El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, va participar el 30 de maig en la presentació d’un nou programa de formació en gestió de residus per a persones en risc d’exclusió social. El programa, fruit del conveni entre la gestora del sistema integrat de gestió d’envasos lleugers i de paper i cartró Ecoembes i la Fundació Trinijove, pretén facilitar l’accés de joves aturats al mercat laboral. Ecoembes també ha implementat aquest programa de formació a d’altres punts de l’Estat, i ara ha volgut realitzar-lo a Catalunya a través de la Fundació Trinijove, desenvolupant i coordinant les unitats didàctiques.
L’objectiu del programa és formar una vintena d’alumnes en matèria de gestió i tractament de residus per facilitar la seva reinserció sociolaboral en el sector de la recuperació i el reciclatge d’envasos. Aquesta formació es farà en 150 hores de classes teòriques i 80 de pràctiques a diferents instal·lacions de residus.
El sector de la gestió de residus comprèn més de 900 empreses a Catalunya, que aporten el 6% del PIB, i que representa uns 12.000 milions d’euros anuals. A més, són generadores d’uns 28.000 llocs de treball, el 30% del sector ambiental de Catalunya. A aquestes dades s’hi poden afegir les de les empreses dedicades al transport de residus, que són unes 2.900 inscrites al registre de transportistes, les dedicades a la fabricació de maquinària per a la recollida i tractament de residus, i totes les activitats de serveis, enginyeria i consultoria associades al sector.