Xavier Querol va destacar la importància de disminuir el trànsit almenys un 30%, ja que segons l’expert canviar els cotxes convencionals pels elèctrics no soluciona el problema, sinó que només es trasllada el focus emissor dels cotxes a les centrals elèctriques. “Els cotxes elèctrics també emeten partícules contaminants PM10 i PM2,5 pel fregament dels pneumàtics i dels frens, i consumeixen una energia que, en països on les energies renovables tenen poc pes, probenen de la crema de combustibles fòssils”.
Per fer efectiva aquesta reducció del trànsit, Querol va promosar impulsar els peatges urbans, molt funcionals en ciutats com Estocolm, pioneres en el disseny de transport en bicicletes. En aquest sentit, el col·lectiu Granollers Pedala va reivindicar la remodelació dels sistemes vials de la ciutat i l’ampliació de la xarxa pedalable completa per impulsar el transport sostenible.
Pel que fa als efectes directes de la contaminació sobre la salut, Xavier Basagaña va remarcar que “amb la contaminació cal aplicar el principi de precaució en la salut i no esperar a prendre mesures fins que es demostri plenament el vincle entre contaminació i efectes cognitius”. Ja són molts els estudis que relacionen la contaminació amb efectes sobre el cervell, a més dels ja demostrats sobre el sistema respiratori o cardiovascular. En els nens, els efectes nocius es fan més evidents perquè frenen la seva evolució i limiten la capacitat pulmonar i de circulació. A banda d’aquests efectes, que generen malalties i retards, els agents contaminants també són responsables de la mala circulació de la sang, un envelliment prematur de la pell o problemes reproductors.