La contaminació de pobles i ciutats de Catalunya a debat al 1r Congrés sobre la Qualitat de l’Aire

Prop d'un centenar de ponents de relleu científic nacional i internacional han exposat la darrera hora de l'estat de la qüestió en urgència ambiental, en el marc del 1r Congrés de la Qualitat de l'Aire que s'ha celebrat a Sabadell els dies 24 i 25 d'octubre. Aquest primer simposi ha volgut posar sobre la taula les eines de gestió i normatives d'implantació urgent per a una millora de la qualitat de l'aire de la societat en plena emergència climàtica, i per donar resposta a una de les majors causes ambientals de mort a tot el món.

[foto]

Amb una assistència de 360 persones (90% del territori català, 7% del territori espanyol i 3% Internacionals) i un pressupost de 46 mil euros (la meitat del qual procedent de recursos privats dels patrocinadors) el Congrés tenia la fita de compartir coneixement, crear debat i generar sinergies per a millorar la qualitat de l’aire

Sota el paraigües de l’OMS, Martin Williams, professor de King’s College de Londres, ha posat damunt l’escenari els nous valors de l’OMS durant la seva ponència inaugural. Després de la perspectiva internacional, l’obertura institucional del Congrés ha anat a càrrec dels representants de les 4 administracions coorganitzadores: El sr. Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB); La sra. Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic; el sr. Xesco Gomar, diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i la sra. Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell.

Nova Llei de Qualitat de l’Aire
“La qualitat de l’aire és un repte molt complex perquè involucra molts actors. Per això aquí en el Congrés ens hi sumem Administracions, persones expertes i el món científic, que ens acompanya, perquè tots hem de buscar solucions”, així ho ha expressat la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, destacant que “El govern de la Generalitat té com a una de les prioritats millorar actuar sobretot en l’Àmbit-40 per poder arribar als nivells de contaminants que ens demana l’OMS”. “Les actuals mesures han permès reduir la contaminació, però això no és suficient”, ha remarcat. “Actualment estem treballant per elaborar una nova Llei de qualitat de l’aire i, alhora, redactant un nou Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona, amb un horitzó 2020-2025”.

Canvi d’hàbits per a una mobilitat sostenible
“Aquest congrés ens ha de permetre compartir polítiques efectives per millorar la qualitat de l’aire i reduir la contaminació”, ha exposat el vicepresident de mobilitat, transport i sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda, recordant que està en joc la salut pública. “L’AMB va aprovar el 2017 un potent programa de mesures. A banda de la ZBE Rondes BCN, que entrarà en vigor l’1 de gener de 2020 de forma permanent de dilluns a divendres de 7 a 20h, hem ampliat serveis públics de mobilitat i impulsat d’altres nous per facilitar el canvi d’hàbits per una mobilitat més sostenible” ha exposat Poveda remarcant la necessitat de donar i facilitar alternatives a la ciutadania.

Algunes de les millores impulsades per l’AMB són: La targeta verda metropolitana, les noves línies exprés i metrobus, de Bus Metropolità, i la tarifa metropolitana. D’altra banda, Poveda ha recordat la falta d’infraestructures i ha qüestionat una Catalunya lliure de peatges: “El dia que es treguin els peatges entraran més vehicles i s’hauran de posar-ne de nous a les entrades de Barcelona. Sembla una revolució, però serà un pas enrere que portarà més contaminació”.

El paper del món local
El diputat de medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, ha remarcat que «un dels elements que incideixen especialment en la salut de les persones és la qualitat de l’aire que respirem. Es per això que ens cal consens, decisió i rapidesa per revertir la mala qualitat de l’aire a la regió metropolitana. Aquesta és una acció que s’ha de vincular amb la conscienciació i l’educació climàtica en compliment dels ODS». Xesco Gomar també ha ressaltat que «els governs locals som una força vital en aquesta acció política. Ho som perquè l’escenari principal de la mala qualitat de l’aire són les ciutats, on viu la majoria de la població mundial. Però ho som també, perquè fa temps que participem activament en iniciatives mundials liderades per alcaldes i alcaldesses i per governs regionals amb accions com la Nova Agenda Urbana, l’organització de Ciutats i Governs Locals Units o el comitè polític del Pacte dels alcaldes pel Clima i l’energia, on la Diputació de Barcelona hi té veu i vot des que es va constituir ara fa dos anys a Brussel·les». Gomar ha ressaltat el treball que es realitza des de la Diputació en la redacció de plans municipals supramunicipals, donant suport als ajuntaments per a l’anàlisi de la qualitat de l’aire.

Ciutats que treballen plegades per a solucions comunes de qualitat ambiental
Sabadell és el municipi que acull aquesta primera edició del Congrés. La seva alcaldessa, Marta Farrés, ha destacat el paper dels municipis en l’emergència climàtica: “Les ciutats som un veritable motor de canvi en molts aspectes i en la lluita contra la contaminació atmosfèrica hem de ser radicals. Però, a més, com que no vivim aïllades faig una crida a que les ciutats de l’entorn treballin de forma conjunta per establir polítiques reals de millora de la qualitat ambiental que beneficiïn tothom”. En aquest sentit ha reclamat “treballar de forma consensuada entre els municipis i posar sobre la taula mesures concretes per buscar solucions reals, que passen no només per zones de baixes emissions sinó també per potenciar la millora constant de la xarxa de transport públic”.

7 àmbits d’anàlisi de la Qualitat de l’Aire
A través de les sessions de treball plantejades repartides en 7 àmbits d’aplicació directa, el Congrés busca projectar els agents sectorials i donar suport a les sinèrgies i aliances necessàries per enfortir i visibilitzar la gestió de la qualitat de l’aire i involucrar els agents clau -tècnics, polítics i mitjans de comunicació- per afavorir l’adopció de polítiques integrals en favor de la qualitat de l’aire. Els àmbits d’anàlisi son salut, emissions, mobilitat, urbanisme, fiscalitat, educació i sensibilització, i avaluació i modelització, repartits en diferents sales (NO2, PM10, i Auditori Principal) en format ponències i taules rodones amb experts del sector.

El Congrés ha comptat també amb una zona central d’exposició i networking amb presència d’empreses que ofereixen recursos i eines relacionades amb la qualitat ambiental, com nous aparells de mesurament i millora de la qualitat de l’aire, anàlisi de dades atmosfèriques i software, entre altres.

Pla Supramunicipal amb 15 mesures comarcals
Alcaldes i Alcaldesses de tota la comarca del Vallès Occidental no s’han volgut perdre la cita del Congrés, marc idoni per a endegar l’elaboració del Pla Supramunicipal per la Qualitat de l’Aire aprovat al setembre pel Consell d’Alcaldies. La taula política d’alcaldes ha començat amb les paraules del president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, el sr. Ignasi Giménez remarcant que “Volem estar en aquest debat i fer sentir la nostra veu com a comarca perquè l’aire no coneix de fronteres, no coneix de muralles, i per tant hem de ser capaços de coordinar totes les mesures que es puguin prendre des dels 23 municipis de la comarca juntament amb la Generalitat i la Diputació. Avui hem constituït la Taula per la qualitat de l’aire de la comarca i ens hem posat en marxa per elaborar el Pla Supramunicipal per la Qualitat de l’Aire i des del Consell Comarcal hem presentat 15 mesures per tal de poder iniciar de manera urgent una sèrie de passos, que val a dir, des de diferents ajuntaments ja es duen a terme.”

Minut de silenci durant la primera jornada
El primer dia al matí, els representants de les diverses institucions presents, membres de diferents consistoris i públic assistent al Congrés, s’han sumat amb un minut de silenci al dia de dol oficial decretat pel Govern de la Generalitat de Catalunya, en solidaritat amb les víctimes de la llevantada dels darrers dies.

El Congrés, que ha comptat amb forta presència internacional, va comptar també amb  Xavier Querol (CSIC-IDAEA) que va parlar sobre l’eficàcia de les mesures de la qualitat de l ‘aire, i amb 10 sessions més amb la participació destacada de Maj-Britt Larka del Ministerio para la Transición Ecologica que va abordar el tema dels sostres nacionals. La segona jornada del 1r Congrés de la Qualitat de l’aire, que es va focalitzar en l’atenció a la sensibilització, mobilitat i modelització, va comptar també amb sessions impartides per ponents procedents de diferents consistoris, plataformes per la qualitat de l’aire i una destacada presència de l’Autoritat del Transport Metropolità.

Cloenda científica de Jordi Sunyer d’ISGLOBAL 
Com a cloenda, l’acurada reflexió del Sr. Jordi Sunyer, coordinador del Programa d’Investigació de la Infància i el Medi Ambient de ISGLOBAL i professor de medicina preventiva i salut, ha fet una valoració científica i social d’un Congrés pioner en la matèria de la qualitat ambiental. Sunyer ha destacat el nivell dels ponents estrangeres i nacionals. “Aquest és un congrés que aplega gent de diferents orígens i sectors, que constata que la riquesa intel·lectual i energètica al nostre país és notable i amb senyal d’esperança”. Cinc són els punts que Sunyer ha volgut posar en relleu.

  • Efectes en la salut: No hi ha dubte

Asma, Hictus, càncer de pulmó, Alzheimer, entre altres malalties. La ciència és la més honesta de les formes de coneixement. “Els investigadors proveïm d’evidències, nosaltres creem alarma, despertem la sensibilitat” ha declarat, acompanyant-ho de dades fefaents a nivell científic: “Cada dia es publiquen 8 articles sobre els efectes de la contaminació humana a la salut. 60 articles a la setmana. 3000 a l’any. El problema és que no ens creuen!”.

  • Atmosfera: Diagnosi clara

Sunyer ha reclamat un mapa més acurat de tots els territoris i localitats, més enllà de Barcelona i rodalia i que atenent a l’estat de l’atmosfera, “No hem de despreciar el tema de la biomassa, que pot tenir tant o més efecte que l’ozó”.

  • Perquè actuar? Aire net és un bé, és un dret

“Per benestar, per futur de les noves generacions, i més enllà! Perquè més enllà de les raons dels ecologistes, hi ha raons de justícia” així ha volgut posar en relleu les mesures de justícia que han sortit durant el Congrés atenent també els valors. “Som una societat que valorem més la rapidesa i la privacitat” afirma Sunyer, demanant honestedat per part de tots els agents, en especial els caps dels consistoris.

  • Què fer?

El científic de l’Institut de Salut Global de Barcelona ha remarcat la complexitat, els nivells legals i sobretot la diferenciació entre el bé comú i l’individual en qüestions de mobilitat, urbanisme i hàbits adquirits.

  • Ciutats Model : El motor de canvi

“El motor de canvi són les ciutats”, reinvindica Sunyer apel·lant els centenars de models de coses fetes fins ara però que cal adaptar. Les Zones de baixes, les de no emissions, les propostes per 2030 o algunes per al 2050, la desaparició dels vehicles de combustió, la inevitable lluita del vehicle privat versus el compartit, entre altres. Jordi Sunyer conclou que durant aquestes dues jornades s’ha parlat de molta experiència de mobilitat però és a la propietat de l’espai públic on ens barallem. “Els veïns han d’ocupar l’espai públic. Hem d’aprendre a compartir, a canviar els hàbits. La mobilitat és l’exercici físic que ens cal. Pel bé individual de la nostra salut i el comú”.

El Congrés de la Qualitat de l’Aire es preveu com un esdeveniment amb continuïtat, a dos anys vista, en una nova seu
L’organització ha fet extensives les xifres d’aquest 1r Congrés de Qualitat de l’Aire, celebrat a Fira de Sabadell gràcies a les 4 administracions (Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona i Ajuntament de Sabadell), el comitè científic assessor i l’ajut dels patrocinadors presents a la fira expositiva.

 

 

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...