[foto]
La Diputació de Barcelona organitza els dies 19 i 20 de febrer el IV Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local, una plataforma de trobada dels diferents actors que treballen des de l’àmbit local municipal en la transició cap al 2030 en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides i del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia.
El Fòrum, que tindrà lloc al recinte de Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, serà inaugurat pel president de la Diputació, Marc Castells, i hi participaran més de 400 persones, entre alcaldes, regidors i tècnics municipals , a més d’empreses i entitats públiques i privades que treballen en els diferents àmbits mediambientals.
El programa del Fòrum se centrarà en quatre temes de treball com son la transició energètica, l’adaptació al canvi climàtic, l’economia circular i la governança i el medi ambient, repartits tres eixos: el camí recorregut, l’intercanvi d’experiències, i l’aposta pel futur de les ciutats en el seu camí cap al 2030, amb exemples i propostes d’interacció i creativitat per part dels participants.
10 anys del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia
El Fòrum també acollirà la celebració dels 10 anys de la creació del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia, una iniciativa europea per canalitzar i reconèixer la participació del món local en la lluita contra el canvi climàtic, i que ha aplegat milers de ciutats i pobles d’Europa en un moviment únic.
En aquesta commemoració, deu alcaldes, en representació dels 260 municipis de la demarcació de Barcelona adherits al Pacte, exposaran el treball realitzat i la seva experiència en els seus municipis pel que fa a l’adopció de mesures mediambientals de lluita contra el canvi climàtic.
La Diputació de Barcelona va ser la primera entitat coordinadora a Europa del Pacte al que actualment hi estan adherits un total de 700 municipis i ens locals de Catalunya, que representen a un total de 5.400.000 ciutadans. Des de la seva creació, l’any 2008, el Pacte d’Alcaldes en l’àmbit català ha redactat un total de 230 plans d’acció i un total de 5.000 accions executades, un miler de les quals són de l’àmbit de l’educació i la sensibilització.
Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
En el marc del Fòrum, dimecres 20 de febrer tindrà lloc la 19a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, associació de municipis compromesos amb el medi ambient per avançar cap a un desenvolupament sostenible. La xarxa va ser creada a Manresa l’any 1997 i actualment està integrada per 290 membres d’arreu de Catalunya.