La influència dels espais naturals en la salut

Passejar per un bosc amb arbres vells ens pots ajudar a prevenir o curar malalties? Què és el síndrome de dèficit de natura? Com podem aprofitar les propietats terapèutiques dels espais naturals? Cada vegada més estudis científics avalen els beneficis del contacte entre persones i natura i, sobretot, evidencien els efectes terapèutics en la nostra salut El 22 i 23 de setembre, la Fundació Catalunya-La Pedrera organitza a La Pedrera, unes jornades, gratuïtes, amb els principals experts en aquest àmbit, per tal d?aprofundir en aquesta temàtica emergent.

Les jornades reuneixen per primer cop al país alguns dels principals experts en aquest àmbit de coneixement innovador i emergent. Els seus estudis científics ens demostren els beneficis del contacte entre persones i natura, i fins i tot terapèutics sobre la salut física i mental. El primer dels dos dies de les jornades, dilluns 22 de setembre, s’abordarà l’àmbit més científic d’aquesta relació entre natura i salut. Es parlarà dels efectes positius per a la salut que suposa ser a l’aire lliure segons un projecte liderat pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental de Barcelona (CREAL). També es parlarà dels boscos terapèutics i es presentarà com el Japó ha incorporat com a teràpia de la sanitat pública l’accés a itineraris per boscos que aporten efectes positius en algunes malalties, la majoria vinculades a trastorns mentals, però també en altres malalties molt pròpies de la nostra societat com l’estrès, l’ansietat, entre altres. Fins i tot es parlarà del cas concret d’un estudi de com els boscos ajuden a millorar el benestar en persones amb fibromiàlgia reumàtica. I es tractarà també el cas específic de les al•lèrgies.

El dimarts 23 de setembre, serà el torn de tractar més a fons la connexió amb la natura i el benestar. Es parlarà d’un síndrome que s’ha detectat: el de dèficit de natura que estableix diferents símptomes i problemes vinculats a no sortir a l’aire lliure en un entorn natural. El mateix tema s’abordarà en l’àmbit educatiu, és a dir, com inculcar aquesta necessitat d’apropar la natura als nostres fills i dels beneficis que els pot comportar. Finalment es tancarà aquestes jornades amb una taula rodona per conèixer diferents estils de vida saludable gràcies a un còctel de natura, esport, alimentació i salut.

La Fundació Catalunya-La Pedrera gestiona el 5% del territori forestal de Catalunya, espais que a més de ser riquesa ambiental pel país ara els redescobrim com a font de salut.

PROGRAMA: Jornades: La salut i els espais naturals
• Persones que hi intervenen:
Ponents:
• Mark Nieuwenhuijsen, Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental de Barcelona- CREAL
• Qing Li, Departament of Hygiene and Public Health de la Nippon Medical School (Tokio) ponència locutada per Xavier Duran, periodista científic de TV3.
• Dr. Secundí López Pousa, cap del Servei Assistencial de Neurologia ICS (Girona) – IAS.
• Jordina Belmonte, directora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA). Universitat Autònoma de Barcelona.
• Jose Antonio Corraliza, sociòleg i doctor en Psicologia. Catedràtic de Psicologia Social a la Universitat Autònoma de Madrid.
• Heike Freire, psicòloga, filòsofa i escriptora, especialista en innovació educativa. Autora del llibre ‘Educar en verde. Ideas para acercar a niños y niñas a la naturaleza’
• Soledad Román, directora general de la Fundació Roger Torné.
• Dra. Maria Teresa Guardiola, obstetra, nutricionista i especialista en medicina natural.
Taula rodona:
• Sara Pareja, nutricionista i responsable del programa ‘Tu i Alícia per la Salut’ de la Fundació Alícia.
• Dr. Juan N. García-Nieto Portabella, Societat Catalana de Medicina de l’Esport.
• Nani López de Sagredo, esportista, corredor de l’Ironman, transplantat de fetge.
• Joan Clofent, alpinista, autor de Els meus set cims, un camí per superar el càncer.
• Xavier Basora, ambientòleg i periodista.
• Joaquim Elcacho (moderador) periodista de medi ambient i ciència, coordinador de La Vanguardia Natural
• Dia: Dilluns 22 i Dimarts 23 de setembre

Es poden seguir les Jornades a través de #NaturaSalut

Comparteix-me:

L’emergència climàtica vista per la joventut rural

Joves rurals han mostrat els seus videos aquest divendres en un Festival del Videominut que ha acollit la UAB i que forma part d’un projecte d'alfabetització audiovisual de la Universitat...

Les sortides a la natura també necessiten full de ruta

Tant si sou persones expertes com si no, heu de planificar les visites als espais naturals i tenir molt presents les condicions meteorològiques...

Unió de Pagesos rebrà la Creu de Sant Jordi l’any en què celebra el cinquantè aniversari

El sindicat agrari rebrà la Creu de Sant Jordi el 23 de desembre. El guardó arriba coincidint amb la celebració dels 50 anys de l’organització i la presentació del llibre...
Acte central de celebració dels 50 anys d'Unió de Pagesos, al Casal de l'Espluga de Francolí, el 3 de novembre del 2024