La importància i la incidència de la custòdia del territori en la conservació de la biodiversitat

A Catalunya hi ha 700 iniciatives de custòdia vigents, que ocupen una superfície de quasi 40.000 hectàrees en custòdia. Aquestes iniciatives són impulsades per 63 entitats, 42 de les quals són entitats privades que gestionen el 85% de la superfície en custòdia. L'objectiu principal de les iniciatives és conservar hàbitats. Estan ubicades principalment en zones forestals, seguides de zones humides o rius i espais agraris. D'entre les dades que posa de manifest l'inventari de custòria del 2019 que s'acaba de fer públic, destaca que el 73% de la superfície es troba dins la Xarxa Natura 2000. A més, en el 73% de les iniciatives de custòdia hi ha hàbitats d'interès comunitari i el 49% de les iniciatives presenten espècies amenaçades. Aquestes dades mostren la rellevància de les entitats ambientals, i les iniciatives de custòdia que impulsen, en la conservació d'espècies i hàbitats.

[foto]

Desembocadura del riu Gaià, un espai en custòdia de la l’Associació Mediambiental La Sínia

La Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) acaba de publicar l’inventari de custòdia 2019, un informe que recull les iniciatives de custòdia del territori, tant públiques com privades, existents a Catalunya.

En el context actual de crisi climàtica i ecològica, també és rellevant que 248 iniciatives de custòdia implementen estratègies d’adaptació o mitigació del canvi climàtic, i 239 realitzen activitats de sensibilització i educació ambiental per implicar la ciutadania en la conservació de la natura. A nivell socioeconòmic, de l’inventari es desprèn que l’impacte de la custòdia del territori és significativament més elevat quan són les entitats del tercer sector ambiental les que lideren els projectes, ja que involucren a més actors i generen major economia local.

 Les iniciatives de custòdia per províncies

De les 42 comarques que hi ha a Catalunya, només 4 no tenen cap iniciativa de custòdia en actiu: l’Alta Ribagorça, la Segarra, l’Urgell i la Vall d’Aran.

La comarca amb més iniciatives totals és l’Alt Empordà, amb 83 iniciatives. En termes de superfície en custòdia, la comarca amb una superfície més gran és l’Alt Urgell, amb més de 5800 ha.

En 28 de les 42 comarques de Catalunya hi ha presència d’entitats de custòdia. La majoria es troben a la meitat est de Catalunya (província de Girona i regió metropolitana de Barcelona). També hi ha una presència destacada d’entitats al Camp de Tarragona.

Per províncies, les iniciatives de custòdia es reparteixen de la següent manera:

Província de Barcelona. Hi ha 99 iniciatives de custòdia, que ocupen una superfície total de 5.435 ha.

Província de Girona. Hi ha 346 iniciatives de custòdia, que ocupen una superfície total de 8.725 ha.

Província de Lleida. Hi ha 69 iniciatives de custòdia, que ocupen una superfície total de 11.923 ha.

Província de Tarragona. Hi ha 126 iniciatives de custòdia, que ocupen una superfície total de 13.256 ha.

El visor web de l’inventari

Amb la finalitat de facilitar la consulta de dades, s’ha creat un visor web que permet la consulta interactiva de les iniciatives de custòdia. El visor permet geolocalitzar les iniciatives i consultar-ne informació detallada, com el nom de la iniciativa, la superfície que ocupa, l’entitat implicada i l’any d’inici de la iniciativa. A més, el visor permet extreure informació de les iniciatives per comarques (nº d’iniciatives, superfície total que ocupen i nº d’entitats amb seu a la comarca) i consultar una sèrie d’estadístiques de les iniciatives i les entitats de custòdia, per al conjunt de Catalunya i per comarques. Es pot consultar el visor a www.xcn.cat/inventari.

Les iniciatives de custòdia del territori

La custòdia del territori és un conjunt d’estratègies i instruments que tenen per objectiu implicar els propietaris i usuaris del territori, i el conjunt de la ciutadania, en la conservació de la natura i el bon ús dels recursos naturals, d’acord amb els valors culturals i paisatgístics associats. Es formalitza a través d’instruments jurídics de naturalesa pública o privada (contractes o convenis) entre una entitat de custòdia i la persona titular d’una finca (propietari o gestor).

Aquesta estratègia és complementària a la designació legal d’espais naturals protegits per part de l’administració; permet un contacte més directe amb propietaris, gestors i altres actors. Tot i així, sovint hi ha un solapament de les dues estratègies en un mateix espai, tal i com indica el fet que més del 70% de la superfície en custòdia està inclosa dins la Xarxa Natura 2000, i al voltant del 25% dins Espais Naturals de Protecció Especial.

 

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...