La principal preocupació de les persones enquestades és la inflació i l’increment del cost de vida amb un 62% de mitjana cosa que representa 10 punts més que el darrer baròmetre. La pobresa i la desigualtat, amb un 42% de mitjana, ocupa el segon lloc; el sistema de salut, amb un 42% de mitjana, el tercer lloc mentre que el medi ambient, amb un 40% de mitjana, ocupa la quarta posició, un punt menys que el baròmetre anterior.
“L’essencial és i serà sempre mantenir les necessitats bàsiques cobertes per aquest motiu no sorprèn l’increment en la preocupació per la inflació i el cost de vida”, explica la Head of Sustainability & ESG d’Ipsos Espanya, Maria Vilar, però ressalta que “el canvi climàtic i el medi ambient encara estan entre les majors preocupacions dels individus i avui és més tangible que mai”. Creix l’escepticisme climàtic
Una de les dades que més preocupen de l’enquesta és l’increment constant, ja detectat en els darrers tres anys de l’escepticisme climàtic. Si bé el canvi climàtic preocupa a 7 de cada 10 ciutadans, cada cop hi ha més persones que consideren que el canvi climàtic és una cosa natural i no un efecte vinculat a l’activitat humana
Una altra dada significativa és que el 28% dels enquestats consideren que el canvi climàtic no té a veure amb l’origen humà, cinc punts més que el darrer baròmetre i per contra baixa sis punts el percentatge de persones que consideren que el canvi climàtic d’origen humà existeix (un 63% dels enquestats).
A l’hora de lluitar contra aquest canvi climàtic creix la idea que han de ser els governs i les empreses les que han de fer-hi front i no pas els ciutadans. “Això evidencia la importància de què les companyies es posicionin, les estratègies arribin al consumidor i actuïn perquè així ho esperen els seus clients. A més ens apropen a la idea que aquelles companyies que ajudin al consumidor a ser més sostenibles sense posar-ho més difícil, seran recompensades”. Indica Maria Vilar.
Tot i que de mitjana un de cada dues persones en l’àmbit mundial pensa que han de canviar el seu estil de vida per reduir l’empremta mediambiental, aquesta idea cau tres punts respecte al baròmetre del 2019.
Accions ciutadanes per lluitar contra el canvi climàtic
Però no totes les dades del baròmetre són negatives, ja que cada cop són més les persones que adopten hàbits i pràctiques més sostenibles. El nombre de persones que afirma evitar agafar el seu cotxe ha passat del 49% del 2019 al 61% del 2022 i aquells que eviten agafar l’avió ha passat del 41% al 52%. L’ús d’energies renovables per a la calefacció també ha crescut passant del 34% al 44% d’un baròmetre a un altre.
Altres dades significatives són que el 57%, 5 punts més que el darrer baròmetre, afirma evitar consumir productes procedents de llocs molt distants d’on es viu. Hi ha altres actuacions ecològiques plenament consolidades com la classificació de residus, evitar l’excés d’envasos o menjar fruites de temporada, però que no tenen un gran impacte en el canvi climàtic. En canvi, el consum de carn, que sí que té un gran impacte en el clima no disminueix a escala mundial i l’agricultura i la tecnologia digital com productors de CO? són subestimades per part de la ciutadania.