Així es va anunciar en la vista realitzada al futur equipament aquest dimecres, 1 de març, en la que van participar-hi la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, el diputat d’Espais Naturals, Valentí Junyent, i el vicerector de recerca de la Universitat de Barcelona, Jordi Garcia, juntament amb alcaldes i regidors dels municipis que integren el parc natural.
En aquesta visita, el cap del Servei d’Anàlisi i Gestió Territorial, Inversions i Obres, Albert Abaurrea, i la cap del Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Joana Barber, van exposar el calendari d’obres així com els objectius d’aquest projecte, que ha de convertir el conjunt de la Mata, -que inclou la casa gran i els coberts, que es troben en un procés de deteriorament-, en un centre de recerca, docència i divulgació de la biodiversitat del conjunt d’espais naturals gestionats per la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i obert a altres centres d’estudi i recerca.
En la primera fase de les obres, que compten amb un pressupost de 3,8 milions d’euros, dels quals 960.952 euros provenen dels fons Pirep Next Generation i els restants 2,9 milions d’euros aportats per la Diputació de Barcelona, inclouen la rehabilitació de façanes, estructures i cobertes, així com els interiors dels edificis. La previsió és que aquestes obres finalitzin el mes de setembre de 2024.
En la presentació del projecte als alcaldes i regidors dels municipis de l’àmbit del parc natural de Sant Llorenç, la vicepresidenta Carmela Fortuny va remarcar la importància del projecte en el que “s’uneixen esforços de la universitat, municipis i la Diputació de Barcelona amb la Xarxa de Parcs, perquè sigui un centre per donar oportunitats i també per incrementar el coneixement de la biodiversitat i poder prendre decisions sobre la nostra natura”.
També el diputat Valentí Junyent va voler destacar “la important contribució econòmica d’aquest projecte per part de la Diputació de Barcelona, i que complimenten els fons europeus, dins un calendari que s’allarga més enllà d’aquest mandat que acaba el mes de juliol”.
Centre per a investigadors d’alt nivell i estudiants
Per part de la Universitat de Barcelona, el vicerector de Recerca, Jordi Garcia, va destacar que aquest centre acollirà investigadors d’alt nivell de la mateixa universitat i també d’altres centres que col·laborin o vulguin venir, per estudiar temes sobre canvis en els ecosistemes o la biodiversitat, uns aspectes que són clau en aquest segle XXI en un context de canvi climàtic, de la zoonosi, el desenvolupament de tecnologies o d’intel·ligència artificial. “El fet que aquí hi puguin haver investigadors, però també estudiants, permetrà fer una disseminació i una interacció amb la societat més alta i important que no pas si estem a la Diagonal de Barcelona”.
Segons Joana Barber, la idea és que aquest centre de la Mata sigui un centre al servei del conjunt de la Xarxa de Parcs. “La feina que s’ha començat des de Sant Llorenç, perquè és el parc que té més finques públiques de tota la xarxa, i des d’on es pugui aglutinar i radiar tota la recerca que es pugui fer en el conjunt d’espais, i fins i tot des d’altres centres. És tenir l’estació biològica de la xarxa de parcs de la Diputació de Barcelona”.
Així mateix, l’objectiu final d’aquesta col·laboració entre universitats i centres de recerca, és poder disposar d’un registre de dades permanent i continu sobre els hàbitats mediterranis aplicats a la xarxa de parcs. A partir d’aquest coneixement es podran prendre decisions més fonamentades de com gestionar millor el medi natural davant el canvi climàtic
Heretat Mata de la Barata
El conjunt edificat de la Mata està format per una antiga masia agrícola documentada des del segle XII i les construccions erigides per acollir els espais de treball derivats d’aquesta activitat. Es tracta d’un conjunt catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) situat en un promontori amb una esplanada formada per l’antiga era, des d’on s’albira una àmplia panoràmica. Aquesta finca de 14,81 hectàrees, coneguda com heretat Mata de la Barata, va ser adquirida l’any 1989 per la Diputació de Barcelona després de la declaració de Sant Llorenç com a parc natural l’any 1972, ara fa 50 anys, i rehabilitada parcialment a principi de la dècada dels 90. S’hi accedeix per la carretera de Terrassa a Navarcles, des d’una pista forestal que surt just del davant del Centre d’Interpretació de Coll d’Estenalles.
D’acord amb el projecte, el nou centre comptarà amb diversos espais de treball, així com altres dependències per acollida d’activitats i també espais de residència i estada amb pernoctació, per als investigadors. El projecte també contempla la reubicació de les activitats administratives i tècniques del parc, amb espai de recepció, oficines i sales de reunions.