La marca “Montseny, Reserva de la Biosfera”arrenca amb l’acreditació de tretze primeres empreses

El distintiu promou i dona visibilitat als recursos locals, productes, béns i serveis que vetllen per la sostenibilitat ambiental i territorial que marquen els objectius de la Reserva de la Biosfera del Montseny

Coincidint amb el 47è aniversari de la declaració de Reserva de la Biosfera, el dilluns 28 d’abril, tretze empreses de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny van rebre l’acreditació per poder fer servir la marca “Montseny. Reserva de la Biosfera”

La marca “Montseny, Reserva de la Biosfera” és l’instrument per promoure i donar visibilitat a tots aquells recursos locals, productes, béns i serveis produïts i oferts dins l’àmbit de la Reserva sota el paradigma de la sostenibilitat ambiental i territorial i d’una nova economia social, tal com marquen els objectius de la Reserva de la Biosfera, en consonància amb el Pla d’Acció de la Reserva de la Biosfera 2021-2030.  

Aquestes primeres tretze acreditacions s’han concedit de forma automàtica a les entitats i establiments acreditats amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), donat que ja compleixen els requisits de la marca pel que fa al seu compromís per millorar el desenvolupament i la gestió del turisme al Montseny, respectant les necessitats del medi ambient, dels residents locals, les empreses i els visitants. 

Totes aquelles noves empreses que vulguin acreditar-se hauran de complir els requisits que marca la normativa. En aquest sentit, podran emparar-se en la marca “Montseny, Reserva de la Biosfera” els recursos locals, productes, béns o serveis, especialment els agroalimentaris, artesanals i els de promoció turística amb finalitats culturals i recreatives, que contribueixin a la consecució de beneficis mediambientals i de sostenibilitat en la fabricació dels productes o en la prestació de serveis, i que assumeixin el compromís amb les tradicions culturals i identificadores del lloc on es desenvolupa l’activitat. A més a més, hauran de complir els requisits i compromisos addicionals especificats als plecs de condicions sectorials.

Pel que fa al procediment per aconseguir la marca “Montseny, Reserva de la Biosfera”, les empreses hauran de fer una sol·licitud en què justifiquin que compleixen els requisits i  exposin quins són els seus compromisos de millora, d’acord amb els plecs sectorials corresponents recentment aprovats per la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona. La documentació estarà disponible properament al web de la Reserva de la Biosfera.  

Les tretze primeres empreses acreditades són Ademc, itineraris pedagògics del MontsenyFem Ecologia de Muntanya al Polell (Alberg el Polell), Restaurant Fonda MontsenyRecerques i Desenvolupament Emde (Casanova de Sant Miquel)El Porxo de Can BaixeresAprèn Serveis Ambientals (Escola de natura Rectoria de Vallcàrquera), Carpe Vitam (Hotel Somlom), Museu Etnològic del Montseny La GabellaEduca Viladrau, Calengobi (Turisme rural la Morera), La Calma, Cultura i Lleure (Restaurant el Bellver), Fundació Catalana de l’Esplai (Escola de Natura la Traüna) i Viladrau Educació. El distintiu s’atorga després que, el febrer de 2024, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona, gestores de l’espai natural, aprovessin el reglament de la marca.

L’acte de lliurament de les acreditacions va comptar amb l’assistència d’una cinquantena de membres de les empreses acreditades i de representants municipals del territori i va arrencar amb les intervencions de la diputada delegada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Anna Herrera, i del diputat d’ODS i Patrimoni Natural de la Diputació de Girona, Nil Papiol que van lliurar els distintius juntament amb el diputat de l’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar.

El Montseny, Reserva de la Biosfera des de 1978 

El 28 d’abril de 1978, la UNESCO va declarar la Reserva de la Biosfera del Montseny. Aquest reconeixement va ser propiciat per les característiques singulars del territori, tant les característiques ecològiques, com les culturals, com les activitats econòmiques tradicionals que s’hi desenvolupen. 

La Reserva de la Biosfera del Montseny comprèn els termes municipals d’Aiguafreda, Arbúcies, Breda, el Brull, Campins, Cànoves i Samalús, Figaró-Montmany, Fogars de Montclús, la Garriga, Gualba, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Seva, Tagamanent i Viladrau, entre les comarques del Vallès Oriental, Osona i la Selva i les províncies de Barcelona i Girona. 

Durant el 2014, després d’un procés participatiu i de consulta a tots 18 municipis, es va ampliar l’àmbit de la Reserva de la Biosfera del Montseny fins a 50.166 hectàrees, en un territori amb una població de més de 50.000 habitants. 

Comparteix-me:

El 1r simposi europeu sobre la biodiversitat cultivada conclou amb un manifiest per impulsar-la a les ciutats

El 1r Simposi Europeu “Fomentar la Biodiversitat Cultivada mitjançant Polítiques Alimentàries Locals” celebrat a Granollers el 29 i 30 d'abril s'ha tancat amb un Manifest que vol un full de...

Entitats socials i ecologistes del Priorat exigeixen que es deixi de transvasar aigua del riu Siurana

Aquest dilluns 5 de maig es reunirà la comissió de desembassament de Riudecanyes, per tal de fixar la reserva d’aigua per satisfer la demanda d’abastament i reg fins al setembre...

En el marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, la costa promou activitats dedicades al paisatge i a la cuina mediterrània durant el maig

Des del delta de l’Ebre al cap de Creus, es celebren jornades gastronòmiques, fires i festes que posen en valor els productes gastronòmics del sector de la pesca, i les...