La prova pilot sobre recol·lecció de bolets del PNIN de Poblet s’aplicarà aquest 2014 als boscos de la Generalitat de Catalunya del Parc Natural de l’Alt Pirineu, del Parc Natural dels Ports i del Ripollès, on aquests representen un percentatge important dins d’aquestes àrees i a més a més contenen un interès micològic.
Segons el conseller d’Agricultura, es pretén que puguin adherir-se voluntàriament a la prova propietaris privats i municipals per tal de crear zones contínues als boscos de la Generalitat, amb la finalitat de preservar el recurs micològic, fomentar les bones pràctiques recol·lectores i el coneixement de les diverses espècies de bolets comestibles i tòxiques i així augmentar l’atractiu pels recol·lectors i reduir les despeses de la gestió.
En aquestes zones s’aplicarà una senyalització que doni suficient informació al boletaire per evitar confusions i per tal que aquest tingui coneixement en tot moment sobre el tipus de bosc en el qual es troba.
Es crearan unes comissions de seguiment que coordinaran i avaluaran la implementació de la regulació de recol·lecció de bolets a cada zona i en les que estaran representades totes les parts implicades ( el Departament, Forestal Catalana, Ajuntaments i propietaris adherits ).
Un cop coberta la inversió inicial en senyalització i també el manteniment el possible marge d’ingressos es destinarà a inversions finalistes de millora i altres activitats (que poden incloure conscienciació bones practiques i recerca) que decidiran les comissions de cada zona.
D’altra banda, es proposa un nou model de contracte-conveni entre l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya Forestal Catalana i el propietari del bosc. A través d’aquest contracte-conveni, Forestal Catalana gestionarà l’aprofitament dels bolets i l’expedició dels abonaments per a la recol·lecció. Amb aquest sistema, es disposarà de diversitat de llocs d’expedició del permís al territori (Oficines del Departament, centres d’informació dels espais naturals protegits, i /o en col·laboració amb els ens locals i altres) i aquesta es podrà fer també de manera telemàtica.
Durant la roda de premsa, Pelegrí ha explicat que “aquestes experiències pilot serviran per establir les bases d’una futura regulació administrativa de la recol·lecció de bolets, un tema complex que cal fer amb consens”. El conseller ha explicat que “darrera un bolet hi ha un bosc i un propietari i per aquest motiu és important afrontar amb valentia aquest tipus d’iniciatives que permeten augmentar la conscienciació social de la importància de les superfícies forestals i de les dificultats d’obtenció dels recursos derivats d’aquests precisament per poder-les mantenir en bon estat i millorar-ne la gestió”
Pelegrí ha destacat la bona acollida que ha tingut el pla pilot del PNIN de Poblet i la necessitat que “puguem posar en valor els productes del bosc com aquests i implicar també els propietaris en la seva conservació i millora”.
“Els boscos són una infraestructura de país per la seva multifuncionalitat. Aporten productes de valor com els bolets, el suro, la fusta, biomassa, ajuden a fixar la gent al territori i contribueixen al reequilibri territorial, i tenen un paper essencial en la fixació del CO2 i també en el manteniment de la nostra biodiversitat, essent alhora indicador de sostenibilitat del nostre país”.
Collir bolets sense malmetre el bosc
En els últims 20 anys, l’activitat de recol·lecció de bolets ha sofert un increment de practicants desmesurat.
L’increment de boletaires comporta que els terrenys forestals pateixen una concurrència de visitants excessiva, no controlada, la qual cosa perjudica considerablement el mantell forestal, en detriment de la seva producció i, encara més greu, malmet el miceli i les arrels de les espècies forestals micorizades.
A part de tots aquests danys directes, hi ha un conjunt d’afectacions derivades de l’activitat mateixa, com són els danys en camins i senders a causa del trànsit concentrat de vehicles i persones, i, encara pitjor, la gran quantitat de deixalles abandonades en el medi forestal, la qual cosa comporta que s’hagi de fer un treball extra amb un període estimat de dos mesos després de la temporada boletaire.
A més, mentre que els bolets tenen un preu de mercat moltes vegades elevat, actualment a Catalunya la seva recol·lecció és gratuïta, no genera cap benefici directe al propietari forestal i en canvi sí que li comporta perjudicis. Aquest fet és totalment injust per al propietari que ho ha de gestionar, atès que el manteniment de la massa forestal en bones condicions és un benefici mediambiental per a la societat de valor incalculable.
El desenvolupament d’aquests plans pilots, ens permetrà tenir de forma directa informació dels usuaris. També serà possible tenir coneixement de les quantitats i espècies de bolets que s’extreuen, i d’aquesta manera aplicar uns criteris de sostenibilitat del recurs més pròxims al territori.
La proposta del pla pilot
Aquest pla s’aplicarà a les forest públiques que són propietat de la Generalitat de Catalunya dins l’àmbit territorial del Parc Natural l’Alt Pirineu (7.433 ha.), del Parc Natural dels Ports (6.821 ha.) i del Ripollès (6.270ha.). En total, la iniciativa s’aplicarà a 20.524 hectàrees on és titular la Generalitat, extensible a la resta de propietaris contigus que s’hi vulguin adherir de forma voluntària dins d’aquests àmbits.
El pla pilot comprèn:
Establiment d’unes zones acotades i senyalitzades per a l’activitat de recol·lecció de bolets dins les zones abans esmentades. Aprovació d’uns consells de bones pràctiques que han de regir l’activitat de recol·lecció de bolets en les zones senyalitzades i que es distribuiran als boletaires que hi accedeixen.
Els preus per adquirir els abonaments es consensuaran i s’ajustaran a través de la Comissions de seguiment segons criteris de superfície, valor del producte etc.
En qualsevol cas no entraran en servei a les noves zones de recol·lecció fins la propera temporada de bolets (tardor de 2014), un cop s’hagin establerts també els mecanismes corresponents de tramitació telemàtica i pagament.
L’adquisició dels abonaments es podrà realitzar per via telemàtica, o bé en oficines del i centres d’informació del DAAM, oficines municipals i altres establiments dins l’àmbit de les zones de recol·lecció.
Bona acceptació del pla pilot del PNIN de Poblet
L’any passat es va posar en marxa un Pla pilot de recol·lecció de bolets al Paratge Natural de Poblet, en concret a 3.520 hectàrees.
L’objectiu principal d’aquest pla, que té una durada de dos anys, és que el boletaire aficionat que practiqui l’activitat en aquest paratge gaudeixi de la recol·lecció d’acord amb les recomanacions i les bones pràctiques.
Aquesta prova ha estat recolzada científicament des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Ja es manté una xarxa de seguiment de bolets, quant a diversitat i producció des de l’any 1995, i aquesta prova pilot també permetrà fer un estudi sobre les repercussions que la recol·lecció de bolets té sobre els terrenys forestals i establir l’ordenació d’aquesta activitat en el marc de la protecció del medi i de l’ús racional i equilibrat del territori. També s’han realitzat treballs de gestió forestal orientats a augmentar la producció micològica.
El primer any d’implementació 2012-2013, ha tingut molt bona acollida i s’han expedit 2.158 autoritzacions per a la recol·lecció de bolets al Paratge Natural de Poblet i la seva zona d’influència.
Pel que fa a l’import de recaptació ha estat de 4.290 €. Els ingressos recaptats durant aquesta primera temporada es destinaran a la promoció, difusió i recerca micològica dins la mateixa zona de recol·lecció.
Forestal Catalana
Forestal Catalana, SA. és una Empresa Pública de la Generalitat de Catalunya en forma de societat Mercantil Anònima. Es regeix per la llei 4/1985 de 29 de març de l’Estatut de l’Empresa Pública Catalana pel Reial Decret Legislatiu 1564/1989 de 22 de desembre pel que s’aprovà el text refós de la Llei de Societats Anònimes i la resta de disposicions complementàries així com pels seus propis estatuts. El Consell Executiu va aprovar-hi la constitució i els Estatuts Socials en data 19 de desembre de 1987. Forestal Catalana SA realitza una variada gamma d’actuacions mediambientals, que van des de la gestió forestal, la construcció d’infrastructures, les actuacions de conservació del medi natural, la producció i comercialització de planta destinada principalment a la repoblació forestal, fins la gestió de recursos ramaders, aquícoles i de fauna, així com estudis i projectes relacionats amb l’expressat anteriorment . El nombre d’obres i treballs realitzats anualment supera els dos centenars.
Per a l’assoliment d’aquests objectius, Forestal Catalana SA disposa d’un equip humà tècnicament qualificat i d’un extens parc de maquinària i de transport forestal, així com de planters, amb una existència superior als dos milions de plantes forestals. L’estructura i l’equip tècnic que la composa fa que Forestal Catalana, SA. presenti totes les característiques de servei públic de l’empresa pública, afegit a l’agilitat i creativitat pròpies de l’empresa privada.