[foto]
La PTP considera que el ferrocarril ofereix molts avantatges respecte a la resta de mitjans de transport motoritzats com ara capacitat, estalvi energètic, emissions zero de carboni i de gasos contaminants, seguretat, temps de viatge més curt, millora l’equilibri territorial, estructura la xarxa de transport i és socialment just
Per aquest motiu han elaborat un complex i detallat document on es proposen actuacions a curt, mitjà i llarg termini “per aconseguir un ferrocarril, fiable i competitiu per a tot el país, no només per connectar Barcelona”, explica el coordinador tècnic de la PTP, Daniel Pi. “Presentem aquest document ara perquè sabem que els pròxims anys es faran inversions ferroviàries però aquestes es poden fer bé o malament”, indica Pi. Per l’elaboració del document, “fruit d’una reflexió molt profunda, hem definit el servei que volem i sobre ell hem vist quines infraestructures necessitem pensant en una xarxa ferroviària conjunta i no depenent de qui l’exploti”, afirma el responsable de l’entitat.
El document proposa la creació d’un programa únic d’inversions ferroviàries, global i integrat per a tot Catalunya “on es prioritzin les inversions que puguin captar més passatgers i generar més connectivitat perquè fins ara s’han fet moltes coses que no van lligades amb l’explotació”, diu Pi. Les inversions previstes en aquest programa haurien d’estar cofinançades en un 30% per l’administració de l’estat, un 30% per la Generalitat i un 40% “procedent de la instauració de peatges i vinyetes a la xarxa viària catalana”.
Les propostes
El document elaborat per la PTP considera que el servei ferroviari a Catalunya ha de millorar la freqüència i l’amplitud horària de manera que des de qualsevol estació del país es pugui arribar a Barcelona abans de les 8 del matí. Per aconseguir-ho, i pensant en el 2024, cal reordenar els actuals enllaços ferroviaris, crear noves vies d’estacionament i rotació, adaptar les estacions a la llargada dels trens i a les persones amb mobilitat reduïda, desdoblar els trams de via única, reformar els de via doble més crítics i millorar la capacitat ferroviària de Barcelona unint els tramvies per la Diagonal, perllongant la xarxa de tramvies i acabant la línia 9 del metro. També es proposa adquirir nous trens, construir nous intercanviadors en concret a la zona del Vallès i el Camp de Tarragona i aprofitar l’alta velocitat per la connectivitat regional. A llarg termini, pensant en el 2030, proposa estendre la xarxa ferroviària a zones on actualment no es disposa d’aquest servei com per exemple la comarca de l’Alt Urgell. “Pel 2030 cal tenir fet l’estudi perquè el tren arribi fins a Andorra aprofitant la línia de Puigcerdà i fent un ramal”, diu Pi.
El document també es mulla en les actuals discrepàncies que hi ha entre diferents administracions a l’hora d’afrontar actuacions previstes. Així la PTP s’oposa a la possible desaparició de les estacions de Montcada-Ripollet i Santa Perpètua de la Mogoda de la R3 de Rodalies; demana que no es paralitzi cap actuació de desdoblament de vies “amb l’excusa d’un soterrament”, que s’executin intercanviadors directes en el Vallès a les cruïlles de línies de ferrocarril, evitant recórrer grans distàncies a peu; que es prioritzi el túnel del Turó de Montcada en detriment del que es vol fer entre Barcelona i Sant Cugat per la línia de Ferrocarrils de la Generalitat; que l’enllaç amb tren a la Terminal 1 de l’aeroport de Barcelona-El Prat es faci mitjançant la línia R4 nord de Rodalies i no amb una llançadora segregada a les línies actuals; i s’oposa a l’estació central del Camp de Tarragona perquè no connecta Rodalies amb l’alta velocitat.
Els debats telemàtics han permès arribar a més gent
La PTP està satisfeta per l’èxit que han tingut els quatre debats telemàtics sobre ciutat i mobilitat sostenible. “A totes les entitats ens ha costat fer coses durant el confinament però amb aquest tipus de debats hem aconseguit arribar a molta més gent de la que ho fem habitualment”, reflexiona Pi. Segons les dades de què disposa la PTP les ponències han estat seguides per entre 300 i 500 persones de mitjana, de diferents punts del territori català i també de l’Estat espanyol i de l’estranger.
“Ciutat dels 15 minuts”, “Interoperabilitat entre la bicicleta i el transport públic”, “Electromobilitat” i “Pla Tren 2024” han estat els temes tractats. Per la seva actualitat i interès ha provocat “una interacció molt satisfactòria entre els ponents i les persones que els han seguit; s’han fet intervencions i preguntes de gran qualitat que han enriquit molt el debat”, conclou el coordinador tècnic de la PTP.