La Unió Europea premia les empreses que fan ecoinnovació

La Comissió Europea ha premiat sis empreses que s'han apuntat al sistema europeu de gestió i auditoria ambientals (EMAS) pels seus resultats excepcionals en matèria d'innovació ecològica. La 10a cerimònia de lliurament dels premis EMAS es va celebrar ahir a la nit a Barcelona. EMAS és un programa voluntari de la UE al qual es pot apuntar qualsevol empresa o entitat jurídica per millorar el seu comportament ambiental i financer. Aquests premis representen un reconeixement a les empreses que s'apunten al programa EMAS i que es distingeixen de la resta pel seu compromís ferm amb l'ecoinnovació;

Es tracta d’invertir en recerca (productes, serveis o processos nous o millorats), implicar-hi els treballadors, els clients i les comunitats locals o dur a terme activitats que generin beneficis més enllà dels que ja genera el seu negoci principal; són empreses que n’arrosseguen i en motiven d’altres i que tenen el potencial de transformar sectors sencers.

«Els guardonats dels premis EMAS són una bona demostració del potencial que té l’economia circular. Vull expressar el meu agraïment a totes aquestes empreses per la seva visió de futur, pel seu compromís i pels seus resultats. Són empreses que han de servir de model a d’altres que s’estiguin plantejant fer negoci d’acord amb els criteris de l’economia sostenible i hipocarbònica», ha declarat avui el comissari europeu responsable de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella.

La Comissió Europea està treballant en un seguit de propostes per fomentar l’economia circular a Europa. Els guardonats amb els premis EMAS demostren que la incorporació de criteris ecològics en l’estratègia comercial de qualsevol empresa pot ser una font d’innovació, d’ingressos i de competitivitat. Els sis guardonats han estat triats entre els vint-i-dos finalistes per un jurat d’experts independents.

Dues empreses catalanes han rebut l’EMAS d’aquest any

Es tracta de La Page Original, estudi de disseny gràfic de Badalona, que hi optava en la categoria de microorganitzacions, i Comexi Group Industries S.A.U, de Riudellots de la Selva que treballa en el sector dels envasos flexibles, principalment d’aliments i que hi participava en la categoria de grans organitzacions del sector privat. Els representants de totes dues empreses van recollir el guardó ahir al vespre, en una cerimònia celebrada a Barcelona en el marc del 18è Fòrum Europeu d’Ecoinnovació. El director d’Economia Verda de la Comissió Europea, Kestutis Sadauskas, i la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, van ser els encarregats de lliurar-los-el.  

La Page Original és un estudi de disseny gràfic de Badalona amb tan sols tres treballadors que, adoptant criteris ambientals en la fase inicial del disseny, redueix el seu propi impacte ambiental i fa més eficients els productes finals dels clients.

Comexi Group Industries S.A.U, localitzat a Riudellots de la Selva, treballa en el sector dels envasos flexibles, bàsicament d’aliments. En destaca la reducció de l’impacte ambiental al llarg de la cadena de valor dels embalatges. L’ecoinnovació deriva de la combinació de dues tecnologies diferents, la impressió flexogràfica i l’offset, per aconseguir un procés d’impressió lliure de solvents i fotoiniciadors. L’empresa ha desenvolupat una patent i la màquina ja ha sortit al mercat. Els seus competidors han estat l’empresa de serveis ambientals austríaca Energie AG Oberösterreich Umwelt Service GmbH, el proveïdor d’automoció industrial alemany Schaeffler Technologies AG, l’empresa de restauració italiana Autogrill Villoresi Est, la seu maltesa de la multinacional de materials semiconductors STMicroelectronics, i la planta de ciment de CEMEX de la ciutat polonesa de Che³m.

Informació sobre totes les empreses europees guardonades

Guardonats del sector privat
Grans empreses: Comexi Group Industries S.A.U. (Riudellots de la Selva, Girona) és una empresa familiar amb un compromís estratègic amb l’ecoinnovació que l’ha portada a desenvolupar una impressora anomenada COMEXI OFFSET-CI8 que elimina totalment l’ús de tintes a base de dissolvents i evita així l’emissió de compostos orgànics volàtils i que, a més a més, consumeix un 40 % menys d’energia; Comexi podria transformar tot el sector de les arts gràfiques, sobretot perquè col·labora amb d’altres operadors de la cadena de subministrament que segueixen aquesta línia.

 Mitjanes empreses: Metallbau Haslinger GmbH (Alemanya) produeix estructures d’acer i grues mòbils. Malgrat el fet que aquesta empresa fa servir procediments de fabricació que demanen un gran consum d’energia, està en vies de deixar d’emetre carboni a l’atmosfera. Per escalfar les instal·lacions i fer les plastificacions fa servir pèl·lets de fusta, l’electricitat s’hi genera amb energia solar i el transport es fa en part amb vehicles elèctrics. L’adaptació a l’energia solar ha demanat el compromís ferm de treballadors i directius.

Petites empreses: el Seehotel Wiesler GmbH (Alemanya) és un hotel i centre de wellness immers en la natura a la vora del llac Titisee, al sud de la Selva Negra (Baden-Württemberg). Val a dir que per a una petita empresa el nombre d’activitats que s’hi proposen és excepcional. Seehotel ha desenvolupat un model de turisme ecològic que ha fet que trenta-dos hotels més de la zona s’apuntin al programa EMAS i que n’hi hagi dotze més que tinguin previst fer-ho aquest any. Tots plegats han creat el grup Nature Park Inns and Hotels Schwarzwald a iniciativa del propietari del Seehotel, Sr. Wiesler.

Microempreses: La Page (Badalona) és una empresa de disseny gràfic i comunicació visual que només té tres empleats i es distingeix de la resta per haver incorporat criteris ambientals en tots els seus projectes i, per tant, per fer que els seus clients adoptin criteris ecològics a l’hora de comprar.

Guardonats del sector públic
Grans empreses: Landeskrankenanstalten – Betriebsgesellschaft (KABEG) (Àustria) és propietària i gestora dels cinc hospitals públics més grans del sud d’Àustria; aquesta empresa ha fet minvar de manera dràstica el seu impacte ambiental reduint el seu consum d’aigua, fent servir un 100 % d’energia verda mitjançant la generació d’energia solar, fent edificis i protocols més eficients des del punt de vista energètic i fent servir vehicles elèctrics en les seves instal·lacions; impressiona el nombre d’activitats que KABEG duu a terme en els seus cinc hospitals, així com els dos projectes més en matèria de recerca que ha engegat i que li generen uns bons ingressos suplementaris al marge del seu negoci principal.

Petites empreses: Regional Centre for Water and Wastewater Management Co. (RCGW S.A.) (Polònia) és una empresa líder a Europa en la producció i ús d’energies renovables en el sector de l’aigua i de les aigües residuals; aquesta empresa produeix cada mes gràcies al biogàs un 50 % més d’energia de la que en principi necessitaria. RCGW S.A. es distingeix de la resta d’empreses del sector per la inversió en recerca innovadora i pel seu compromís amb les comunitats locals; és una empresa que mira cap al futur amb una gestió ecològica molt avançada i professional.

Mencions honorífiques
A més dels sis guardonats d’enguany, dues empreses més han rebut una menció especial per la seva feina en l’àmbit de la innovació ecològica.

Mitjana empresa: Schulverein St Ursula (Àustria), escola de Viena que ha rebut una menció honorífica pel seu compromís amb la sensibilització ambiental dels seus estudiants.
Gran empresa: Schaeffler Technologies AG & Co. KG (Alemanya), proveïdor mundial del sector industrial i de l’automoció, que ha rebut una menció honorífica per la seva iniciativa d’avantguarda consistent a difondre a nivell mundial el programa EMAS, al qual s’han apuntat cinquanta-tres empreses, i les primeres de la Xina!

Rerefons
El sistema europeu de gestió i auditoria ambientals (EMAS) és una eina de gestió a disposició de les empreses que vulguin millorar el seu comportament ambiental i financer i difondre les seves bones pràctiques. El programa EMAS augmenta el rendiment, la credibilitat i la transparència de les empreses que s’hi apunten. El 2005 la Comissió Europea va crear els premis EMAS per premiar i fer conèixer els bons exemples d’excel·lència en matèria de gestió ambiental.

El tema dels premis d’enguany és «Ecoinnovacions efectives per millorar el comportament ambiental». Enguany s’han premiat vint-i-dues empreses de nou països europeus. Els guardonats de cadascuna de les sis categories han estat triats per un jurat d’experts presidit per Tanja Bisgaard, experta independent, que ha treballat amb empreses com ara UNEP, Nordic Innovation o el govern danès. La cerimònia de lliurament dels premis es va celebrar a Barcelona el 20 de maig en el marc del 18è Fòrum Europeu d’Ecoinnovació.

Per celebrar el 20è aniversari del programa EMAS, la Comissió Europea està organitzant enguany una conferència d’alt nivell el 13 de novembre, que tindrà lloc a la seu del Banc Central Europeu (BCE), a Frankfurt; s’hi farà balanç de tot el que s’ha aconseguit fins ara i s’hi estudiaran maneres d’introduir-hi millores d’acord amb les recomanacions de la UE sobre economia circular.

 

Comparteix-me:

Puigcerdà acull la XIII edició del Congrés Europeu de Muntanya aquest mes d’octubre

Sota el lema "Dissenyant el futur de les economies de muntanya", el congrés te l'objectiu de convertir en més sostenibles, resilients i pròsperes. les economies dels territoris de muntanya....

La 4a marató d’espigolades per l’aprofitament alimentari recupera 12 tones de fruita i verdura

La Fundació Espigoladors recupera 12.128 kg de fruita i verdura a camps d’arreu del territori català en la 4a marató d’espigolades per l’aprofitament alimentari celebrada el diumenge 29 de setembre,...

Sostenibilitat i innovació per activar i revaloritzar la impressió al saló Graphispag

La personalització, l’automatització de processos, l’impacte ambiental i el valor del producte imprès marquen aquesta edició del saló de la indústria gràfica i la comunicació visual Graphispag que entre l'1...