La sostenibilitat i la interacció amb l’entorn de la bilioteca García Márquez de Barcelona, entre els valors que l’han convertit en la millor del món 2023

La biblioteca Gabriel García Márquez del barri de Sant Martí de Barcelona, ha estat guardonada aquest estiu com la millor biblioteca del món del 2023. El premi, atorgat a Rotterdam per la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA), ha tingut en compte els següents punts: la interacció amb l'entorn i la cultura local, la qualitat arquitectònica de l'edifici, la flexibilitat dels espais i serveis, la sostenibilitat, el compromís amb l'aprenentatge i la connexió social, la digitalització i les solucions tècniques dels serveis, el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca Nacions Unides i la visió global del servei que estableix l'IFLA..La biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona competia pel guardó amb altres biblioteques nominades com la Public Library Janez Vajkard Valvasor Kr?kov d'Eslovènia, la City of Parramatta Library d'Austràlia i la Shangai Library East de la Xina. El premi es va fer públic el passat 21 d'agost.

[foto]
Durant el Congrés Mundial de Biblioteques i Informació organitzat per la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) a Rotterdam i celebrat el 21 d’agost, s’ha lliurat el Premi Millor Biblioteca Pública del 2023 a la Biblioteca Gabriel García Márquez. La biblioteca compartia nominació amb les biblioteques Janez Vajkard Valvasor Krškov Public Library (Eslovènia), la City of Parramatta Library (Austràlia) i la Shanghai Library East (Xina).

Amb l’obtenció d’aquest premi, la Biblioteca Gabriel García Márquez s’afegeix a la prestigiosa llista de biblioteques que han rebut aquest reconeixement. És el primer cop que entre les nominacions a aquest guardó internacional s’hi troba una biblioteca del sud d’Europa. També és la primera vegada que una biblioteca amb gairebé 4.000 m², ha estat nominada al premi, les darreres biblioteques guanyadores disposen d’una superfície més extensa, com la Missoula Public Library (EUA) amb 10.000 m², Deichman Bjørvika (Noruega) amb 13.500 m² i l’Oodi Helsinki Central Library (Finlàndia) amb 18.000 m².

A l’acte d’entrega de premis hi han assistit la directora de la biblioteca, Neus Castellano i el gerent de Biblioteques de Barcelona, Ferran Burguillos.

Inaugurada el 28 de maig de 2022, la Gabriel García Márquez és la biblioteca central del districte de Sant Martí. Es tracta d’un edifici magnífic de sis plantes amb una estructura de fusta vista de gairebé 4.000 m². Un equipament cultural i de proximitat per als veïns i veïnes d’un districte amb una gran vitalitat i activitat de la societat civil, organitzada en entitats del teixit social, cultural i educatiu del territori.

L’equipament incorpora estratègies sostenibles que han permès obtenir la certificació Gold LEED, el sistema internacional de certificació d’edificis sostenibles que es basa en la incorporació en el projecte d’aspectes relacionats amb l’eficiència energètica, l’ús d’energies alternatives, la millora de la qualitat ambiental interior, l’eficiència del consum d’aigua, la selecció de materials, etc.

Els arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano, al capdavant de l’estudi SUMA Arquitectura, són els responsables del disseny de l’edifici, que ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura 2022.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...