La mobilitat sostenible i el canvi climàtic copen els sisens Premis Ciències Ambientals

El primer premi a la iniciativa empresarial, ha recaigut en el projecte Torres & Earth de Bodegues Torres, i el primer premi a la comunicació ambiental ha estat per la sèrie audiovisual "Cada cosa on toca". També hi ha hagut guardons per activitats de recerca i projectes i estudis. L'objectiu d'aquests guardons és reconèixer la iniciativa de les empreses en el sector del medi ambient, les actuacions dutes a terme per comunicar els reptes de la sostenibilitat a Catalunya, la trajectòria dels estudis de Ciències Ambientals, així com la recerca interdisciplinària.

[foto] 

L’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) i el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) han lliurat els sisens Premis Ciències Ambientals. L’acte, que va tenir lloc el 14 de desembre, va anar precedit d’una conferència de Ferran Latorre, alpinista català, en la qual va descriure la seva trajectòria, posant èmfasi en el per què de l’estima a la muntanya. Va ser una xerrada molt inspiradora en la qual Latorre va convidar els assistents a no perdre la curiositat i a perseguir els seus reptes, com ha fet ell mateix en aconseguir coronar els 14 vuitmils. Després de la conferència, que va tenir una gran acollida entre els assistents, es va procedir a desvetllar els guanyadors dels premis. Aquesta sisena edició constava de cinc categories, per a les quals es van rebre 30 candidatures. Els premiats a les cinc categories de la present edició han estat:

Iniciativa empresarial: 1r premi, Torres & Earth de Bodegas Torres; Accèssit, Back to Eco de Bymyeco.
Comunicació ambiental: 1r premi, Cada cosa on toca. A Maó reciclam de Marta Pérez; Accèssit, Ambientubers de Cristian Serrano, Maria López, Alex Mate i Marina López.
Activitat de recerca: 1r premi, Impactes sobre la salut relacionats amb el planejament urbà i de la mobilitat: Una millor planificació urbana i del transport podria posposar el 20% de morts prematures cada any a les ciutats de Natalie Mueller; Accèssit, Cap a les ciutats sostenibles a través d’una anàlisi ambiental, econòmica i d’ecoeficiència dels sistemes urbans de sanejament i drenatge d’Anna Petit.
Projecte o treball de fi d’estudis: 1r premi, Un Nou Model de Transport Sostenible per Barcelona d’Ivan Rabal; Accèssit, La problemàtica del barb roig als estanys d’alta muntanya del Pirineu de Laura Márquez, Ana Elguea, Lorena Flores i Sara García.
Treball de recerca de Batxillerat: 1r premi, Escassetat d’aigua d’Inés Esteban; Accèssit, Els pòl·lens que causen al·lèrgies respiratòries de Núria López.

Els guardons s’adrecen als estudiants de l’últim curs i titulats en Ciències Ambientals, i també a investigadors, professionals, empreses i entitats de l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat. A més, per segon any consecutiu s’ha obert la convocatòria a l’alumnat de batxillerat.

Els representants del COAMB i l’ACCA van ser els conductors de l’acte. Els encarregats de lliurar els premis de cada categoria, en canvi, van ser professionals de diferents àmbits. En el cas del treball de recerca de batxillerat, la docent de secundària de l’Escola Pia Granollers, Teresa Coma, va ser qui va lliurar els guardons; per al projecte de final de grau va ser l’ex-coordinador del grau de Ciències Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan Rieradevall; en la categoria de recerca, va donar els reconeixements Jordina Belmonte, directora de l’ICTA-UAB; per a iniciativa empresarial els va lliurar Joan Barfull, de Pimec; i en el cas de comunicació ambiental, va lliurar els premis Blanca Nevot, per part d’Ecoembes. Els trofeus, impresos en 3D sota criteris d’ecodisseny, es van lliurar a l’Ateneu Barcelonès. El disseny dels trofeus, de Lucio Traficante, va ser fruit d’un concurs públic organitzat en col·laboració amb l’Ateneu de Fabricació Digital de la Fàbrica del Sol de l’Ajuntament de Barcelona, on s’han imprès digitalment els guardons (amb materials reciclats).

Aquesta edició dels Premis Ciències Ambientals ha comptat amb la col·laboració d’Ecoembes.

Els Premis Ciències Ambientals són una iniciativa del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya i l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA), que té com a principal objectiu donar a conèixer el paper fonamental que el col·lectiu de les ciències ambientals té en les transformacions socials, econòmiques i culturals del segle XXI Els premis són també un reconeixement a la trajectòria dels estudis ambientals a Catalunya, a la recerca interdisciplinària, a la iniciativa empresarial en el sector del medi ambient i al treball per comunicar els reptes de la sostenibilitat ambiental.

S’estableixen cinc categories amb els següents destinataris:

‘Projecte o treball de final d’estudis’: estudiants universitaris d’últim curs dels estudis de Ciències Ambientals que imparteixen les universitats catalanes.
‘Activitat de recerca’: estudiants dels programes oficials de postgrau (doctorat i màster), personal docent i d’investigació vinculat a les universitats i centres o instituts de recerca en l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat a Catalunya.
‘Iniciativa empresarial’: empreses, emprenedors, organitzacions i entitats, amb seu social a Catalunya, que treballin en l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat.
‘Comunicació ambiental’: ambientòlegs, entitats ecologistes, associacions, tècnics d’ajuntaments, consultories ambientals, centres d’educació ambiental i professionals de l’àmbit de la comunicació ambiental, que hagin dut a terme activitats orientades a la societat catalana.
‘Treball de recerca de Batxillerat’: estudiants que hagin realitzat el Treball de Recerca a un centre d’ensenyament de Catalunya.

Comparteix-me:

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....