L’Agència Catalana de l’Aigua comença les obres que permetran utilitzar aigua regenerada a les indústries del Camp de Tarragona

Les obres acabaran a finals d'aquest any i tenen un pressupost proper als 42 milions d'euros

L’aigua regenerada, que en una primera fase es quantifica en un volum de 6,8 hm3/any, podrà arribar en fases futures als 20 hm3/any

La reutilització és un dels eixos de la política de l’aigua del Govern i es preveu per a l’any 2015 arribar als 190 hm3/any d’aigua regenerada, cosa que suposarà el 27% del cabal anual tractat a les depuradores
L’Agència Catalana de l’Aigua ha iniciat recentment les obres de construcció d’una planta de tractament terciari -que podrà arribar a produir inicialment 18.911 m3/dia- i de les canonades que possibilitaran l’ús d’aigua regenerada a diverses indústries del Camp de Tarragona. Aquesta actuació té un pressupost proper als 42 milions d’euros i és previst que acabin a finals d’aquest any.

Les aigües regenerades, que en primera fase es quantifiquen en un volum de 6,8 hm3/any i poden arribar en fases futures als 20 hm3/any, serviran per abastir els polígons petroquímics nord i sud de Tarragona, erigint-se així com una font d’abastament alternativa a l’actual, alliberant conseqüentment recursos del Consorci d’Aigües de Tarragona que ara són utilitzats per la indústria.

L’aigua regenerada és el recurs procedent d’una depuradora que disposa de tractaments addicionals (sovint coneguts com a sistema terciari) i que permet que aquesta aigua sigui apta per a diversos usos com el reg agrícola, usos industrials, reg de camps de golf i recàrrega d’aqüífers, entre d’altres. Aquesta utilització d’aigua regenerada fa possible disposar de més recursos hídrics i reduir el consum d’aigua potable.

La planta està ubicada en uns terrenys situats entre les instal·lacions de tractament d’aigües residuals i compostatge de Vila-seca i Salou, en els termes de Tarragona i Vila-seca, que aprofitarà les aigües depurades de Tarragona i de Vila-seca i Salou. Aquesta planta de tractament terciari, finançada per l’Agència Catalana de l’Aigua, els Fons de Cohesió Europeus -en un 85%- i el Ministerio de Medio Ambiente, Rural y Marino, compta amb un pressupost d’adjudicació de més de 27,6 milions d’euros.

La resta d’actuacions consisteixen en la instal·lació de 17 quilòmetres de col·lectors amb els seus corresponents sistemes de bombament d’aigua i en la construcció d’un nou dipòsit, situat a la Pobla de Mafumet (el Tarragonès). Aquestes actuacions es divideixen en dos trams.

El primer, que compta amb un pressupost proper als 6 milions d’euros, permetrà subministrar l’aigua des de la planta de regeneració fins els dipòsits situats al barri de Bonavista de Tarragona.

Pel que fa al segon tram, que tindrà un cost de 8,5 milions d’euros, les obres permetran abastir al polígon nord, des del punt de connexió amb el primer tram fins a un dipòsit nou que es crearà al polígon nord de la Pobla de Mafumet.

La reutilització, eix de la política hidràulica
Aquesta és una actuació englobada dins el Programa de reutilització que forma part del Pla de gestió de l’aigua de Catalunya, ara en informació pública, un pla de gestió que impulsa la reutilització d’aigua com un dels pilars de la nova política de l’aigua del Govern, que conjuntament amb l’estalvi, la recuperació i la descontaminació d’aqüífers i la dessalinització, faran que Catalunya pugui garantir l’abastament urbà fins a l’horitzó 2027.

L’Agència Catalana de l’Aigua preveu per a l’any 2015 arribar als 190 hm3/any d’aigua reutilitzada, cosa que suposarà el 27% del cabal anual tractat a les depuradores i el 50% d’aquest als mesos d’estiu.

El Pla de gestió preveu una sèrie d’actuacions a mitjà termini -en l’horitzó 2015- que permetran disposar de fins a 389 hectòmetres cúbics més d’aigua. Aquestes mesures són la suma de diverses solucions com la dessalinització, que produirà fins a 200 hectòmetres cúbics anuals d’aigua, l’estalvi i l’eficiència de les xarxes, la descontaminació d’aqüífers i la recuperació de captacions i la reutilització.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...