La gavina corsa torna a niar al Port de Barcelona

Espècies molt sensibles com la gavina corsa han descobert que determinats espais dintre de recintes portuaris són lliures de depredadors terrestres com ara guineus, gossos, porcs senglars o visons americans. A més, l'accés humà és restringit i hi ha una tranquil·litat important prop de la seva principal font d'aliment, tant el peix que hi ha a mar com el procedent dels descarts de la pesca. D'aquesta manera, la conservació d'aquestes espècies amenaçades marines ja no només implica la preservació dels espais naturals protegits sinó una capacitat d'adaptació a nous hàbitats. La coordinació entre administracions i entitats, i l'estudi d'aquests exemplars esdevenen un repte de futur per a aquesta espècie. La del port de Barcelona és una de les deu colònies més importants del món, quatre de les quals es troben a Catalunya.

[foto] 

Personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM), del Departament de Territori i Sostenibilitat, investigadors del CSIC i de la Universitat de Barcelona, i tècnics del Consorci del Delta del Llobregat, acompanyats per l’equip de rescat del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat, han anellat una de les deu colònies més importants del món de gavina corsa (Larus audouinii), la que actualment hi ha instal·lada al dic de Ponent sud del Port de Barcelona.

Els equips han anellat 247 polls, procedents de les 537 parelles nidificants al port. Els han col·locat una combinació d’anella metàl·lica i una altra de PVC de lectura a distància.

La colònia del Port de Barcelona i la que també hi ha al Port de Tarragona, que la XRFM anellarà el proper dimecres, 14 de juny, són les dues úniques de la península que han presentat un creixement poblacional el 2017. El personal de la Xarxa de Rescat ha pogut comprovar la bona condició física dels polls que s’alimenten de descarts pesquers i peix blau a la plataforma continental del Delta del Llobregat.

L’AN38, un adult de gavina corsa nascut fa 13 anys a la Punta de la Banya, al Parc Natural Delta de l’Ebre, ha estat vist i fotografiat aquests dies al dic de Ponent del Port de Barcelona on s’ha instal·lat per niar després d’haver-ho fet fa des de fa uns anys al veí Delta del Llobregat i de passar l’hivern al Maresme, prop de Premià de Mar.

Aquesta història vital d’un individu d’una espècie catalogada en perill d’extinció com la gavina corsa la sabem gràcies a l’anella de PVC que duu a la pota amb una inscripció alfanumèrica i que permet que es pugui controlar a distància per part de naturalistes i observadors. D’aquesta manera poden conèixer millor l’espècie i ajudar a la seva conservació.

Comparteix-me:

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....