[foto]
La manifestació, convocada per Unió de Pagesos i que ha comptat amb el suport d’altres organitzacions, ha aplegat al voltant de 4000 persones que des del Portal de l’Àngel fins la Plaça Sant Jaume, han passat per Via Laietana amb una dotzena de tractors i pancartes reclamant mesures urgents al Govern català i central per fer front a una de les majors crisis del sector agrari. De fet, la mateixa magnitud de la manifestació és una mostra de la crisi que viu el sector. Segons Unió de Pagesos, “no n’hi ha hagut cap similar del sector agrari a Barcelona des de l’any 2000 pel que fa a l’assistència de pagesos i pageses de tots els sectors agrícoles ramaders i forestalistes i de totes les comarques de Catalunya”. Segons el sindicat, una de les conseqüències més significatives de la crisi actual és la pèrdua del 43% de la renda agrària des de 2001 fins ara.
Durant els parlaments, davant el Palau de la Generalitat, el sindicat ha demanat al Govern de Catalunya més implicació en lloc de la “indiferència i abandonisme envers la situació del sector”. El coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, ha denunciat l’abandó que pateix el sector per part del departament d’Agricultura de la Generalitat i ha acusat al conseller de “no posar les eines per complir el mandat constitucional i estatutari de modernització del sector agrari”. Caball també ha denunciat la inacció de la resta d’autoritats catalanes del Govern en matèria de competència, de consum i de comerç davant els abusos de la gran distribució. Caball també ha criticat la gestió de la ministra Espinosa per la línia “desencertada del Govern central en el debat de la futura reforma de la Política Agrària Comuna i la gestió dels recursos europeus” i ha recordat que “el sindicat vol una PAC que garanteixi un nivell de vida equitatiu a la població agrària i asseguri al consumidor subministres a preus raonables”.
Unió de Pagesos ha recordat que el 26 de març de 2009, el Parlament Europeu va aprovar una resolució que deia que a la Unió Europea “existeixen elements de judici que apunten que els grans supermercats usen el seu poder de compra per forçar a la baixa, fins a nivells insostenibles, els preus satisfets als proveïdors i per imposar-los condicions injustes”. També la Política Agrària Comuna és deficient ja que no compta amb mecanismes efectius de gestió del mercat i tanca els ulls davant d’injustícies manifestes i incompliments flagrants de la normativa; un fet al qual s’afegeix l’abandonament dels mecanismes de gestió del mercat, com ara l’eliminació de la intervenció pública, l’eliminació de les quotes de producció (2015), entre d’altres.
La manifestació (20-2-2010) precedeix la celebració d’un debat monogràfic al Parlament de Catalunya sobre la situació del sector, tal i com el sindicat va demanar a les forces polítiques catalanes.
Mercats reivindicatius
Amb la mateixa finalitat de denunciar els abusos dels grans actors de la distribució a Catalunya i com a prèvia a la manifestació d’aquest dissabte, el dia abans, Unió de Pagesos va fer un mercat de preus justos a Sant Boi de Llobregat. Al mercat hi havia una mica de tot: cítrics, oli, vi i productes d’horta… Com ja és habitual en aquests mercats, el sindicat agrari ofereix els productes de la terra al preu que es considera just, tant per productors com per consumidors, per tal de donar a conèixer les dificultats que afronta la pagesia i conscienciar els consumidors.
Les reivindicacions
Unió de Pagesos reclama al Govern de la Generalitat, al Govern de l’Estat i a la Unió Europea, cadascú en el seu àmbit de competències:
– Que aturin els abusos de l’oligopoli de la gran distribució, ja que imposen preus ruïnosos als productors agraris i marges abusius al consumidor.
– Prou de complicitat per omissió del Govern català i central, ja que ni ho eviten, ni ho sancionen.
– Reclamen una nova legislació de comerç agroalimentari, que garanteixi la transparència i l’equitat al mercat.
– Reclamen la reciprocitat en les exigències als productes importats, respecte als produïts a la Unió Europea.
– Volen polítiques reals per millorar la competitivitat de les empreses agràries: accés al finançament; ajuts de mínims; salvament d’empreses en crisi; cessament anticipat; no a la jubilació als 67 anys; augment de la participació de la pagesia en el valor afegit; un paquet de mesures sectorials.
– Volen polítiques estructurals i mesures horitzontals: promoció dels productes autòctons; reducció dels costos ramaders específics; millora dels programes de sanitat animal, vegetal i de les assegurances agràries; fons de terres i drets de Catalunya; moratòria dels pagaments per inversions.
– Volen una fiscalitat adaptada a l’encariment dels costos i la caiguda dels ingressos.
– Volen una PAC que compleixi el Tractat de Lisboa: garantir un nivell de vida equitatiu a la població agrària i assegurar al consumidor subministres a preus raonables.