La Generalitat desestima els projectes de parcs eòlics de Pontons, entre el Penedès i l’Alt Camp

La Ponència d'Energies Renovables de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Ambient del Departament de Territori de la Generalitat ha desestimat finalment la construcció del Parc Eòlic de Pontons 2, perquè es consideren insalvables per l'afectació a l'àliga cuabarrada, espècie protegida de la fauna salvatge autòctona i als connectors ecològics. L'anunci d'aquesta desestimació arriba després que el passat gener el departament de Territori ja desestimés un primer projecte de la mateix promotora, Eòlica La Conca. Des del Grup de Defensa del Territori Pontons (GDT), Bosc Verd-EdC i SOS-Penedès celebren la desestimació d'aquesta instal·lació que projectava la instal·lació primer de 9 molins i després de 4 (en la 2a versió del projecte) i que afectava, a més del municipi de Pontons, a Alt Penedès, les poblacions veïnes d'Aiguamurcia- el Pla de Manlleu, i Querol a Alt Camp. També s'oposaven al projecte del parc eòlic una trentena de viticultors de la DO El Penedès situades a la zona i que veien perillar tant les seves vinyes com la seva producció.

Tot i que l’Ajuntament de Pontons defensava inicialment el projecte, l’Ajuntament del municipi veí d’Aiguamurcia, que es veuria molt afectat per la visió dels molins va presentar al·legacions a l’avantprojecte del parc eòlic Pontons II fonamentades en l‘afectació a les espècies autòctones, algunes de les quals protegides o, fins i tot, en perill d’extinció; la forta intervenció que prepresentaria pel territori (torres, cablejat, rompudes, etc); el perjudici que suposaria pel sector agrari, sobretot al vinícola, un important actiu econòmic, social i cultural de la zona i l’afectació del territori en general, on s’està potenciant el turisme etnològic i paisatgístic.

L’administració local d’Aiguamúrica, tot i que es manifestava «fermament compromesa amb l’objectiu de reduir el consum de combustibles fòssils» i amb l’objectiu «d’assolir un sistema energètic amb energies 100% renovables», va considerar que «això no pot suposar desprotegir els nostres valors paisatgístics, agrícoles, forestals i mediambientals»

Resum de l’Acord d’informe desfavorable de la Ponència d’Energies Renovables

Des de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural es certifica “que la Ponència d’energies renovables, en la sessió realitzada el 15 de març de 2021 va aprovar l’Acord següent, considerant la documentació presentada, les respostes rebudes de les administracions públiques a les consultes realitzades i ateses les consideracions exposades, d’acord amb el Decret llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls en les energies renovables, i a proposta del Grup de treball específic:

Primer Emetre informe desfavorable sobre la viabilitat de l’emplaçament del projecte Parc eòlic Pontons atès que existeixen elements determinants que, ja d’inici, es consideren insalvables per l’afectació a l’àliga cuabarrada, espècie protegida de la fauna salvatge autòctona i als connectors ecològics.

D’acord amb l’article 11.9 l’acord de no viabilitat de la Ponència en el tràmit de la consulta prèvia té la consideració de circumstància impeditiva de construcció de la instal·lació no imputable a la persona promotora als efectes d’excepció d’execució de la garantia econòmica per tramitar la sol·licitud d’accés a la xarxa de transport o distribució, sens perjudici de la resta de causes d’excepció d’execució de la garantia que prevegi la normativa bàsica estatal.

Segon No emetre el pronunciament sol·licitat sobre l’amplitud i el nivell de detall de l’estudi d’impacte ambiental del projecte atesa la inviabilitat de l’emplaçament del projecte.

Tercer Notificar aquest Acord al sol·licitant, l’empresa Eolica la Conca 3 S.L, i als Ajuntaments afectats”.

Des del GDT Pontons (Grup de Defensa del Territori Pontons), Bosc Verd-EdC i SOS-Penedès celebren la decisió de la Ponència de desestimar la construcció del Parc Eòlic de Pontons 2, perquè es consideren insalvables per l’afectació a l’àliga cuabarrada, espècie protegida de la fauna salvatge autòctona i als connectors ecològics.

Comparteix-me:

Denuncien l’agroparc d’Ametller Origen per amenaçar l’àliga cuabarrada i vulnerar la normativa

La plataforma StopAgroparc denuncia la il·legalitat de l'agroparc d'Ametller Orígen per amenaçar l¡àliga cuabarrada i per vulneració greu de la normativa urbanística i ambiental...

Els incendis de la Segarra, qualificats de sisena generació pels bombers, han provocat 2 morts

Els incendis declarats aquest primer dia de juliol als municipis de Sanahuja i Torrefeta i Florejacs, a la Segarra, i que afecten també les comarques de la Nogera i l'Urgell...

Simon Stiell tanca la conferència del clima de Bonn demanant més implicació, més rapidesa i més justicia

"Hem d'anar més enllà, més ràpid i de manera més justa". Amb aquestes paraules el Secretari Executiu del Canvi Climàtic de les Nacions Unides Simon Stiell començava el discurs de...