La llei de canvi climàtic i transició energètica, que marca el camí per assolir la neutralitat d’emissions el 2050, ha estat aprovada aquest dijous 8 d’abril pel Congrés dels Diputats. Ara, el text haurà de passar el tràmit final de ratificació pel Senat on, si noi s’accepten noves esmenes, la llei quedarà aprovada definitivament
La comissió de Transició Ecològica ha donat llum verda al text impulsat pel govern espanyol amb 22 vots a favor, 10 abstencions i 5 vots en contra. Impulsada pel PSOE i Unides Podem, el text ha obtingut el suport d’ERC, EH-Bildu, PNV, Teruel Existe i Ciutadans. El PP i Més País s’han abstingut i Vox ha estat la única força que hi ha votat en contra. La ministra Teresa Ribera ha destacat l’aprovació d’questa norma, que estableix l’objectiu intermedi de reduir les emissions de CO2 un 23% de cara al 2030 en relació amb el 1990, com un primer pas “fonamental, per aquest país que hem de seguir construïnt” Per Ribera, alguns dels principals obejctius de la llei són “conciliar transició energèticsa amb biodiversitat, impulsar la transparència i la seguretat econòmica, la salut, la solidaritat i l’ocupació”.
Pel que fa al transport, la llei fixa que d’aquí a 30 anys el parc de turismes hauria de ser lliure d’emissions directes de C02. L’executiu no prohibeix la comercialització de cotxes contaminants però, com a pas previ, l’any 2040 els vehicles comercials lleugers nous haurien de tenir zero grams de CO2 per quilòmetre.A més, estableix que els municipis de més de 50.000 habitants i els territoris insulars hauran d’introduir en la planificació d’ordenació urbana la implantació de zones de baixes emissions no més tard del 2023 així com accions per afavorir els desplaçaments a peu o en bici i la mobilitat elèctrica. L’objectiu final és aconseguir pel 2050 un parc de turismes i vehicles comercials lleuger sense emissions directes de C02. En aquest sentit, organitzacions ecologistes demanen que la data de caducitat s’adelanti al 2035 perquè no hi hagi vehicles de combustió interna circulant més enllà del 2050.
La nova llei inclou els anomenats Plans Integrats d’Energia i Clima (PNIEC) i l’Estratègia de Descarbonització pel 2050 que pretenen reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 23% de cara al 2030 respecte el 1990, una fita que podria actualitzar-se el 2023.
També el 2030, les energies netes hauran de constituir al menys un 42% del consum final d’energia i aportar el 74% al sistema elèctric. En aquest sentit, les administracions hauran de promoure incentius per a les energies renovables.
La nova llei veta també les noves autoritzacions d’exploració, permisos d’investigació i concessions d’explotació d’hidrocarburs – inclòs el fracking – en tot el territori nacional, inlòs el mar territorial, la zona econòmica exclusiva i la plataforma continental, tot i que hi queden excloses les sol·licituds de concessió d’explotació vinculades a permisos d’investigació que es trobin en tràmit en el moment de l’aprovació de la llei.
El Consorci Forestal es mostra satisfet amb la nova Llei estatal de Canvi Climàtic, que reconeix la importància de la gestió forestal per la transició justa cap a una economia baixa en emissions de carboni i considera essencials el paper del bosc, l’ús i el consum de productes forestals en el camí d’assolir els seus objectius
El Consorci Forestal de Catalunya (CFC) s’afageix a la satisfacció expressada pel conjunt del sector vinculat al bosc. Tot i que queden molts camps en els què cal avançar, l’entitat considera una fita molt important la incorporació d’aspectes com el paper del bosc, la seva gestió i l’ús i el consum de productes forestals, com a elements essencials per a l’assoliment dels objectius de la Llei. El Consorci Forestal destaca que la Llei recull explícitament, en el seu article 23, la voluntat de fomentar les externalitats positives que proporcionen els embornals de carboni terrestres. Especialment, aquelles que proporcionen els sectors agrari i forestal, així com l’ús de la bioenergia i altres productes del bosc.
Mesures fonamentals per recolzar la figura del silvicultor actiu
L’aposta per la bioeconomia i el mandat al govern de l’estat a desenvolupar l’article 65 de la Llei 43/2003 bàsica de boscos, que preveu regular els mecanismes i les condicions per incentivar les externalitats positives dels boscos amb pla de gestió forestal, són altres aspectes clau que assenyalen des del Consorci Forestal, ja que consideren que són mesures fonamentals per recolzar als silvicultors actius. Milers de persones que amb la seva dedicació, constància i il·lusió, treballen per la conservació i millora del seu patrimoni. Aquesta tasca beneficia al conjunt del país, ja que els terrenys forestals de titularitat privada representen prop del 80% dels nostres espais forestals.
Des del CFC agraeixen especialment la complicitat i el recolzament del Grup Parlamentari Republicà al Congrés. Ha estat gràcies a la seva sensibilitat i complicitat que des del Consorci, juntament amb d’altres organitzacions del sector forestal (COSE i Juntos por los Bosques), han pogut contribuir a fer arribar les seves propostes i inquietuds al text. Una Llei que suposa un pas endavant en el camí per facilitar el marc que ha de permetre una gestió sostenible del bosc, quelcom que no es possible sense buscar l’equilibri entre els aspectes mediambientals, econòmics i socials.
L’objectiu i compromís del CFC és el recolzament als socis i l’impuls a la gestió sostenible del bosc. Per fer-ho, treballen pel conjunt del sector i representen als seus socis al Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal, a la Taula Intersectorial Forestal i al conjunt de taules vinculades al sector forestal tant a nivell català com estatal (a través de COSE) i internacional (a través del CEPF). Participen també al Consell de Protecció de la Natura i a l’Institut Català del Suro.