La mort de Stephen Hawking deixa per provar la combinació entre la relativitat general i la teoria quàntica

La mort de Hawking que, juntament amb Roger Penrose, va mostrar que la teoria general de la relativitat d'Einstein implica que l'espai i el temps han de tenir un principi en el big bang i un final dins de forats negres, deixa inacabada la seva Teoria de l'Univers. La seva gran aportació va ser l'intent de combinar la relativitat general amb la teoria quàntica. Hawking havia expressat el seu desitg de viatjar a l'espai, una fita que, si més no amb el seu cos terrestre, no podrà veure realitzat. Les cendres d'un dels científics més importants del segle XX seran enterrades al costat de les de Isaac Newtpn.

[foto] 

El científic anglès i gran estudiós de l’Univers Stephen Hawking ha mort la matinada d’aquest dimecres 14 de març a la seva casa de Cambridge, a l’edat de 76 anys. La mort l’ha confirmada la família a través d’un comunicat tramès pels seus fills i filla Lucy, Robert i Tim a diverses agències d’informació. La seva mort deixa sense inacabada la Teoria de l’Univers en la que sempre va treballar. De fet, una de les seves més grans aportacions ha estat l’intent de combinar la relativitat general (coneixement del més gran) amb teoria quàntica (coneixement del més petit). En la seva darrera visita a Barcelona explicava la seva esperança que en uns anys es pogués finalment establir aquesta relació del més gran amb el més petit de l’Univers, una esperança i un desitg que ja no podrà veure complert, si més no en aquesta vida.

En la seva darrera intervenció pública, feta per videoconferència des del Regne Unit, en el marc de festival Starmus que es celebra Trondheim (Noruega) i on es reuneixen científics de diferents àmbits per parlar del futur de la Terra i de la Humanitat, Hawking va recordar que ens trobem al principi de l’era espacial i va sentenciar que haviem de colonitzar d’altres planetes si voliem tenir futur. D’acord amb aquesta creença i amb l’interès i intenció que tenia de viatjar a l’espai, Hawking partipava en el projecte Breakthrough Starshot per desenvolupar un sistema de propulsió per a viajes interestelars.
En aquesta darrera intervenció, Hawking va recordar que creia en la vida inteligent a la Terra, que aquesta tendia a l’autodestrucció i que aquest és el punt en que es troba ara la Humanitat.

Com un preludi de la seva mort, aquests dies es podia veure a diferents canals de televisió “La Teoria del todo” (The Theory of Everything, en la seva versió original), una película que narra la vida de Stephen Hawking des de la seva joventut i diagnosi de la malaltia. Una pel·licula dirigida per James Marsh, estrenada el 2014, i basada en les memories de qui va ser la seva esposa durant 30 anys (del 1965 al 1995), Jane Wilde Hawking: Travelling to Infinity: My life with Stephen.

Hawking havia nascut el 8 de gener del 1942, just 300 anys després de la mort de Galileo Galilei i al llarg de la seva intensa vida com a científic estudiós de ll’Univers i malgrat la malaltia degenerativa que patia i la traquetomia que li impedia la parla, compta amb una extensa obra cièntifica, però també divulgativa, ja que una de les seves obsessions era que la gent conegués i entengués la ciència. En aquest sentit, Hawking va publicar cinc llibres de divulgació: Breu història del temps, (1988), Forats negres i universos bebès i altres assajos (1993), L’univers en una closca de nou (2001), Brevíssima història del temps (2003), i El gran disseny (2010).

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...