Els debats aborden diferents aspectes i mitjans de transport a tenir en compte per una mobilitat més sostenible
La primera sessió, aquest dijous 28 de maig a les 18 h, tractarà el tema de la “Ciutat dels 15 minuts”. A diferència de les ciutats actuals, totes molt segmentades, ara es parla de tornar a ciutats on la ciutadania ho tinguin tot a l’abast en menys de 15 minuts de desplaçament, que en el cas de la mobilitat en bicicleta suposen un radi de 5 kilòmetres i no pas 500 metres que és la distància que es pot recórrer de mitjana a peu. Exemples actuals d’aquest tipus de ciutat serien L’Eixample o el districte 22@ de Barcelona. Rafael Córboba Hernández i Cristina Fernández seran els ponents i Dolors Clavell, la moderadora.
El segon debat, dijous 4 de juny a les 18 h es titula “Interoperabilitat entre la bicicleta i el transport públic” i en ell es plantejarà la necessitat d’establir una oferta conjunta entre la bicicleta, el transport públic, els desplaçaments a peu i els vehicles compartits. A parer dels organitzadors “això farà que la ciutadania renunciï a tenir vehicle motoritzat propi”.
El tercer debat, titulat “Electromobilitat” es farà el 14 de juny també a les 18 h i plantejarà la necessitat de deixar de consumir combustibles fòssils per frenar el canvi climàtic potenciant la bicicleta elèctrica o tots els modes ferroviaris.
El cicle es tancarà el 18 de juny amb el tren com a protagonista. En aquest cas la PTP presentarà el “Pla Tren 2024” que ha elaborat “seguint l’inspirador model suís, el millor del continent”, afirmen des de l’associació que consideren que “el ferrocarril és la millor vacuna per la crisi climàtica”. L’objectiu de l’entitat és que el tren es converteixi, aquesta dècada, en el transport hegemònic a Catalunya i que, entre el 2030-2040, “el servei ferroviari arribi a pràcticament tots els confins del país”.
El cicle de debats compten amb el suport d’ASIMUS (Asociación Iberoamericana de Movilidad Urbana para la Sostenibilidad), BACC (Bicicleta Club de Catalunya), Catalunya Camina, FIU (Federación Iberoamericana Urbanitas), Fundació Mobilitat Sostenible i Segura, PostCar, Revo i P(A)T (Prevenció d’Accidents de Trànsit)
Més de 7.200 persones i 581 entitats adherides a la campanya “Confinem els cotxes, recuperem la ciutat!”
La PTP és una de les 17 entitats impulsores de la campanya “Confinem els cotxes. Recuperem la ciutat!, que compta amb 581 entitats adherides i 7.288 persones a títol individual que hi donen suport. La campanya té per objectiu “prioritzar les persones i la mobilitat justa i sostenible envers l’ús del vehicle privat”.
Tal com va recollir Món Sostenible el 17 de maig, i que podeu llegir a l’enllaç d’aquesta noticia, els signants del manifest volen que les diferents administracions tan estatal, autonòmica com municipals, elaborin “un Pla de Xoc urgent per convertir les calçades en viari prioritari per a vianants i bicis, a tots els carrers i accessos de les ciutats”, i en el cas del transport públic que es garanteixi el finançament del sistema i que a totes les vies d’accés a les grans ciutats el carril esquerre es converteixi en carril BUS.
[foto]
Trenta-nou actuacions per potenciar l’ús de l’autobús
Com que amb el desconfinament hi haurà un augment de l’ús del vehicle privat cosa que provocarà congestió de trànsit i dificultats de mobilitat pel transport públic en superfície, la PTP ha proposat fins a 39 actuacions a Barcelona i la seva àrea metropolitana “per tal de donar més espai i major capacitat” al servei d’autobús, propostes que passen per “reconvertir espais dedicats a carrils de circulació o aparcament a carrils bus”. A parer de l’associació són actuacions “tàctiques, de ràpida execució i de baix cost, i han de permetre al transport públic absorbir la demanda del període de desconfinament en les adequades condicions sanitàries i de servei”.
A la ciutat de Barcelona, i tenint en compte la xarxa actual, proposen 12 actuacions amb un total de 25,6 km d’afectació. En concret volen que hi hagi carril bus doble entre la Plaça Maria Cristina i la B-23; carril bus d’alt nivell de servei a Travessera de les Corts; carril bus segregat en doble sentit a Avinguda Madrid i carrer Berlin; carril bus en doble sentit continu al carrer Creu Coberta-Sants; carril bus en doble sentit a avinguda Esplugues, carrer Pi i Margall, passeig Vall d’Hebron, passeig Maragall, Via Augusta, passeig Bonanova, avinguda República Argentina i Rambla Guipuscoa.
En l‘àmbit del Besòs es proposen 11 actuacions amb 16,2 km d’afectació. En concret habilitar carril bus a la C-31 Nord de Montgat a Barcelona i a la C-33 de Montcada a Barcelona; i establir carril bus a vies urbanes de Santa Coloma de Gramenet i Badalona.
En l`àmbit del Llobregat les 15 actuacions proposades comprenen 34,7 km. Es proposa habilitar carril bus en vies d’alta capacitat com la B-23 de Molins de Rei a Barcelona, a la C-31 Sud de Castelldefels a Barcelona, a la C-31c de Sant Boi al Prat, a la C-32 de Viladecans a Barcelona i a la Ronda de Dalt entre la C-31 i la Diagonal. A banda es demana que es posi carril bus en vies urbanes de Castelldefels (passeig Marítim), Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí i El Prat de Llobregat i que es reformi tota la C-245 entre Castelldefels i Cornellà.
La PTP proposa actuacions complementàries com ara incrementar les mesures de protecció dels carrils bus per evitar la invasió per part de vehicles no autoritzats; adaptar els semàfors per millorar la velocitat comercial dels autobusos o que es millorin algunes parades per facilitar l’operativa i minimitzar les aglomeracions.