La Setmana Europea de la Mobilitat promou un aire més net amb un transport urbà alternatiu

La dotzena Setmana Europea de la Mobilitat comença avui, i s'espera que hi participin més de 2.000 ciutats europees. Enguany el lema de la Setmana, que acaba el 22 de setembre, és "Aire net: et toca a tu!". La campanya vol sensibilitzar sobre l'impacte del transport en la qualitat de l'aire a nivell local i anima els ciutadans a millorar la seva salut i el seu benestar canviant els costums quotidians de mobilitat. El trànsit urbà és una causa creixent de contaminació atmosfèrica, especialment a través de les partícules fines i del diòxid de nitrogen. Les administracions locals acostumen a ser les responsables d'aplicar estratègies de transport urbà que responguin a la demanda de mobilitat, afavoreixin la protecció del medi ambient, millorin la qualitat de l'aire i facin les ciutats més agradables per viure-hi.

L’edició de 2013 coincideix amb el moment que els responsables de la UE estan analitzant la política de qualitat de l’aire amb vista a aplicar una estratègia revisada els mesos vinents. La mala qualitat de l’aire segueix tenint conseqüències greus per a la salut dels ciutadans: complicacions respiratòries i cardíaques, morts prematures o menys esperança de vida. La contaminació atmosfèrica també afecta al medi ambient, deixant-hi seqüeles com ara l’acidificació, la pèrdua de biodiversitat, la reducció de la capa d’ozó i el canvi climàtic.
Amb el lema “Aire net: et toca a tu!”, la Setmana Europea de la Mobilitat ens recorda que tots hi hem de contribuir, i que fins i tot amb canvis minúsculs, com ara oferir als ciutadans més opcions de transport públic, compartir el cotxe, anar en bicicleta o senzillament caminar, es pot millorar la qualitat de vida a les ciutats d’Europa.

Janez Potonik, comissari europeu de Medi Ambient, ha declarat que “enguany insistim en l’impacte de tot el que fem cada dia en l’aire i en la salut. Les ciutats han d’exercir un paper essencial en la millora de les opcions de transport. A través de la sensibilització i d’alternatives més ecològiques, les nostres ciutats poden esdevenir més atractives per viure-hi. Si vols un aire net, t’has de moure!” Siim Kallas, vicepresident de la Comissió i responsable de transport, ha declarat: “La Setmana Europea de la Mobilitat d’enguany i la campanya «Tria la combinació justa» ens recorden que tots hem de contribuir a lluitar contra la contaminació atmosfèrica a les ciutats. Canviar els hàbits, per exemple anant a la feina en bicicleta o en transport públic en comptes de en cotxe, pot millorar la nostra qualitat de vida”.

La Setmana Europea de la Mobilitat és una campanya anual de mobilitat urbana sostenible organitzada amb el suport de la Comissió Europea cada mes de setembre, amb l’objectiu d’animar les autoritats locals europees a establir i fomentar mesures de transport sostenible i de convidar els ciutadans a experimentar alternatives al cotxe.

La iniciativa va començar l’any 1998 a França, amb la celebració del dia de “La ciutat sense el meu cotxe”. De llavors ençà, cada setembre anima les ciutats a tancar els carrers als vehicles de motor durant un dia. Els ciutadans poden veure així les ciutats on viuen des d’una òptica diferent, veuen la repercussió de les opcions de transport en el medi ambient i es fomenta l’ús de mitjans de transport sostenibles. Arran de l’èxit de la iniciativa francesa es va crear l’any 2002 la Setmana Europea de la Mobilitat.

De llavors ençà, l’impacte de la Setmana Europea de la Mobilitat no ha deixat d’augmentar a Europa i a arreu del món. L’any 2012 hi van participar 2.158 ciutats que agrupaven 147,6 milions de ciutadans. S’han implantat 7.717 mesures permanents, centrades sobretot en crear infraestructures per a ciclistes i vianants, alleugerir el trànsit, millorar l’accessibilitat als mitjans de transport i sensibilitzar sobre un comportament de transport sostenible.

S’ha convidat les autoritats locals europees a signar la Carta de la Setmana Europea de la Mobilitat i a publicar els seus programes a https://www.mobilityweek.eu. Les ciutats que tinguin programada una setmana completa d’activitats del 16 al 22 de setembre, que introdueixin mesures permanents i que organitzin un dia sense cotxes es poden presentar al Premi de la Setmana Europea de la Mobilitat, que ja han guanyat Zagreb (Croàcia), Bolonya (Itàlia), Gävle (Suècia) i Budapest (Hongria).

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...