El col·lectiu considera que ens trobem en un moment crític, i per això reclamen la recuperació verda després de la crisi de la COVID-19. També consideren que aquesta recuperació implica implementar sistemes de democràcia directa, com les assemblees ciutadanes, i que la inacció política suposa la mort i la pèrdua de biodiversitat, la qual al seu torn comporta un augment del risc de noves pandèmies.
La crisi climàtica requereix canvis dràstics en molts sectors de la societat, pels quals els governs, subjectes a operar a curt termini dins dels quatre anys de mandat, no han demostrat tenir voluntat política per portar-los a terme. Per això, fomentar la democràcia participativa és una via per crear les polítiques públiques necessàries, ja que permetrà arribar als consensos necessaris que la dinàmica de la política institucional no permet.
Les Assemblees Ciutadanes en aquest sentit són un mecanisme eficaç, donat que han servit anteriorment amb èxit per desbloquejar processos, com ara l’aprovació de l’avortament a Irlanda. Les Assemblees Ciutadanes representen la població de manera estratificada segons diversos criteris com ara edat, gènere i nivell socioeconòmic, entre d’altres. Els processos deliberatius de l’Assemblea estan assessorats per tècniques i científiques independents. Els governs, doncs, s’han de comprometre a implementar les seves propostes i no les poden veure com a recomanacions no vinculants.