[foto]
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha estat aquest divendres a Barcelona per recollir el Premi a la Construcció Europea lliurat pel president del govern d’Espanya Pedro Sánchez, i el, president del Cercle d’Economia Javier Faus
El lliurament del premi ha tingut lloc en el marc de la 37a edició de les jornades del Cercle d’Economia dedicades al «Moment d’Europa: esperança política, autonomia estratègica» que s’ha celebrat aquesta setmana a Barcelona. La decisió d’atorgar el premi es va prendre al gener, quan el jurat va reconèixer que la presidenta de la Comissió «ha liderat l’actuació coordinada amb tots els Estats membres contribuint a la fortalesa ia la construcció europea», que es tradueixen entre altres coses llançament dels fons NextGenerationEU i propostes en salut com una estratègia comuna, amb compra conjunta de vacunes, per encarar la pandèmia.
En el seu discurs, Von der Leyen ha agraït a Pedro Sánchez que “des del primer moment.” hagi cregut en NextGenerationEU, i ha assenyalat, entre d’altres coses, l’entrefa d’uns 100.000 milions d’euros als estats membres de la UE en inversions en el marc de NextGenerationEU, en el que ha dit “és un pla sense precedents, amb inversions i reformes, que pot remodelar la nostra economia durant dècades. Un pla per fer realitat el Pacte Verd Europeu” i accelerar la digitalització europea. “Amb 800 000 milions d’euros d’inversions, NextGenerationEU farà que Europa i Espanya siguin més fortes i estiguin més ben preparades per afrontar els reptes dels nostres temps”.
La presidenta de la Comissió Europea ha dit que “Espanya sempre ha estat una pionera de NextGenerationEU. Va ser el primer país de rebre finançament i ara és el primer país de demanar el segon tram de fons” Von der Leyen ha destacat que “a Catalunya el NextGenerationEU ja està tenint un efecte determinant” i que ” donarà suport a les empreses innovadores que fan servir la tecnologia de cadena de blocs (blockchain) per certificar l’origen del vi i prevenir el frau. A més, invertirà en el Centre de Supercomputació de Barcelona, un centre d’excel·lència europea i mundial que du a terme recerca d’avantguarda en àmbits que van des de l’atenció sanitària fins a la ciència del clima”.
Von der Leyen també afirma que NextGenerationEU “contribuirà a fer de Catalunya una de les noves valls d’hidrogen d’Europa. Aquesta regió és l’escenari perfecte per ser-ho” “Vostès -va dir en el seu discus- produeixen molta energia a partir del vent, l’aigua i l’energia nuclear. I ara estan creant tot un ecosistema d’hidrogen. Estan invertint en la producció d’hidrogen net, en noves flotes d’autobusos per a Barcelona i Tarragona, però també en capacitats i educació, amb un nou màster interuniversitari en Tecnologies de l’Hidrogen. Això és fantàstic. I no hi ha cap exemple més bo de la mena de canvi que volíem suscitar quan vam posar en marxa NextGenerationEU”
Amb l’entrega d’aquest guardó a la presidenta de la Comissió Europea, el Cercle d’Economia vol valorar les iniciatives promogudes per la Unió Europea per fer front a la pandèmia i les seues conseqüències. En primer lloc, el llançament dels fons Next Generation EU, un ambiciós programa de suport a la recuperació i resiliència dels països de la Unió Europea davant de la crisi causada per la pandèmia, finançat amb l’emissió de deute conjunt. Aquest programa trenca amb una doble barrera a les polítiques tradicionals de la Unió; d’una banda, per l’aportació solidària de transferències als països més damnificats per la crisi; i de l’altra, pel finançament mitjançant l’emissió de deute amb la garantia del pressupost de la mateixa Comiss