobilitat “cap a un model sostenible, eficient i segur, potenciant els desplaçaments a peu, en transport públic i en bicicleta; i garantint la seguretat dels ciutadans i la recuperació econòmica, comercial i logística”.
Extensió als municipis metropolitans
L’associació Promoció del Transport Públic (PTP) s’ha mostrat satisfeta pel pacte però vol que aquest mateix acord s’apliqui a la resta de municipis metropolitans “ja que els centres de treball situats a les corones exteriors són sovint els màxims generadors de mobilitat insostenible”, afirmen en un comunicat. També demanen “la ràpida elaboració i implementació” dels Plans de Desplaçaments (PDE) “per al conjunt d’empreses i ens de titularitat municipal”.
Objectius del pacte
-Reduir la congestió i les seves externalitats negatives: contaminació, soroll, pèrdues econòmiques i de temps, disminució de la competitivitat, de la salut i de la seguretat dels treballadors i treballadores i de les empreses, amb mesures concretes, acordades en el marc dels respectius convenis col·lectius i sectorials tals com els Plans de Desplaçament d’Empresa, l’impuls i millora de les opcions de teletreball, la flexibilització d’horaris per evitar les hores punta del transport públic i la congestió als accessos en el transport privat i l’impuls d’ accions en l’àmbit dels usos del temps i la reforma horària.
-Contribuir a la recuperació de l’activitat i la vida econòmica, comercial, logística i social en general després de la COVID-19.
-Ajudar a la recuperació i millora del transport públic com a peça central i estructuradora de la mobilitat obligada, treballant especialment per aplanar la corba de demanda en hores punta i en millorar la seva oferta i serveis, alhora que incentivar, sempre que sigui possible, els desplaçaments per mobilitat obligada a peu i en bicicleta o altres formes de mobilitat activa.
-Contribuir a la conscienciació ciutadana i ser corresponsables de l’impacte de la mobilitat en l’entorn i la necessitat d’un model de mobilitat laboral i professional sostenible, multimodal i eficient.
-Fomentar una mobilitat obligada multimodal, compartida, sostenible i integrada en plataformes tecnològiques multi-serveis de mobilitat.
Foment demana més consens amb l’Ajuntament
El president de Foment de Treball, Josep Sánchez Llibre ha demanat a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau que hi hagi més diàleg i consens, ja que a parer seu “lamentablement aquest consens és avui inexistent en l’Ajuntament de Barcelona en matèria de mobilitat a l’espai urbà, afectant molt negativament al comerç, la restauració, l’hostaleria i al transport” i ha afirmat que “esperem que aquest acord sobre mobilitat laboral pugui obrir la porta amb l’Alcaldessa Ada Colau, en benefici de la ciutat”.
El president de Foment ha volgut agrair “les contribucions positives” de tots els agents implicats en el pacte per la mobilitat laboral sostenible perquè “han facilitat el diàleg, el consens, la participació, i l’acord institucional”. Sánchez Llibre ha destacat que aquest pacte està “inspirat en la salut, la qualitat de vida, la conciliació, la sostenibilitat, la col·laboració publicoprivada, la competitivitat i la productivitat”. I ha tornat a reblar el clau en destacar que en aquest pacte “sí que és molt rellevant que l’Ajuntament hagi escoltat a tothom per assolir acords amb tots els àmbits de la ciutat, ja que els veritables pactes surten com aquest, dialogant i arribant al consens”.