La platja de Castell de Palamós, al Baix Empordà, acollirà un centre d’interpretació de l’entorn

La Generalitat cedeix el conjunt edificat de la platja de Castell de Palamós a l'Ajuntament de la ciutat en el marc d?un acord de col·laboració iniciat l'any 1999 amb l'objectiu de protegir aquest espai natural singular del lit'indret fent que l'experiència de visitar Castell sigui més intensa i potent, i minimitzar els impactes que provoca l'elevada freqüentació de visitants.

La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Anna Sanitjas i Olea; la directora dels Serveis Territorials a Girona, Elisabet Sanchez i Sala, i l’alcalde de Palamós, Lluís Puig i Martorell, s’han trobat avui per acordar la concessió de l’ús del conjunt edificat de la platja de Castell per part de la Generalitat a l’Ajuntament de Palamós a fi d’establir-hi un equipament per a la interpretació de l’entorn i els seus valors ambientals i patrimonials. Aquest acord s’inscriu en el marc de col·laboració establert des de l’any 1999, any en què va iniciar-se el procés d’adquisició pública de la finca Paratge i Pla de Castell i va consolidar-se així la protecció d’aquest espai natural singular del litoral del Baix Empordà.

El conjunt edificat de la platja

El conjunt edificat cedit a l’Ajuntament de Palamós es troba a l’extrem nord de la platja de Castell. Es tracta d’un immoble amb un valor patrimonial important, per la qual cosa està declarat Bé cultural d’interès local.

La seva superfície total és de 610 m2, amb tres àmbits diferenciats: l’estudi Josep Maria Sert (286 m2); les barraques de pescadors i la casa del guarda (141 m2), i els patis (174 m2). A més, en l’entorn immediat també hi ha unes quantes construccions petites, com ara les cavallerisses (17 m2) i la caseta de pou (6 m2).

El desembre de 2021, l’Ajuntament de Palamós va presentar una proposta d’usos per implantar-hi els serveis següents: un centre d’informació i interpretació de l’espai natural del Castell-Cap Roig (patrimoni natural, cultural i paisatgístic), un espai de descoberta de l’entorn (aula taller) i d’activitats esportives i culturals i zones destinades a serveis.

Per desenvolupar aquest projecte, s’acorda la concessió de l’ús dels immobles, atès que aquesta fórmula proporciona a l’Ajuntament de Palamós una capacitat d’intervenció integral sobre el conjunt que garanteix la protecció i posada en valor d’un element patrimonial protegit. Aquest acord de cessió es planteja amb una durada inicial de 20 anys, prorrogable de mutu acord, i amb caràcter gratuït.

Execució del projecte de restauració, integració i ordenació de Castell

La col·laboració entre l’Ajuntament de Palamós i la Generalitat ha estat constant des de l’inici en àmbits com la regulació de l’ús públic o la restauració d’elements amb valor natural.

L’agost de 2017, va formalitzar-se aquesta col·laboració, després de la tramitació d’un Pla especial urbanístic (PEU), amb la concessió d’una part dels terrenys, corresponents al pla de Castell, a fi d’ordenar l’espai d’aparcament i fer-hi una intervenció de millora ambiental i paisatgística.

L’Ajuntament de Palamós va concloure el projecte de reubicació i integració paisatgística de l’àrea d’aparcament de servei a l’espai natural, l’any 2018. Aquest aparcament es va situar en l’espai de la plana més proper a la carretera d’accés a Castell, lluny de les visuals d’accés a la platja, fet que en permet una molt millor integració en el paisatge.

Els treballs que s’hi van fer també van incloure la construcció d’un camí de nova formació, de sauló, que uneix l’aparcament i la platja, exclusiu per a vianants i bicicletes.

El projecte de restauració, integració i ordenació de Castell també va permetrela millora de la zona d’acollida i d’accés a la platja, la restauració ambiental de l’àmbit i les obres de portada d’aigua a la zona per a la millora dels serveis i la prevenció d’incendis.

L’objectiu d’aquest projecte és potenciar els valors naturals de l’indret fent que l’experiència de visitar Castell sigui més intensa i potent, i minimitzar els impactes que provoca l’elevada freqüentació de visitants.

L’àmbit natural protegit de Castell-Cap Roig és un espai litoral caracteritzat pels seus elevats valors paisatgístics i pel seu ric patrimoni natural i històric.

És en una àrea de la Costa Brava d’una bellesa excepcional que no ha patit agressions urbanístiques importants. Cal destacar que només resten a la costa catalana alguns petits fragments relictes que presentin característiques semblants. Ofereix un interessant mosaic agroforestal, penya-segats costaners, cales i l’arxipèlag de les illes Formigues.

Història del paratge

La finca Paratge i Pla de Castell, de 85 ha, és titularitat de la Generalitat de Catalunya i està gestionada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós.

Des de finals dels anys 80, va ser objecte d’una intensa campanya ciutadana per impedir-ne la urbanització de la mà de la plataforma ciutadana Salvem Castell. L’any 1994, es va realitzar un referèndum popular en què una majoria del 70% de palamosins va manifestar-se a favor de la preservació dels terrenys, i es va iniciar la modificació corresponent del planejament urbanístic.

Finalment, els terrenys que conformen actualment la finca pública van ser adquirits per la Generalitat en dues fases, la primera l’any 1999, i la segona l’any 2001. Des del gener de 2003, forma part de l’espai d’interès natural del Castell-Cap Roig, una extensa zona costanera de gran valor ecològic i paisatgístic que s’estén pels termes de Palamós, Mont-ras i Palafrugell. Representa una bona mostra dels paisatges més primigenis de la Costa Brava que s’han escapat de la pressió urbanitzadora de les darreres dècades.

Així, el contacte entre els sistemes forestals i agrícoles amb el litoral, poc freqüent malauradament en gran part de les nostres costes, n’és la principal singularitat. Així mateix, des de l’abril de 2007, és inclòs en el Catàleg de forests d’utilitat pública, per la qual cosa forma part del domini públic forestal.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...